Сб, 2024-04-20, 14:21
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:47
Євроінтеграцію України призупинено: асоціація з ЄС навряд чи можлива
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Голова представництва Євросоюзу в Українi Жозе Мануел Пiнту Тейшейра вважає, що в нинiшнiй ситуацiї пiдписання угоди про асоцiацiю навряд чи можливе.

"У нинiшнiх умовах, я думаю, буде дуже складно пiдписати Угоду про асоцiацiю. Я хотiв би нагадати, що для пiдписання цiєї угоди потрiбна згода всiх країн ЄС. А на сьогоднi багато країн ЄС не хочуть пiдписувати цей документ з огляду на ситуацiю, що склалася в Українi", - розповiв дипломат в ексклюзивному iнтерв'ю агентству "Iнтерфакс-Україна".

Вiн нагадав, що ЄС чекав i чекає вiд України вирiшення ситуацiї з полiтично мотивованими кримiнальними справами, проведення чесних виборiв та справжнього впровадження реформ.

"Тобто ЄС має побачити, що Україна i справдi здiйснює необхiднi реформи. Проте на сьогоднi ми не бачимо прогресу на шляху реалiзацiї цих умов. Тобто тi питання, якi викликають стурбованiсть у ЄС, а саме: законодавство про вибори, неучасть у виборах лiдерiв опозицiї, - вони залишаються актуальними, але рiшення стосовно цього буде ухвалено на Радi мiнiстрiв ЄС", - зазначив посол.

"Я не можу передбачити, яким буде це рiшення, але в нинiшнiх умовах таке пiдписання Угоди про асоцiацiю навряд чи може вiдбутися", - додав Тейшейра.

Стосовно сподiвань Києва пiдписати цей документ ЄС пiсля виборiв до кiнця поточного року дипломат зазначив, що все залежатиме вiд виконання вищезгаданих умов.

"Якщо цi умови буде виконано, то шанси на пiдписання угоди є. Важко очiкувати, що угоду буде пiдписано, якщо ситуацiя в країнi не змiниться", - сказав вiн.

Посол також зазначив, що залишає Україну з почуттям розчарування. "Коли чотири роки тому я приїхав в Україну, то думав, що ця країна активно долає шлях євроiнтеграцiї, я був сповнений ентузiазму зробити свiй внесок i пiдтримати вашу країну на цьому шляху. Проте сьогоднi процес євроiнтеграцiї України насправді припинено. Тому у мене є почуття розчарування i жалю", - підсумував вiн.

Нагадаємо, що раніше посол ЄС в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра заявляв, що на сьогодні немає підтвердження створення належних умов для проведення саміту Україна-ЄС восени.

Як раніше повідомлялося, 19 грудня 2011 року за результатами саміту Україна - ЄС сторони оголосили про завершення переговорного процесу щодо Угоди про асоціацію зі створенням поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі.

Однак за підсумками саміту Україна не отримала гарантій долучення до Євросоюзу, і угоду про ЗВТ не парафовано.

30 березня 2011 року сторони парафували політичну частину документа, а також першу й останню сторінки економічного розділу.

Нагадаємо, 19 липня 2012 року в Брюсселі представники України і Європейської комісії парафували текст угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною і ЄС, яка є невід'ємною частиною Угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

Але експерти вважають, що парафування асоціації з ЄС не допоможе Україні в євроінтеграції.

Тейшейра не вірить, що українська влада виконає рішення Євросуду у справі Тимошенко

Посол ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра сумнівається, що українська влада звільнить екс-прем'єра Юлію Тимошенко після ухвалення Європейським судом з прав людини (ЄСПЛ) такого рішення.

"Ми не знаємо наперед, яким буде рішення Європейського суду, потрібно його дочекатися. Щодо можливого звільнення Тимошенко, на жаль, я не думаю, що це відбудеться", - сказав дипломат, відповідаючи на запитання, чи виконає Україна відповідне рішення ЄСПЛ у разі його ухвалення.

Тейшейра нагадав про ситуацію з колишнім міністром внутрішніх справ України Юрієм Луценком: "(...) У цьому контексті вже є прецедент щодо Луценка, коли ЄСПЛ ухвалив рішення про те, що його арешт є порушенням прав людини. Однак Україна досі цього рішення не виконала".

