Пт, 2024-03-29, 17:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:43
Європа не буде звинувачувати опозицію у зриві Асоціації
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
У вівторок, 22 жовтня, міністри закордонних день Польщі та Швеції Радослав Сікорський і Карл Більдт поговорили з президентом Віктором Януковичем про долю екс-прем'єра Юлії Тимошенко, повідомляє "Коммерсант- Україна". Зустріч була екстреною і зірвала графік перебування міністрів у Києві та Тбілісі. Європейські дипломати попередили українського лідера про неприпустимість "блефу" і про те, що провина за зрив підписання Угоди про асоціацію ляже на владу, а не на опозицію. Пан Сікорський уточнив, що успіх плану зі звільнення Юлії Тимошенко залежить особисто від президента.

Візит в Україну Радослава Сікорського та Карла Більдта став частиною їхнього турне по країнах-учасницях Східного партнерства (СП). Як відомо, формат ВП, який регламентує взаємовідносини Євросоюзу зі східними сусідами, був введений за ініціативою Польщі та Швеції, так що тепер ці держави особливо зацікавлені в успіху саміту СП, який відбудеться наприкінці листопада у Вільнюсі.

В Україні міністри планували провести лише кілька годин - близько полудня вони прибули в Київ з Кишинева, а вже наприкінці робочого дня їх чекали в Тбілісі. За час між перельотами європейські дипломати збиралися зустрітися з українськими студентами, журналістами, опозицією і прем'єр-міністром Миколою Азаровим. Переговори з Віктором Януковичем у графіку відсутні. "Ми не будемо зустрічатися з президентом, для цього немає приводу. Я бачився з ним кілька тижнів тому (на конференції YES у Ялті - ред.), і мій сигнал був чітким, наскільки це можливо", - пояснив у понеділок, 21 жовтня, пан Більдт.

Однак за ніч плани повністю змінилися. Поштовхом до цього стала заява пана Сікорського про те, що низка країн, у тому числі Швеція, мають намір заблокувати підписання угоди про асоціацію (УА) без звільнення Юлії Тимошенко. Адміністрація президента звернулася до гостей з настійним проханням про зустріч, і ті дали згоду.

Переговори президента, двох європейських міністрів і глави МЗС України виявилися непростими і продовжилися більше півтора годин замість запланованої півгодини. Вийшовши до журналістів після закінчення зустрічі, Карл Більдт заявив, що його позиція залишилася незмінною. "Якщо буде зелене світло від місії Кокса та Кваснєвського - значить, буде зелене світло для України в Європі. А якщо не буде від них такого сигналу - не буде зеленого світла для України. Все дуже просто. Така політична реальність", - повідомив він.

Виступ Радослава Сікорського здивував хіба що тим, що міністр звернувся до присутніх у Адміністрації президента до журналістів і дипломатів не англійською, а польською, обґрунтувавши це тим, що "в Україні польську добре розуміють". Як з'ясувалося, розуміють її далеко не всі, зокрема, не кажучи ані про Карла Більдта, ані про перекладачку, яка супроводжувала міністрів. На допомогу шведському колезі прийшов Леонід Кожара, який виявився стерпним синхронним перекладачем. Главі МЗС, звичайно, вдавалося вловити не всі нюанси польської мови. "Хочу підкреслити, що часу залишається дуже мало. А ризик непідписання УА дуже великий", - повідомив, зокрема, пан Сікорський. Пан Кожара переклав тільки першу частину цієї фрази.

Необхідно зазначити, що перед приїздом в Адміністрацію президента міністри зустрілися з представниками опозиції. Після переговорів лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк заявив, що європейські політики виступили проти закону про "канікули" в тюремному ув'язненні: "Ключова вимога ЄС - припинення політичних переслідувань, а не перерва, чи відстрочка".

Радослав Сікорський, перейшовши нарешті на англійську, заявив, що ЄС не бачить провини опозиції у можливому зриві звільнення Юлії Тимошенко і, врешті-решт, у відмові ЄС від підписання УА. "Відповідальність за виконання (вимоги ЄС - ред.) лежить на українській владі", - підкреслив він.

Міністри навідріз відмовилися обговорювати з журналістами як подробиці своїх переговорів з президентом, так і ймовірні сценарії вирішення проблеми Юлії Тимошенко. "За останні роки я чув в Україні безліч планів. Досить, мені не потрібні більше плани. Я хочу побачити результат", - відповів пан Більдт. "План є, - доповнив пан Сікорський. - Але його успіх залежить від президента". Як відомо, найбільш ймовірний президентський шлях звільнення Юлії Тимошенко припускає її помилування главою держави, а парламентський - ухвалення закону про "тюремні канікули".

Глава МЗС України Леонід Кожара більшу частину прес-конференції слухав колег і втрутився лише одного разу, пообіцявши, що Київ зробить все, що потрібно для підписання СА. "Є сильна політична воля української влади, є консенсус в парламенті про те, що потрібно виконати всі домовленості з ЄС. Ми очікуємо, що висновки місії Кокса-Кваснєвського будуть позитивними, і зробимо все необхідне для цього", - запевнив він.

"Хочу додати: час блефувати скінчився. Для обох сторін. Настав час діяти", - завершив спілкування дипломатів зі ЗМІ Радослав Сікорський.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 872 | Додав: adminA | Теги: Європа не буде звинувачувати опозиц | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]