Чт, 2024-03-28, 12:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:38
Євромайдан лякає Банкову ароматом шашликів і гріється у підземці
Інші останні Новини України
На Майдані Незалежності, де проходить акція "Євромайдан", ввечері 27 листопада перебувало близько 5 тисяч осіб, які розважалися, танцювали, співали, обговорювали останні новини, пили безкоштовний чай і грілися біля багать. Уранці 28 листопада протестувальників залишилося кілька сотень, але на святковій атмосфері це не позначилося, пише ЛігаБізнесІнформ.

28 листопада, 8:30. Біля монумента Незалежності триває безстрокова акція на підтримку євроінтеграційного курсу України. На площі зранку перебувають близько 300 осіб, переважно молодь, передає "Українська правда".

Багато з них танцюють під музику українських виконавців. Частина учасників гріється біля бочок із вогнищами. Вночі люди спускалися в переходи грітися. Підходять нові учасники. Водночас, повідомляється про можливість провокацій у четвер та п’ятницю, людей закликають бути обережними.

28 листопада, 5.00. Всі слухають музику і танцюють.

28 листопада, 4.30. На Майдані залишилися всього три-чотири сотні людей. Багато з них спустилися погрітися в підземку.

28 листопада, 3.30. Бочки обігріву на Євромайдані - центр інтелектуальних бесід. Студенти та аспіранти під тріск багаття дискутують на тему історії, мови та ролі молоді. На тлі стели Незалежності співають пісню "Надія є" групи Mad Heads XL.

28 листопада, 2.30. На Майдані залишаються до 1 тис. осіб. Дуже холодно. Співають пісні в стилі "вітер повіває, казаночок застиває". Ставити намети не можна, тому й грітися ніде. Люди просять нести на Майдан обігрівачі.

28 листопада, 1.00. Учасники акцій на Майдані зауважили, що Євромайдан "пахне смаженим". Через горіння бочок з дровами пахне шашликом. Запах смаженого має бути чутний і на Банковій, в Адміністрації президента, котра за яких 500 метрів звідси.

Невідомі спалили мікроавтобус, який належав члену Київського міського комітету "Свободи" Віктору Поштарю і забезпечував "Євромайдан". Про це повідомив голова Київської міської організації "Свободи" Андрій Іллєнко на своїй сторінці у Facebook.

28 листопада, 00.20. З 21 листопада по всьому світу на знак солідарності з Євромайданом протести пройшли в 46 містах 22 країн світу.

28 листопада, 00.00. Науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко на своїй сторінці в Facebook повідомив, що громадські організації України та Європейського Союзу ухвалили рішення про підписання Угоди про асоціацію України з ЄС у Вільнюсі в частині зобов'язань з імплементації положень, що стосуються компетенції громадських товариств відповідно до тексту парафованого раніше документа. Простіше кажучи, громадські організації України та ЄС будуть виконувати Угоду про асоціацію, навіть якщо Янукович угоди не підпише. Йдеться про розвиток неурядових демократичних інститутів в Україні. Церемонія відбудеться 28 листопада у Вільнюсі в рамках конференції громадянського суспільства.

27 листопада, 23.35. Люди на Майдані просять привезти їм обігрівачі.

27 листопада, 21.50. Важко підрахувати, скільки людей зараз на Майдані. На око - близько 5 тисяч осіб. Основні збори людей намічені, коли у Вільнюсі проходитиме саміт Східного партнерства (28-29 листопада), де Україна раніше планувала підписати Угоду про асоціацію. Янукович туди їде, але підписувати нічого не збирається.

27 листопада, 21.30. На Майдані в Києві зашкалює патріотизм. Вся площа співає гімн.

"Квартирне бюро" на Майдані за день поселяє близько трьохсот приїжджих активістів

На Євромайдані функціонує інформаційний стіл, куди звертаються кияни, які здають житло для іногородніх активістів. До нього підходять також ті, хто шукає житло. Своєрідна "ріелторська контора майдану" розташована біля тротуару, з лівого боку від стели Незалежності. Біля столу велика табличка "Пропоную житло".

За столом двоє дівчат ведуть списки в двох журналах. В одному зазначають тих, хто здає помешкання, з прізвищами, адресами та мобільними телефонами. В другому – хто не має де переночувати.

"Є кілька сотень людей, які вже поселені. Це тільки за сьогоднішній день. Є організовані групи по 10-50 чоловік. Є люди, які приходять по двоє. Кияни пропонують взяти активістів у свої квартири, будинки.

Дехто пропонує свої хостели. І це все безкоштовно. Більше тих, хто пропонує своє помешкання. Є ті, які хочуть тільки дівчат, бо вважають їх чистоплотнішими. Одинокі жінки теж надають перевагу дівчатам, бо з ними не страшно. Є такі, що беруть тільки хлопців. Є ті, яким немає різниці. По регіонах поділу немає", - розповідає Марта Трикевич, львів'янка. Навчається в медичному університеті. Живе в подружки. Відпиває чай з паперового стакана. Щільніше обгортається пледом.

"Якщо Угоду про асоціацію президент не підпише, стоятимемо тут і далі. Але точний план дій узгоджуватиметься вже після саміту. Нам не байдужа доля України" - зазначає дівчина.

До дівчат підходить сорокарічна на вигляд брюнетка в норковій шубі. Говорить із ними зо хвилину. Вони записують її дані.

"Спасибі, що ви є. Ви - гордість України", - каже прощаючись. Цю жінку звати Тетяна Михайлівна. Живе в Борисполі в трикімнатній квартирі. Пропонує взяти двох. Без обмежень за віком та статтю. Приїхала на власному авто. Розповідає, що на Майдані пікетують її діти-студенти.

