Ср, 2024-04-24, 18:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:26
Європа сьогодні лише частково погодить Асоціацію з Україною
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Доробка СА, згідно з документом, повинна бути завершена до кінця літа, після чого "відбудеться фактичне парафування тексту, що регламентує глибоку та всебічну зону вільної торгівлі (ЗВТ)". Остання фраза лише підтверджує, що сьогоднішня подія, представлена як парафування всього тексту СА, насправді такою не є.

Співрозмовники видання відзначають, що в процесі доопрацювання в СА не будуть вноситися зміни, що впливають на параметри ЗВТ. "Мова йде про звірення специфічних термінів. Наприклад, ми можемо вибирати між термінами "Євросоюз" і "Союз" - для ЄС ці відтінки мають велике значення",- пояснив в бесіді з виданням український дипломат. У документі, підготовленому для підписання, також підкреслюється, що переговори по суті завершені і не будуть відновлюватися.

Джерела видання, інформовані про хід переговорів, здивовані затягуванням процесу підготовки СА. "Раніше нас переконували, що від моменту, коли буде досягнуто згоди по змістовній частині договору, до парафування потрібно до двох місяців. Тепер виявилося, що процес затягнеться на дев'ять місяців (з грудня 2011 по серпень 2012 р.)",- здивувався один із співрозмовників видання, додавши, що затримка обумовлена неспішною роботою європейських юристів.

Одним з наслідків неготовності СА до парафування стало те, що підписати документ в 2012 р. тепер технічно неможливо. Раніше в ЄС пояснювали, що між парафуванням і підписанням договору повинно пройти не менше 5-6 місяців - цей термін потрібен для перекладу документа на 23 мови ЄС та узгодження його з європейськими столицями. Однак, виходячи з сьогоднішньої швидкості технічної звірки, складно дати гарантію, що цей термін також не збільшиться.

Раніше повідомлялось, що керівники переговорних груп щодо Угоди про асоціацію між Україною і ЄС 30 березня у Брюсселі парафують лише політичну частину документу. Про це повідомив високопосадовець Єврокомісії. "Ми розглядаємо процес парафування політичної і економічної частини Угоди про асоціацію між Україною і ЄС як єдиний процес, але він буде завершений у два етапи", - зазначив він.

Раніше українські ЗМІ повідомили про те, що Україна та ЄС узгодили дату парафування Угоди про асоціацію на 30 березня. У Єврокомісії про цю дату теж говорили. Україна та ЄС ведуть переговори про Угоду про асоціацію від 2007 року, і лише 19 грудня минулого року сторони заявили про завершення переговорів.

Як повідомлялося, всупереч очікуванням, на саміті Україна-ЄС, що відбувся в Києві 19 грудня 2011 року, не було парафовано угоду про асоціацію та створення зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом. Міністр закордонних справ країни Костянтин Грищенко висловив сподівання, що документ буде парафовано до середини лютого 2012 року.

Президент України Віктор Янукович висловлював впевненість, що Угода про асоціацію та створення зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом буде підписана в 2012 році.

Проте через низку подій в Україні у 2011 році, які європейська спільнота розцінила як згортання демократії і дрейф у бік авторитаризму, намічений план не здійснився. Згодом стало відомо, що Угоду про асоціацію Україна-ЄС буде парафовано протягом березня, а її підписання - "десь восени, якщо ситуація в Україні зміниться". Проте в ЄС підкреслювали, що вимоги ЄС до України - зокрема, відмовитися від практики виборчого правосуддя - все одно залишаються чинними.

З іншого боку, в Європі не відкидають, що Угода про асоціацію України з ЄС може бути підписана аж після президентських виборів 2015 року.

Однак на початку березня про євроінтеграцію згадав сам президент Янукович, опублікувавши план євроінтеграційних доручень, які він роздав членам уряду.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1269 | Додав: adminA | Теги: Україною, Європа сьогодні, погодить Асоціацію | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]