Чт, 2024-04-25, 01:36
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:22
Європарламент готує "список Савченко"
Інші останні Новини Європейського Союзу

Євросоюз вимагає від путінського режиму негайного звільнення Надії Савченко. У разі продовження свавілля з боку Кремля в Європарламенті вимагають введення подальших політичних та економічних санкцій проти Росії.

На цьому наголошується у поширеній у понеділок, 7 березня, заяві Європейської служби зовнішньої діяльності, опублікованому в Фейсбуці.

"Повідомлення про сухе голодування Надії Савченко викликають надзвичайну стурбованість. Європейський Союз продовжує закликати до негайного звільнення Надії Савченко", - заявили в ЄС.

У заяві також наголошується, що Росія несе відповідальність за стан здоров'я і дотримання прав людини осіб, яких вона ув'язнила.

Крім того, депутат Європарламенту Петрас Ауштревічус разом з колегами буде просити верховну представницю Євросоюзу із зовнішньої та безпекової політики Федерику Могеріні ініціювати "список Савченко".

Про створення цього списку за зразком "списку Магнітського" (список причетних до смерті юриста Сергія Магнітського російських чиновників, на яких в США накладені санкції - ред.) він заявив в інтерв'ю DW.

"У Європарламенті неодноразово піднімалося питання створення "списку Надії Савченко". Я думаю, ми дійшли до тієї межі, коли повинні щось зробити. Я буду говорити з моїми колегами. Принаймні, ми знову напишемо листа верховній представниці Євросоюзу із зовнішньої і політики безпеки Федеріці Могеріні, в якому попросимо ініціювати "список Савченко". Це може статися вже завтра", - заявив він.

За словами Ауштревічуса, депутати Європарламенту "демонструють солідарність з надією Савченко і негативне ставлення до російської влади, яка принижує і піддає тортурам Надію".

Він також запросив усіх приєднуватися до петиції, яка закликає до звільнення Надії Савченко.

Мама Надії Савченко благає світових лідерів: "Врятуйте мою дитину"

Мати ув'язненої Надії Савченко записала відеозвернення до світових лідерів.

"Звертаюся до світових лідерів – врятуйте мою дитину. Допоможіть мені, мамі, якій уже 78 років. Я забула, що таке сон, переживаю за свою дитину. Допоможіть їй вийти з цієї тюрми. Вона 3 березня оголосила сухе голодування, а це значить, що через 5-6 днів їй загрожує закінчення життя. Прошу вас виручити її з тюрми, прикладіть усі сили", - йдеться у зверненні.

До цього кореспондент Ірина Стороженко написала на своїй сторінці у Фейсбуці про емоційний стан Марії Савченко: "Мама Наді. Вже годину не можемо записати. Як повітря хапає новини про неї. Плаче. Новин немає".

Нагадаємо, після того, як суддя не дав Савченко сказати останнє слово і переніс засідання суду на 9 березня, Надія оголосила сухе голодування і заявила що буде чинити опір втручанню лікарів, крім українських або зарубіжних.

Адвокат Фейгін анонсував проведення міжнародної акції в підтримку Савченко в день суду 9 березня.

6-7 березня в Києві, Харкові, Одесі, Житомирі та інших містах Украни почалися масові акції на підтримку льотчиці. Акцію підтримали активісти і українська діаспора в Німеччині, Бельгії, Естонії, Чехії та інших країнах світу.

Російський омбудсмен Елла Памфілова 6 березня заявила про "задовільний стан здоров'я" Надії Савченко.

Сьогодні, 7 березня, Україна звернулася з листом до країн ЄС і США з проханням посилити тиск на Росію для звільнення льотчиці Надії Савченко.

Українські консули Олександр Ковтун і Віталій Москаленко змогли зустрітися з української льотчицею в СІЗО-3 Новочеркаська Ростовської області. Генконсул підкреслив, що Надія має твердий намір тримати сухе голодування, поки її не повернуть в Україну.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 917 | Додав: adminA | Теги: список савченко, європарламент | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]