Чт, 2024-04-25, 06:41
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:47
Європарламент Україна розколола на два табори
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
У Європейському Союзі окреслилася чітка смуга поділу між країнами, що готові йти на певні поступки Києву для його зближення з Європою, і тими країнами та політиками, які вважають, що Україна занадто проблематична та недостатньо європейська.

Європейський парламент готується сьогодні обговорити українське питання. Зокрема, депутати визначатимуться, чи просуватися у напрямку до підписання угод про Асоціацію і зону вільної торгівлі з Україною, чи тримати цей процес замороженим, допоки Київ не виконає усіх передумов ЄС, передає "Тиждень.ua".

До першого табору зараховують Польщу, деякі країни Північної Європи та частково Британію. В іншому таборі перебувають найвпливовіші країни ЄС: Німеччина, Франція та низка південних країн Європи.

Європарламентарі не виключають, що нададуть українській владі кредит довіри і почнуть готуватися до можливого підписання угод про Асоціацію та зону вільної торгівлі восени 2013 року.

Представник комітету у закордонних справах Європарламенту британський депутат Чальз Таннок заявив у Страсбурзі, що зараз у парламенті немає одностайної підтримки закликам до відновлення повноцінного діалогу з українською владою.

Проте депутат повідомив, що минулі вибори у Верховну Раду в Україні були не такі погані, як побоювалися деякі європейці, і це дає підстави для просування вперед у питанні євроінтеграції України.

Таннок також підкреслив, що він та більшість його колег найочевиднішою проблемою вважають ув’язнення Юлії Тимошенко та Юрія Луценка.

За його словами, вимога звільнення Тимошенко та Луценка не знімається ЄС, проте не буде ультиматумом для чинної української влади.

"Якщо відверто, я не вважаю, що ми будемо стримувати підписання документів, вимагаючи звільнення. Я особисто закликаю до їхнього звільнення вже тривалий час, але я вважаю, що ми мусимо визнати, що вибори були кращі, ніж дехто з нас побоювався", - зазначив британський депутат.

Напередодні дебатів у Страсбурзі євродепутатів лобіювали як офіційні українські представники (представник України в ЄС Костянтин Єлісеєв), а раніше в неофіційній якості – екс-президент України Віктор Ющенко.

Раніше верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки, віце-президент Європейської комісії Кетрін Ештон повідомила, що підписання Угоди про асоціацію може відбутися під час саміту Східного партнерства в листопаді 2013 року, якщо Україна і Євросоюз будуть здатні просуватися вперед, а також якщо Україна виправдає очікування Євросоюзу. Про це вона заявила в понеділок, 10 грудня, у Брюсселі на прес-конференції після закінчення засідання Ради ЄС з питань закордонних справ.

Як повідомлялося, депутати Європейського парламенту від Партії зелених Ребекка Хармс і Вернер Шульц у своїй статті висловили думку, що ЄС повинен чітко визначити, як надалі просувати зближення з Україною і зміцнювати проєвропейські сили в країні.

Нагадаємо, рада співпраці між Україною і ЄС за участю прем'єр-міністра України відбудеться в Люксембурзі 24-25 червня 2013 року. Як ззазначили в прес-службі Кабінету міністрів, саміт Україна - ЄС за участю президента України Віктора Януковича орієнтовно пройде в першому кварталі 2013 року, точна дата його проведення нині узгоджується зі стороною ЄС.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1113 | Додав: adminA | Теги: табори, європарламент, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]