"Я на Майдані з неділі. Це мій внесок у спільну справу. Це найменше, що я можу зробити. Я допомагаю тут морально, матеріально. Ми маємо тут об'єднатись заради наших дітей. А куди ж нам ще хотіти? Я вже була в Росії. Досить нам її, по саме горло", - каже Тетяна Михайлівна.

Василь Устенко, приватний підприємець, з Херсону, шукає тимчасове житло.

"Приїхав сьогодні зранку. Шукаю квартиру. Приїхав вболівати за Європу. Хочу в ЄС. Був у Польщі, Німеччині, знаю, як працюють тамтешні закони. Європейці більш розвинуті, ніж ми. Історію творять люди. Доки ми не відчуємо себе вільними, доти й будемо коритися, не розвиватимемось. Може, нам буде тяжко. Але це буде лише тимчасовий перехідний період. Не буде відразу добре у країні, в якій не працюють закони, скрізь панує корупція", - говорить Василь.

Чоловік стоїть четвертим у черзі на прихисток.

У середу, 27 листопада, близько трьохсот киян запропонували активістам Євромайдану з інших регіонів України безкоштовно пожити у своїх помешканнях.

На київському Євромайдані з'явилася система навігації з покажчиками

На Євромайдані вночі проти 28 листопада з'явилася система навігації у вигляді спеціально розроблених табличок з покажчиками, де і що розташоване. Про це повідомили активісти та організатори акції. Ідею в життя втілили Ігор Скляревський, над шрифтом працював Андрій Шевченко, а первісна ідея належить Єгору Соболєву.

"Оскільки на Майдані, м'яко кажучи, складна логістика, все змінюється, то зробити навігацію - завдання не зовсім тривіальне. При розробці я навіть не знав точно, що де розташовано. Але рішення просте, як двері: таблички - окремо, стрілки - окремі наклейки. Стрілки розклеював, вже коли таблички були на стовпах. Тепер, якщо щось зміниться, є купа запасних стрілок, які можна переклеїти", - написав Ігор на своїй сторінці у Facebook.

Довідка

Кабінет міністрів України 21 листопада ухвалив рішення призупинити процес підготовки до укладення Угоди про асоціацію між Україною, Євросоюзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами. Угоду попередньо планувалось підписати на Вільнюському саміті "Східного партнерства" 28-29 листопада.

У свою чергу член Моніторинговою місії Європарламенту в Україні, екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський заявив, що Україна не підпише Угоду про асоціацію з Європейським Союзом на саміті "Східного партнерства" наприкінці цього місяця у Вільнюсі. При цьому він висловив думку, що рішення українського уряду пов'язано з певними домовленостями, досягнутими з РФ.

Також стало відомо, що Кабінет міністрів України ініціює створення тристоронньої комісії за участю Європейського Союзу та Російської Федерації.

У свою чергу в Кремлі заявили, що рішення України про призупинення торговельно-економічної асоціації з ЄС є внутрішньою справою Києва, але в Москві готові до тристоронніх переговорів з Україною та ЄС з торговельно-економічної тематики.

Варто згадати недавній візит президента Януковича до Росії для переговорів з Володимиром Путіним. Тоді ЗМІ писали, що голова української держави підкинув ще одну загадку як українським, так і європейським політикам. Його зустріч з Путіним - третю за останні три тижні - втаємничили ще сильніше, ніж сочинську, про підсумки якої нічого так і не просочилося навіть у кулуари вітчизняної політики.

Уночі проти 22 листопада на Майдані Незалежності в Києві зібралося від 1000 до 2000 осіб, щоб висловити невдоволення рішенням уряду про призупинення підготовки до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Ввечері 22 листопада на центральну площу столиці прийшло від 2 до 3 тисяч осіб, щоб висловити підтримку курсу України на Європу. У кількох обласних та районних центрах України також відбуваються мітинги проти призупинення підготовки до підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

24 листопада учасники стотисячного мітингу на підтримку євроінтеграції ухвалили резолюцію, в якій перерахували свої вимоги:

- Вимагати відставки уряду Миколи Азарова за зраду національних інтересів;

- Вимагати проведення 27 листопада позачергової сесії Верховної Ради, на якій повинні бути застосовані всі необхідні євроінтеграційні закони, зокрема і щодо Юлії Тимошенко. Відповідне звернення вже подано, зібрано підписи для цього. У разі неухвалення закону Євромайдан вимагає розпуску парламенту і проведення позачергових виборів;

- Вимагати від Януковича невідкладно скасувати рішення про припинення підготовки до Асоціації з ЄС, звільнити Тимошенко, відновити курс на євроінтеграцію і підписати УА на саміті. У разі відмови президента і непідписання УА Євромайдан вимагає імпічменту Януковича за зраду національних інтересів і запровадження персональних санкцій з боку Заходу;

- Звернутися до керівництва ЄС із закликом не зачиняти Україні двері в Європу, створити умови для підписання УА після зміни влади в Україні;

- Забезпечити координацію партій і організацій, які виступають за європейську інтеграцію, для організації акцій протесту.

25 листопада Янукович заявив, що альтернативи побудові суспільства європейських стандартів в Україні немає, і його політика на цьому шляху була і залишається послідовною.

26 листопада екс-прем'єрка України Юлія Тимошенко закликала політичні сили прибрати партійну символіку і створити єдину раду Євромайдану.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 1028 | Додав: adminA | Теги: підземці, Банкову ароматом шашликів, євромайдан | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]