Чт, 2024-04-25, 21:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:32
Євроміністри розбили "рожеві окуляри" Києва: Україна в глухому куті
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Брюссель і Київ зайшли в глухий кут у питанні асоціації, оскільки підписання та ратифікація відповідної Угоди "фактично заблоковані в результаті дій України".

Про це йдеться у спільній статті міністрів закордонних справ Швеції, Великої Британії, Чехії, Польщі та Німеччини, яку під назвою "Сповзання України" у неділю опублікувала газета The New York Times. Статтю написано до 5-ї річниці початку переговорів Брюсселя і Києва щодо Угоди.

"Демократія, права людини і верховенство закону є цінностями, що лежать в основі Угоди про асоціацію, і Україна вже взяла на себе зобов'язання щодо них у межах ОБСЄ, Ради Європи, а також перед ЄС. Отож було б справедливо сказати, що Угода про асоціацію була ув'язнена, і українське керівництво тримає ключ", - зазначається у статті.

За словами Карла Більдта, Вільяма Хейга, Карела Шварценберга, Радослава Сікорського і Ґідо Вестервелле, сторони вже "мали б святкувати з приводу підписаної і ратифікованої Угоди і успішної України", але замість цього переходять "на новий етап, що стає занадто довгим і болісним шляхом".

Глави європейських зовнішньополітичних відомств підкреслюють, що не можуть "приховувати дедалі сильніше занепокоєння з приводу стану демократії в Україні".

Вони, зокрема, зазначають, що незалежні ЗМІ та громадські організації України повідомляють про тиск з боку влади, а судові процеси над опозиційними політиками, зокрема Юлією Тимошенко і Юрієм Луценком, "мають ознаки політично мотивованого і вибіркового правосуддя".

На думку незалежних експертів, вони були проведені без належного дотримання принципів верховенства права і прав людини, зауважують міністри. Ці події є несумісними з власним європейським вибором України, зазначають європейські міністри.

Окрема увага у статті приділяється питанню парламентських виборів в Україні у жовтні цього року.

"У цей день погляди міжнародного співтовариства будуть спрямовані на Україну, з надією й очікуванням того, що країна не відмовлятиметься від своєї традиції вільних і справедливих виборів. Це передбачає забезпечення того, що опозиція матиме змогу брати участь повною мірою", - наголошують міністри.

Вони також звертаються до української влади заздалегідь надіслати запрошення до Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ щодо місії спостереження за виборами.

Нагадаємо, всупереч очікуванням, на саміті Україна-ЄС, який відбувся в Києві 19 грудня 2011 року, не було парафовано Угоду про асоціацію та створення зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом.

Представники багатьох країн ЄС неодноразово заявляли про те, що стурбовані ситуацією, що склалася з демократією в Україні, і угоду не буде підписано доти, доки Україна не почне дотримуватися цінностей ЄС. Одна з головних вимог представників країн ЄС - звільнення ув'язнених лідерів української опозиції та їхня повноправна участь у прийдешніх виборах в Україні.

Незважаючи на відсутність будь-якого просування процесу української євроінтеграції, в останні дні вона знову - вперше після грудневого саміту Україна-ЄС - опинилася в центрі уваги. Причому активізувалася й українська сторона, і європейська, але по-різному. Від української сторони про євроінтеграцію згадав сам президент, опублікувавши план євроінтеграційних доручень, які він роздав членам уряду.

Водночас європредставники припускають, що Асоціацію України з ЄС можуть парафувати протягом тижня, а підписати восени, але це не скасовує вимог до України та її вибіркових судів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1099 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]