Як відомо, ЄСПЛ розпочав розгляд скарги Тимошенко на незаконність її утримання під вартою.

Крім того, захист екс-прем'єра має намір оскаржити в ЄСПЛ рішення Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, який залишив у силі вирок у "газовій справі".

Після рішення суду, 30 серпня повідомлялося, що Канада занепокоєна виконанням зобов'язань України дотримуватися міжнародних норм щодо справедливості судового процесу у зв'язку з рішенням довкола касації екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Також своє розчарування висловили: представники Європейського Союзу, міністерства закордонних справ Швеції і держдепартаменту США.

А Франція та Німеччина застерегли, що вибіркове правосуддя та недотримання принципів верховенства права можуть стати на заваді євроінтеграції України.

Посол розповів, як Януковича не чекають у Брюсселі

Президент Віктор Янукович намагався здійснити візит до Брюсселя, проте такі спроби не увінчалися успіхом. Про це повідомив посол ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра.

"Відразу ж після приходу до влади він (Янукович) здійснив кілька візитів, його завжди добре приймали в ЄС. Через деякий час він намагався організувати такі візити, однак лідери ЄС бачать, що до їхньої думки і порад не прислухаються. Тож яка мета такого діалогу, якщо ніхто не бере до уваги поради?", - розповів посол.

Крім того, за його словами, після останнього саміту Україна-ЄС в грудні 2011 року не було візитів представників ЄС або країн ЄС на рівні їхніх лідерів до України.

"Навіть саме проведення саміту в Україні було досить суперечливим, тому що в Європі звучало багато голосів проти цього заходу", - нагадав дипломат.

Однак керівництво ЄС, за словами Тейшейри, ухвалило рішення здійснити "цей додатковий жест і скористатися нагодою, щоб в черговий раз передати свої поради і спонукати президента Януковича до того, щоб рухатися в правильному напрямку".

"Тим не менше, це ні до чого не привело, тому не дивно, що сьогодні немає візитів представників ЄС в Україну на політичному рівні. Те ж стосується і візитів Януковича до Брюсселя", - зазначив європейський дипломат.

У свою чергу в представництві ЄС в Києві повідомили, що перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський відвідає Брюссель 24 вересня поточного року.

Також посол ЄС в Україні Тейшейра стверджує, що за час своєї дипслужби в країні жодного разу не мав особистих зустрічей з президентом Януковичем.

"Я ніколи не зустрічався з Януковичем. Я був на зустрічах з ним в ході його візитів до Брюсселя і під час візиту президента Європейської Ради Германа Ван Ромпея і президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу в Київ", - сказав він.

"Як правило, президент проводить зустрічі з представниками керівництва ЄС тет-а-тет, тому я ніколи не мав особистих зустрічей з Януковичем", - розповів дипломат.

За його словами, інакше виглядає ситуація з можливістю особистої зустрічі з високопосадовцями в інших країнах, які "аналогічно з Україною проходять процес євроінтеграції":

"Я був в одній з таких країн, і у мене навіть був номер мобільного телефону прем'єр-міністра і президента країни, я з ними спілкувався практично щодня", - сказав він.

Тейшейра наголосив, що це не унікальна ситуація, бо багато його колег у країнах, що йдуть шляхом євроінтеграції, мали можливість спілкування з першими особами держави.

Разом з тим, посол сумнівається, що хтось із іноземних дипломатів "має простий доступ до президента України або хоча б іноді має можливість з ним зустрітися".

"Я не хочу сказати, що такий доступ до президента є особливо важливим для процесу євроінтеграції, що він необхідний", - у той же час зазначив він.

"Адже ми можемо спілкуватися і з іншими представниками влади. Дуже важливо, щоб керівництво країни було віддане процесу євроінтеграції, розуміло і знало, що це означає, дослухалося до порад з боку ЄС, а також до думки своїх радників, які розбираються в цьому напрямку", - підсумував Тейшейра.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1402 | Додав: adminA | Теги: Євроінтеграцію України.асоціація з | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]