Чт, 2024-04-25, 09:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:35
Європу окупують дикі тварини. Деякі вже нападають на подвір'я
Інші останні Новини Європейського Союзу
Чисельність деяких ключових видів європейської фауни за останні 50 років знову збільшилася, йдеться в новій доповіді. У Європі побільшало ведмедів, вовків, рисей, орлів і стерв'ятників, пише Російська служба ВВС.

Провівши дослідження, екологи стверджують, що впродовж останніх 50 років збільшилася популяція ведмедів, вовків, рисей, орлів і грифів.

На їхню думку, цьому сприяли програми із захисту, заборона на полювання та міграція людей із сільських місцевостей до міст.

Дослідження на замовлення природоохоронної організації Rewilding Europe провели представники Лондонського зоологічного товариства та структури, яка веде облік птахів у Європі.

"Серед людей у Європі побутує думка, нібито ми повністю втратили нашу природу і дике життя, - розповів керівник організації Франц Шеперс. - І решта світу, на мою думку, могла б винести з цього те, що охорона природи справді дає результат".

Впродовж останніх століть умови для життя тварин у Європі були не найкращими.

Полювання, зменшення середовища для існування і забруднення викликали занепад дикого життя.

Але, згідно із дослідженням, стан справ змінився.

Об'єктами спостереження науковців були 18 видів ссавців та 19 видів птахів, які живуть по всій Європі. Вони виявили: починаючи з 1960-х років чисельність усіх, окрім іспанської рисі, зросла. Найбільше зросли популяції зубрів, євразійських річкових бобрів, савок та деяких видів гусей. За останні півстоліття їхня кількість збільшилася у понад 30 разів.

Бурих ведмедів побільшало вдвічі, сірих вовків, які зазнали значних втрат у минулому, - на третину.

Кількість птахів загалом залишається стабільною.

"Повернення диких звірів фактично почалося після Другої світової війни, у 1950-х і 1960-х роках. Порівняно з кількістю у 1600-х і 1700-х роках, це все ще дуже низький рівень, але дика природа відновлюється", - каже Шеперс.

Дослідники вважають, що рушійною силою відновлення популяції тварин у Європі стала взаємодія різних чинників.

Чимале значення мав правовий захист у Європейському Союзі - наприклад, директиви, які стосуються птахів та ареалів їхнього проживання.

І хоча на деякі види у Європі подекуди полюють і досі, там часто діють обмеження на кількість тварин, яких можна вбити.

"Також це відбувається тому, що люди покидають сільську місцевість, що залишає більше місця для диких тварин", - сказав Франц Шеперс. Відновлення деяких видів, зокрема великих хижаків, вже викликає стурбованість. У Франції, наприклад, де нещодавно знову з'явилися вовки, фермери переймаються безпекою своєї худоби.

Автори доповіді визнають, що це може стати серйозною проблемою, але пропонують урядам розробити схеми компенсації будь-яких втрат для фермерів. Науковці також вважають, що сільські громади могли б виграти від збільшення кількості тварин, оскільки екотуризм спроможний дати новий поштовх місцевій економіці.

Результати дослідження ще більш захоплюють, якщо поглянути на них у глобальному контексті - біорізноманіття у світі нестримно зменшується.

"Ми намагаємося знайти успішні приклади, аби навчитися на них, виявити, що спрацьовує, і перенести це на масштаби природоохоронного руху в усьому світі", - розповів професор Джонатан Бейлі, який керує напрямом збереження природи у Лондонському зоологічному товаристві.

Він також наголосив - необхідно усвідомили, що загрози, які створює Європа, не залишаються в межах її кордонів, а є міжнародними.

За словами дослідника, ці загрози впливають на 60% втрат дикої природи у країнах з низьким рівнем доходів по всьому світу.

Джонатан Бейлі також каже, що особливо важливо дбати про ситуацію також і всередині Європи, де у майбутньому наростатиме тиск з боку виробників харчових продуктів, що може знову поставити під загрозу багато видів диких тварин.

Нагадаємо, в січні 2012 року в індійському місті Гувахаті, штат Ассам, дикий леопард забрів на велику торгову вулицю і почав кидатися на людей. Налякані городяни спробували прогнати хижака, але, обороняючись від кривдників, леопард почав атакувати їх.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1100 | Додав: adminA | Теги: дикі тварини, Європу, Подвір'я | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]