Пт, 2024-03-29, 02:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:49
Європа вважає, що пауза в її взаєминах з Києвом потрібна "певним людям"
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Європейський Союз не має наміру брати паузу перед підписанням угоди про асоціацію з Україною, стверджує голова представництва ЄС в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра, повідомляє "КоммерсантЪ-Украина".

"Він (президент України Віктор Янукович) сказав, що ЄС хоче взяти паузу. Але це не так! Як я розумію, пан Янукович зробив цю заяву, оскільки розуміє, що ЄС наразі не буде готовий підписати цю угоду, якщо таке питання буде поставлено. Але це не означає, що ми хочемо щось відкладати. Для чого нам пауза?", - сказав він.

За словами Тейшейри, ЄС "не має найменших сумнівів у важливості цієї угоди і для ЄС, і для України".

"Інша річ, що в Україні є певні люди, для яких ця угода невигідна. І ось вони дійсно нічого не втрачають, якщо з'являється пауза", - переконаний представник ЄС.

Він також висловив сумнів у тому, що питання підписання буде розглянуто до парламентських виборів в Україні. "Водночас це не означає, що вибори стануть єдиним критерієм, який братимуть до уваги", - додав голова представництва ЄС.

Відповідаючи на запитання про те, чи не допускає він ізоляції України, Тейшейра сказав: "Я не можу визначати початок чи кінець ізоляції і не можу від імені ЄС говорити про її існування. Як ви знаєте, країни-члени ЄС дотримуються різних позицій із цього питання. Але у переважної більшості не склалося позитивної думки про процеси, що відбувалися в Україні останні два роки, і тому сьогодні вони ухвалюють відповідні рішення".

Дипломат також висловив розчарування, підбиваючи підсумки свого перебування на цій посаді.

"Чотири роки тому ми розраховували до 2012 року не лише завершити переговори, а й ввести в дію угоду про асоціацію, очікували суттєвого прогресу в проведенні реформ. Ми планували надавати Україні бюджетну підтримку і бачити результат нашої допомоги. І, врешті, розраховували на певний рівень поваги до європейських цінностей - демократії, прав людини, верховенства права. На жаль, сьогодні ситуація виглядає по-іншому. Тому я можу сказати, що очікування не виправдалися - і мої особисті, і Євросоюзу", - зазначив він.

При цьому він заявив, що в Україні погіршується ситуація з дотриманням цінностей ЄС.

"Я можу без коливань підтвердити, що в Україні дійсно не вистачає демократії й погіршується ситуація з повагою цінностей ЄС, дотриманням прав людини, верховенства права - всім тим, що потрібно для розвитку взаємин України і ЄС", - сказав він

Тейшейра також зазначив, що в Європі у "переважної більшості не склалося позитивної думки про процеси, що відбувалися в Україні в останні два роки", і тому сьогодні деякі офіційні особи відмовляються приїжджати в Україну.

Зазначимо, останнім часом через ситуацію довкола Тимошенко відносини України і ЄС погіршилися. Президент України Віктор Янукович назвав це корисною для всіх "паузою", хоча західні лідери попереджають про можливу міжнародну ізоляцію країни. Європейські політики ледь не влаштували бойкот Євро-2012 в Україні, а через масову відмову президентів МЗС було змушене перенести саміт в Ялті на невизначений термін.

Тим не менш, Київ хоче чим скоріше підписати Угоду про асоціацію з ЄС або хоча б її економічну частину. Документ був парафований, але низка європейських країн заявила, що не ратифікує Асоціацію, поки лідери опозиції перебувають у в'язниці, а влада України не поважатиме цінностей ЄС. Брюссель бачить прогрес Києва щодо євроінтеграції, але стурбований вибірковим правосуддям.

24 травня Європарламент прийняв резолюцію щодо України - четверту за останній рік. У документі немає заклику бойкотувати Євро-2012 і ні слова про санкції. З іншого боку, там багато критики на адресу влади. У резолюції зазначено, що для асоціації з ЄС Україні треба звільнити політв'язнів і провести чесні вибори. Політиків, які приїдуть на ЧЄ, просять відвідувати Тимошенко, Луценка та інших в'язнів.

Також ЄП просить забезпечити безпристрасність і прозорість касаційного процесу у справі Тимошенко і розмежувати політичну і кримінальну відповідальність, внісши зміни до Кримінального кодексу. Україна поспішила пообіцяти, що візьме до уваги резолюцію Європарламенту та розробить відповідні закони.

Тейшейра не розуміє, чому тільки його не пустили до Тимошенко після заяв про її побиття

Посол ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра не розуміє, чому йому не дозволили відвідати екс-прем'єра Юлію Тимошенко після заяв про її побиття.

"Наприкінці квітня, коли стало відомо про ці події, я з доручення Брюсселя запросив дозвіл на зустріч із Тимошенко. Крім того, була зроблена заява високого представника ЄС Кетрін Ештон про необхідність такої зустрічі", - розповів він.

"Відповідь української влади виявилася парадоксальним. Після 10 травня вони повідомили мені, що дозволяють мені побачитися з Юлією Тимошенко, але "оскільки зараз вона перебуває в лікарні, цю зустріч провести неможливо", - додав він.

"І це при тому, що деяким закордонним політикам, у тому числі європейським, у цих же умовах надане право на зустріч!" - обурився Тейшейра

Він додав, що в такій ситуації ЄС не може формувати власну думку про те, що відбувається з Тимошенко.

"Щось із нею напевно відбулося; що саме, мені важко судити. У мене немає свідоцтв, крім відомих оприлюднених фотографій", - додав він.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1108 | Додав: adminA | Теги: Києвом, пауза, певним людям, Європа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]