Пт, 2024-03-29, 17:04
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:39
Європарламент погодився на економічну частину Асоціації
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Профільний комітет Європарламенту схвалив рекомендації Єврокомісії та Ради ЄС в економічній частині Угоди про асоціацію з Україною, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Однак остаточно позицію щодо переговорів з Україною стосовно Угоди про асоціацію буде визначено у четвер, 17 листопада, під час голосування в рамках комітету з питань закордонних справ.

Про це у понеділок, 14 листопада, після закінчення засідання комітету з питань міжнародної торгівлі повідомив доповідач Павел Залевський (група Європейських народників, Польща).

"Що буде проголосоване у четвер, то буде проголосоване і на пленарному засіданні Європейського парламенту на початку грудня", - зазначив він.

"Мої пропозиції знайшли підтримку в комітеті, й основний висновок рекомендацій полягає в тому, що за допомогою інтеграції української економіки з європейською позитивний ефект буде для обох сторін", - позначив суть пропозицій європейський депутат.

Залевський вважає, що схвалення таких рекомендацій не запізнилося в часі в світлі того, що переговори України і ЄС як щодо зони вільної торгівлі, так і щодо Угоди про асоціацію вже завершені, не враховуючи політичного питання про перспективу членства, яке залишилося.

Зокрема, в рекомендаціях містяться пропозиції підтримати завершення переговорів довкола ЗВТ до кінця цього року, заклик до проведення реформ в Україні, які дадуть змогу модернізувати інфраструктуру країни, визнати, що укладення Угоди про асоціацію надасть "подвійний засіб для зміцнення верховенства права в Україні для інвесторів", поглибить європейські принципи законів та демократії.

"Сьогодні ситуація така: Угода про асоціацію - на столі, але є умови парламенту, які містяться, зокрема, у попередній резолюції (критична резолюція ЄП щодо України у зв'язку зі справою Юлії Тимошенко), які дехто використовує для того, щоб не парафувати Угоду в грудні", - пояснив євродепутат.

"Все залежить від Януковича, або він зрозуміє, що це - в його руках, він - глава держави і у нього є влада, не тільки формальна, а й персональна, щоб розв'язати цю головну проблему", - зазначив Залевський.

"Яким буде остаточний результат - невідомо, але він продемонструє, що хоче парламент - або ми закличемо ратифікувати (угоду) якомога швидше, або ми вирішимо відкласти. Це буде зрозуміло у четвер", - підкреслив депутат.

Говорячи про позитивний результат рекомендацій в економічній частині, європейський політик разом з тим застеріг, щоб вони не створювали враження того, що так відбудеться голосування і в четвер.

"Можливо, що це (голосування в рамках комітету з питань закордонних справ) буде абсолютно інша історія", - припустив європейський політик.

Залевський впевнений, що зустріч президента Віктора Януковича з президентом Німеччини Крістіаном Вульфом і президентом Польщі Броніславом Коморовським у Вроцлаві нинішнього вівторка "вирішить багато чого".

"Я вірю, що завтра президенти Вульф і Коморовський відкрито скажуть про це Януковичу. Роботу щодо Угоди завершено, але є ще певні умови, які повинні бути виконані, котрі пов'язані зі справою Тимошенко. Президент (України) має усвідомити серйозність ситуації", - впевнений Залевський.

Нагадаємо, що в Брюсселі 11 листопада відбувся завершальний раунд переговорів щодо угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Сторони оголосили про залагодження всіх питань, крім європейської перспективи України, проте, за даними ЗМІ, і в цій сфері компромісу досягнуто.

Раніше стало відомо, що Німеччина може не підписати Угоду про асоціацію між ЄС і Україною.

Як повідомлялося, в Брюсселі минулого тижня заступник міністра закордонних справ Павло Клімкін заявив, що українська сторона впевнена, що немає необхідності парафувати угоду про асоціацію і торгівлю з ЄС на грудневому саміті в Києві.

Сьогодні президент Віктор Янукович візьме участь у святкуванні 200-річчя Вроцлавського університету в Польщі. Також у заході візьмуть участь президент Польщі Броніслав Коморовський і президент Німеччини Крістіан Вульф.

Голова Адміністрації президента Сергій Льовочкін заявляв, що під час зустрічі Януковича з польським та німецьким президентами чільна увага приділятиметься передусім питанню укладення наприкінці року Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

А раніше екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський заявив, що справа Юлії Тимошенко стане предметом обговорення між Януковичем та Коморовським.

Грищенко каже, що Договір про асоціацію між Україною та ЄС вже готовий до парафування

На сьогодні вже проведено ту роботу, яка дозволяє вийти на парафування Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом, заявив міністр закордонних справ Костянтин Грищенко.

В ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV міністр зазначив, що керівництво України за останні роки робило все можливе в напрямку підтримки євроінтеграції країни.

Як відомо, Україна планує до кінця поточного року парафувати Угоду про асоціацію з ЄС, складовою частиною якого стане створення зони вільної торгівлі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1187 | Додав: nowyny | Теги: європарламент | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]