Чт, 2024-03-28, 22:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:50
Європарламент вдарить дипломатією по Росії, захищаючи Україну
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Проект резолюції Європарламенту стосовно тиску на країни Східного партнерства з боку Росії містить гостру критику дій Москви і закликає Європейську Комісію захистити Україну та інші держави цієї програми від російського тиску, вживши "конкретних та дієвих заходів на підтримку партнерів".

Проект резолюції подали спільно всі групи Європарламенту. Його розглянуть і затверджуватимуть голосуванням у четвер, зазначає ВВС Україна.

У преамбулі до резолюції згадано надані Україні гарантії безпеки в обмін на ядерне роззброєння, відповідно до Будапештського меморандуму 1994 року, одна з яких передбачає підтримку у разі тиску економічними методами.

Європейський парламент "засуджує той факт, що з наближенням Вільнюського саміту Східного партнерства на країни Східного партнерства, які перебувають на останньому етапі переговорів про підписання чи парафування їхніх Угод про асоціацію, збільшують різні види тиску; вважає цей тиск неприпустимим", - сказано в проекті резолюції.

Автори резолюції висловлюють також рішучу підтримку парафуванню чи підписанню на Вільнюському саміті Угод про асоціацію з тими країнами-партнерами, "які цього хочуть і до цього готові, за умови виконання необхідних вимог".

Нагадаємо, минулого тижня Верховна Рада злагодженим голосуванням ухвалила низку законів з так званого євроінтеграційного пакету, що мають бути прийняті до саміту в листопаді.

Як відомо, з наближенням саміту Україна - Європейський Союз, на якому може бути підписана історична Угода про асоціацію, Російська Федерація посилює економічний тиск на українську сторону. Одна з найгучніших заяв пролунала від радника президента РФ Сергія Глазьєва. За його словами, підписавши Угоду про асоціацію з Євросоюзом, Україна перестане бути для Росії стратегічним партнером. Ба більше - фактично позбудеться статусу суб'єкта міжнародного права.

До цього між Росією та Україною спалахнули три торговельні "війни": трубна, цукеркова та митна. Експерти пов'язують їх із намаганням Кремля змусити українське керівництво згорнути євроінтеграційні процеси і звернути на шлях приєднання до Митного союзу. Утім, вітчизняні високопосадовці не перестають заявляти, що курс на асоціацію з ЄС - єдино можливий, хоча країни МС і є "важливими економічними партнерами".

Якщо Росія і далі тиснутиме на Україну через підписання Угоди про асоціацію, це матиме наслідки для діалогу Брюсселя з Москвою. Про це заявив міністр закордонних справ Литви, що головує в ЄС, Лінас Лінкявічюс.

Європарламенту запропонували поскаржитися на Росію в СОТ

Європейському Союзу та країнам Східного партнерства, які опинилися під торговельним тиском Росії, варто звернутися зі скаргою на Росію до СОТ. Так вважає віце-президент міжпарламентської асамблеї Euronest, депутат Європейського парламенту Яцек Царіуш-Вольський (європейські народники).

Виступаючи в середу в Європарламенті в рамках обговорення питання про російський тиск на країни Східного партнерства, він сказав: "Давайте спрямуємо скаргу до СОТ, оскільки те, що робить Росія, - це чисте порушення правил СОТ, і допоможімо нашим партнерам зробити те ж саме".

"Якщо ми цього не зробимо, припиніть говорити про ЄС як про глобального актора", - додав Царіуш-Вольський.

Ця пропозиція була сьомою у списку депутата з того, що потрібно зробити ЄС для захисту країн Східного партнерства.

"Російський тиск став зараз санкціями, і це випадок з Молдовою. Потрібні дії. Дозвольте мені озвучити запитання Леніна - якщо не ми, то хто, якщо не зараз, то коли?" - риторично запитав він.

Серед пропозицій Царіуша-Вольського також були "дипломатичний тиск на Росію, дипломатична підтримка східних партнерів, політичний тиск на Росію на високому рівні порядку денного двостороннього діалогу, відкриття ринків ЄС для їхніх товарів".

Ще однією пропозицією депутат назвав "відплату" Росії.

"Якщо вони поставили під ембарго молдовські вина, давайте поставимо під ембарго російський спирт", - запропонував депутат.

Політик також вважає за необхідне припинити утримувати Європейську комісію від надсилання скарги проти "Газпрому".

"Росія кидає виклик усьому ЄС, а не тільки Європейській політиці сусідства", - заявив Царіуш-Вольський.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 961 | Додав: adminA | Теги: європарламент, Україну, Росії, дипломатією | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]