Пт, 2024-03-29, 16:53
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:53
Євросоюз може допомогти Україні подолати політичну кризу
Інші останні Політичні новини
Опозиція і влада звернулися до Євросоюзу з проханням відрядити до Києва посередників, які допомогли б знайти вихід з політичної кризи. Кандидатури посередників поки що не названі, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Вчора, 4 грудня, в цій ролі спробував виступити генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд, сьогодні Європарламент готується направити до України місію Патріка Кокса і Олександра Кваснєвського з новим мандатом.

Тим часом європейські дипломати дали зрозуміти, що впевнені у причетності влади до низки провокацій останніх днів.

Вчора лідер опозиційного руху "Третя Українська Республіка" Юрій Луценко звернувся до Євросоюзу з проханням відрядити в Україну авторитетних політиків, щоб з їхньою допомогою налагодити діалог між владою і опозицією.

"Ми потребуємо серйозних європейських лідерів, які будуть посередниками між Віктором Януковичем і народом" , - заявив він.

Як стало відомо, раніше до ЄС зі схожим проханням звертався прем'єр-міністр Микола Азаров. Прем'єр, втім , запропонував інший формат посередницької місії - на його думку, немає потреби запрошувати до Києва зарубіжних політиків. На зустрічі з главами західних дипмісій він запропонував роль посередників послам Польщі, Євросоюзу і США - Генрику Литвину, Яну Томбінському і Джеффрі Пайєтту. При цьому пан Азаров зазначив, що пан Литвин уже погодився виступити в такій ролі.

"У вас є вплив на наших опозиційних політиків. Закличте їх до діалогу, попросіть відмовитися від мови ультиматумів, - попросив Микола Азаров. - Ви, пане Томбінський, зустрічаєтеся з нашою опозицією набагато частіше, ніж зі мною. Ви вже, по суті, виступаєте як посередник. Своє посередництво їм запропонувала також польська сторона. Так що треба сідати за стіл переговорів".

Посередництво ЄС навряд чи обмежиться рівнем послів. Міжнародна практика показує, що в таких педантичних питаннях діалог має вести політик найвищого рангу. Спробу виступити в такій ролі вже зробив генеральний секретар Ради Європи (РЄ) Турбйорн Ягланд, який прибув в Україну у вівторок ввечері.

"Мета візиту - спробувати знизити напруженість і з'ясувати, чи можливий діалог, що дозволяє знайти вирішення кризи.

Генсек запропонував свою допомогу і отримав згоду всіх зацікавлених сторін", - заявили перед його приїздом в прес-службі РЄ.

Висока ймовірність того, що посередниками у розв'язанні політичної кризи стануть екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський та екс-президент Європарламенту (ЄП) Патрік Кокс, які раніше вже вели переговори з Україною про звільнення Юлії Тимошенко .

Мандат їхньої місії завершився наприкінці листопада. Тепер, враховуючи різке загострення ситуації в Україні, ЄП, швидше за все, направить їх до Києва з новим завданням.

"Ми готові продовжити місію Кокса - Кваснєвського. Ми можемо зробити внесок і побудувати міст (між владою і опозицією). Ми просимо обидві сторони утриматися від насильства і почати діалог. Якщо це можливо, ми також готові сприяти цьому", - заявив учора президент ЄП Мартін Шульц.

Долю місії визначить сьогодні керівний орган Європарламенту - конференція президентів. Рішення може заблокувати Європейська народна партія (найбільша політична сила ЄП; ЄНП) - за інформацією, ЄНП наполягає на долученні до місії свого представника.

Однак новий склад місії повинен затвердити Київ, а його згода на заміну переговорної команди неочевидна.

Українська сторона вже зараз стурбована звинуваченнями, які звучать з боку Євросоюзу. На зустрічі Миколи Азарова з послами Ян Томбінський заявив, що ЄС знає про провокації з боку влади, спрямовані на радикалізацію протестів.

"Людей, які організовували провокації, забирала міліція і негайно відпускала. Це нам теж відомо, і імена цих людей нам відомі, - сказав посол. - Бульдозер, який використовувався для атаки на міліцію, - це вочевидь була провокація. І слід зазначити, що зупинити її вдалося завдяки лідерам опозиції".

Пан Азаров відкинув припущення про причетність влади до радикалізації ситуації: "Дивно звучать твердження, що ми зацікавлені в якихось провокаціях. Ми зацікавлені лише в тому, щоб уникнути їх".

Нагадаємо, раніше колишній президент Польщі Лех Валенса заявив, що готовий приїхати в Україну як посередник задля примирення політичних груп на шляху до Європи.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 837 | Додав: adminA | Теги: Україні, Євросоюз, політичну кризу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]