Сб, 2024-04-20, 06:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:00
Європейський суд із прав людини слухає справу Тимошенко
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Європейський суд з прав людини розпочав розгляд скарги екс-прем'єра Юлії Тимошенко, яка звинувачує Україну за чотирма статтями Європейської конвенції про захист прав людини i засадничих свобод. Сторону Тимошенко представляють адвокати Сергій Власенко, Валентина Теличенко і донька Євгенія, повідомляє прес-служба "Батьківщини".

Державу Україна представляє уповноважений у справах ЄСПЛ Назар Кульчицький. Слухання проходили у відкритому режимі, по закінченні яких подальше обговорення пройде за зачиненими дверима. Рішення буде ухвалено на більш пізній стадії.

Розгляд скарги Тимошенко до України в Європейському суді з прав людини проходить під головуванням судді з Люксембургу Діна Шпільмана. Цей же суддя очолював і слухання скарги екс-міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка 17 квітня цього року.

Всього в розгляді бере участь 8 суддів, включаючи головуючого.

Зокрема, до складу суду увійшли Марк Віллігер від Ліхтенштейну, Карел Гюнгвірт від Чехії, Боштьян Зупанчич від Словенії, Ганна Юдківська від України, Анжеліка Нусбергер від Німеччини, Андре Потоки від Франції і Анн Пауер-Форд від Ірландії.

У слуханнях уже виступили уповноважений у справах ЄСПЛ Назар Кульчицький. Виступаючи, він стверджував, що екс-прем'єра було арештовано "на законних підставах, її права не порушувалися, їй було надано медичну допомогу". За словами Кульчицького, "всі висновки європейських інституцій, політиків та експертів мають у цій справі загальний характер".

Його промова тривала близько півгодини, а адвокат Валентина Теличенко виступала близько 25 хвилин. У своєму виступі Теличенко наголосила, що після того як Юлії Тимошенко було незаконно заарештовано, їй не надавалася відповідна медична допомога, а її права постійно порушувалися.

Зокрема вона нагадала, що судові засіданні у газовій справі проводилися майже щоденно з ранку до вечора, при цьому у неї не було можливості для захисту, її утримували у жахливих умовах в Лук'янівському СІЗО, а у грудні 2011 року її було повторно заарештовано (при цьому судове засідання відбувалося прямо у камері, де хвора Тимошенко не могла піднятися з ліжка).

"Права Юлії Тимошенко постійно порушувалися і порушуються", - підкреслила вона.

За словами Валентини Теличенко, тільки під постійним тиском міжнародної спільноти колишнього прем'єр-міністра України було переведено до лікарні у Харкові та лише у травні цього року їй було надано дозвіл на лікування німецькими лікарями.

"Перед цим Юлію Тимошенко жорстоко побили тюремники, а представники режиму Януковича відмовилися розслідувати цю справу", - наголосила Теличенко.

Також виступив Сергій Власенко, який попросив справедливості у Європейського Суду з прав людини.

"Я звертаюся до Вас від імені Юлії Тимошенко і прошу Вас про справедливість. Ви - наша єдина надія, в Україні не існує справедливого суду", - заявив захисник лідера опозиції Юлії Тимошенко Сергій Власенко, виступаючи під час засідання Європейського суду з прав людини, який розглядає сьогодні справу Тимошенко.

Він наголосив, що справа Юліі Тимошенко є політично вмотивованою, що було визнано численними європейськими та міжнародними інституціями, зокрема в резолюціях Європейського парламенту, ПАРЄ, Парламентської Асамблеї ОБСЄ та інших, які вимагають її негайного звільнення. За словами Власенка, затримання Тимошенко суперечить ст.5 Європейської конвенції з прав людини, а її засудження відбулося через бажання Януковича позбавитися свого головного конкурента на парламентських виборах восени цього року.

"Прошу Суд взяти до уваги, що режим Януковича намагається кинути Тимошенко до в'язниці на все життя, щоб позбутися свого головного ворога", - підкреслив він.

"Зараз вона змушена боротися проти всієї державної машини, яка перебуває під повним контролем Януковича. Проти неї висуваються нові абсурдні звинувачення. Від імені Юлії Тимошенко ще раз прошу Вас про справедливість", - наголосив Власенко.

Після його виступу було оголошено перерву на 20 хвилин. Після перерви продовжилось засідання у справі Юлії Тимошенко. Наразі сторони відповідають на запитання суддів. Пізніше стало відомо, що судове засідання закінчено. Судді видалилися із зали засідань. Про винесення рішення сторони будуть повідомлені заздалегідь.

Після засідання Сергій Власенко повідомив, що уряд України вже визнав порушення, які були допущені у відношенні екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

"Уповноважений уряду (Назар Кульчицький) визнав частину наших вимог у відповідях на запитання. Тобто, уряд вже визнав порушення, пов'язані з Тимошенко - вони визнали найголовніше: підстави для арешту і тримання під вартою не мають нічого спільного з українським законодавством і є унікальними для української практики ", - сказав він по закінченні слухань скарги Тимошенко в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ).

Власенко також повідомив, що про ухвалене судом рішення сторони будуть проінформовані в усталеному порядку. Конкретні терміни не відомі.

Як повiдомлялося ранiше, у своїй скарзi екс-прем'єр стверджує, що її взяття пiд варту було полiтично вмотивованим, що не було судового перегляду законностi її утримання пiд вартою в Київському СIЗО, що умови утримання були неадекватними, без надання належної медичної допомоги, а також те, що перебувала пiд цiлодобовим наглядом у харкiвськiй клiнiцi.

Заявник спирається на ст.3 (заборона поводження, що принижує людську гiднiсть), ст.5 (право на свободу та особисту недоторканнiсть), ст.8 (право на повагу до приватного життя) та ст.18 (обмеження щодо прав) Європейської конвенції про захист прав людини.

Як повідомлялося, ЄСПЛ наприкінці грудня 2011 року взяв до розгляду подану раніше скаргу екс-прем'єра України Тимошенко про порушення норм Європейської конвенції з прав людини під час притягнення її до кримінальної відповідальності та вирішив розглянути її невідкладно.

Пізніше захист Тимошенко подав у Європейський суд з прав людини додаткові документи до її скарги від 2011 року, які стосуються порушення права на справедливий суд.

3 липня Міністерство юстиції України повідомило, що Україна як підписант конвенції виконувала й виконуватиме рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) незалежно від того, чи стосується це рішення відомої особи в державі чи якоїсь іншої людини.

20 серпня захист Тимошенко заявив, що затягування розгляду касаційної скарги Тимошенко щодо "газової справи" не може вплинути на розгляд її скарги в Європейському суді з прав людини.

Як відомо, Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ оголосить рішення щодо касації захисту екс-прем'єра Юлії Тимошенко на вирок у "газовій справі" 29 серпня.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1220 | Додав: adminA | Теги: справу Тимошенко, Європейський суд із прав людини | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]