Ср, 2024-04-24, 18:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:21
Європейці бойкотами попереджають Київ, що далі буде ізоляція
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Депутат Європарламенту Марек Сівець вважає, що скасування Ялтинського саміту Центральноєвропейської ініціативи є попередженням Україні про можливу дипломатичну ізоляцію, повідомляє УНІАН.

"Скасування саміту в Ялті - негарна новина для України та її влади. Це - попередження перед дипломатичною ізоляцією, яка може настати. Це ще не бойкот, але це вже афронт", - сказав депутат Європарламенту від Польщі.

За його словами, у даному випадку стандарти були визначені тими людьми, котрі не хотіли їхати до України, а не тими, які хотіли.

"Єдина позитивна річ у цьому, що ми уникнули публічного плебісциту, який президент гарний, а який поганий", - зазначив Сівець.

На думку депутата, нинішня ситуація особливо спричиняє стурбованість для Польщі.

"Ми маємо зробити усі можливі зусилля, щоб забезпечити, щоб цей афронт, до якого Польща не приєдналася, не надихнув країни ЄС на схожі дії у майбутньому", - підкреслив він.

Сівець також висловив думку, що політичний бойкот фінальної частини чемпіонату Європи з футболу в Україні є також негарним шляхом, і зазначив, що вже закликав політиків, передусім польських, не приєднуватися до нього.

"Між невідвідуванням і бойкотом - довгий шлях", - зазначив він.

"Для українців футбольний чемпіонат є національним питанням - джерелом гордощів, незважаючи на політичні погляди. Українці заслуговують на те, щоб цей турнір у їхній країні відбувся в атмосфері свята, незважаючи ні на що. Більше того, давайте не забувати, що без співпраці з українцями Польща не була б господаркою чемпіонату ще багато років", - сказав Сівець.

Раніше в МЗС повідомили, що Україна переносить саміт у Ялті через те, що низка глав європейських держав не зможе взяти в ньому участь.

7 травня стало відомо, що президент Чорногорії Філіп Вуянович відмовився від участі в Ялтинському саміті. Він відмовився від участі саме через ставлення української влади до Тимошенко і став 14-м президентом, який відмовився від участі в саміті.

Вуянович, після президентів Румунії, Албанії, Хорватії та Чехії, став як мінімум п'ятим лідером, який прямо заявив про відмову від участі в саміті через справу Тимошенко. Президент Німеччини не заявляв цього прямо, але саме ця причина відмови витікала з коментарів МЗС Німеччини.

Крім того, президенти Болгарії, Боснії, Латвії, Естонії, Італії, Австрії та Словенії відмовилися прибути на саміт, офіційно пославшись на інші причини, при цьому в деяких випадках все ж була висловлена стурбованість справою Тимошенко. В Угорщині новообраний президент Янош Адер приступить до виконання обов'язків 10 травня і, як здається, не прибуде на саміт до Ялти.

При цьому президенти Литви, Польщі, Словаччини і Молдови підтвердили свою участь у саміті. Прикметно, що президент Литви вирішила відвідати ялтинський саміт президентів Центральної Європи лише після того, як президент України Віктор Янукович пообіцяв їй організувати зустріч з ув'язненою Юлією Тимошенко.

Генпрокуратура не переконала європарламентарів у винуватості Тимошенко

Голова Комітету Європарламенту з питань закордонних справ Ельмар Брок переконаний, що справа Юлії Тимошенко не кримінальна, а політична. Про це він заявив 9 травня на засіданні круглого столу з приводу процесу проти Тимошенко.

"Це не кримінальна справа. Ваш президент сам говорив мені, що це - не кримінальна справа, коли обговорювалася можливість зміни закону, який був впроваджений до Кримінального кодексу в 1927 році, і за яким подібним чином засуджений Лев Троцький. Це правда", - сказав депутат, звертаючись до першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна.

Він також зазначив, що низка справ, порушених за відповідними звинуваченнями в 2005 році, була закрита за рішенням судів.

За словами Брока, він очікував почути на круглому столі щось нове від української сторони, однак почув лише повторення того, що вже було сказано неодноразово.

Депутат висловив переконання, що тими аргументами, які зараз наводить Генеральна прокуратура України щодо справи Тимошенко, переконати міжнародне співтовариство не вдасться.

Як відомо, в ході засідання круглого столу в Брюсселі Кузьмін заявив, що Тимошенко була одним з найбільших олігархів України, що разом з Павлом Лазаренком вона займалася просуванням свого газового бізнесу, і що вони обидва були причетні до організації і фінансування вбивств членів українського парламенту.

МЗС подякувало "справжньому другу" Коморовському за його заклики не бойкотувати Євро-2012

Україна висловлює подяку президенту Польщі Броніславу Коморовському за його заклик до європейців не бойкотувати Євро-2012 у зв’язку зі справою Юлії Тимошенко. Про це сказано у заяві МЗС України.

"Ми вдячні Броніславу Коморовському за рішучу підтримку нашої позиції щодо помилковості закликів до бойкоту Євро-2012. Якісне, позбавлене штучної політизації проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу в Україні та Польщі - це те, на що очікують сотні мільйонів уболівальників на всьому континенті. І ніхто не має права робити цю велику мрію заручником швидкоплинних політичних обставин", - йдеться у ній.

У міністерстві "позитивно оцінили" звернення Коморовського до української влади.

"Справжній друг нашої держави, Броніслав Коморовський вкотре продемонстрував і глибоке розуміння всіх особливостей процесів внутрішнього розвитку України, і щиру підтримку її євроінтеграційних прагнень", - сказано у заяві.

"Ми поділяємо заклик польського президента щодо необхідності реформування українського законодавства в напрямі наближення його до європейських стандартів", - додали у МЗС.

У міністерстві наголосили, що саме тому з ініціативи президента та уряду України "лише за останній місяць були ухвалені новий Кримінально-процесуальний кодекс, нова редакція закону "Про громадські об'єднання", підготовлено зміни до закону "Про доступ до публічної інформації", які ще більше розширюють можливості громадян у контролі за діями влади".

"Відповідні реформи проводитимуться і надалі", - додали у МЗС.

Як відомо, нещодавно Коморовський зробив спеціальну заяву для медіа на тему України, виступивши проти бойкоту запланованого на початок літа фіналу чемпіонату Європи з футболу і закликавши українську владу знайти рішення у справі Тимошенко.

Він також провів телефонну розмову з президентом Віктором Януковичем, під час якої закликав "знайти спосіб вирішення справи Тимошенко".

Коморовський також закликав українську владу внести зміни до Кримінального кодексу, щоб політики не несли кримінальну відповідальність за рішення, прийняті за їхнього перебування при владі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1208 | Додав: adminA | Теги: Київ, Європейці бойкотами, ізоляція | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]