Пт, 2024-03-29, 07:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:25
Євросоюз може відкласти підписання Асоціації
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
У понеділок, 21 жовтня, Рада Європейського Союзу на рівні глав МЗС обговорить виконання Україною критеріїв підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Але рішення з цього питання сьогодні ухвалено не буде - в країнах ЄС впевнені що Київ не досяг необхідного прогресу, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Головна перешкода - відмова президента Віктора Януковича виконувати домовленість про помилування екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Щоб знайти вихід з кризи до України їде з екстреним візитом місія Патріка Кокса і Олександра Кваснєвського.

У Брюсселі сподіваються, що рішення буде знайдено до 18 листопада, коли знову відбудеться засідання Ради ЄС. Ведеться також дискусія про те, чи можливо дати Києву додаткову відстрочку.

Засідання Ради ЄС з міжнародних справ, яке почнеться вранці 21 жовтня в Люксембурзі, протягом кількох місяців називали "історичним" і "вирішальним" для України.

Цього дня рада запланувала вивчити прогрес, досягнутий нашою країною у виконанні критеріїв підписання Угоди про асоціацію (УА), й ухвалити рішення про те, чи буде підписано цей договір на саміті Східного партнерства, який відбудеться у Вільнюсі 28-29 листопада.

Як відомо, рік тому Євросоюз зажадав від Києва "рішучих дій і відчутних результатів" у трьох сферах - реформі виборчого законодавства, боротьбі з практикою вибіркового правосуддя, а також у проведенні програми реформ.

Пізніше з ініціативи комісара з питань розширення та європейської політики сусідства Штефана Фюле був сформований список з 11 критеріїв, за якими проводиться оцінка досягнутого прогресу. Серед них - подолання наслідків вибіркового правосуддя, зокрема розв'язання проблеми екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Про те, що 21 жовтня рада може не дійти консенсусу з приводу можливості підписання УА, Брюссель заговорив кілька місяців тому.

Прогрес з більшості пунктів "списку Фюле" тоді був близький до нуля, тож до другої половини літа відставання Києва від графіка стало катастрофічним. У вересні-жовтні ситуація покращилася: Верховна Рада ухвалила низку ключових законів, а Венеціанська комісія дала позитивний висновок щодо президентського законопроекту "Про прокуратуру". Однак прогресу з "критерію Тимошенко" так і не було досягнуто.

На минулому тижні Євросоюз офіційно визнав, що 21 жовтня рішення про підписання УА з Україною ухвалити не вдасться. А для того щоб не відповідати Києву офіційною відмовою, Рада ЄС вирішила дати відстрочку для проведення залишилися реформ.

"Коли політична воля для підписання з'явиться, рада повинна буде затвердити мандат на підписання з боку Європейського Союзу. Цей юридичний акт має бути ухвалений на засіданні ради в листопаді", - заявила прес-секретар Ради ЄС Сюзанна Кіфер. До вільнюського саміту заплановано лише одне засідання цього органу на рівні міністрів закордонних справ, яке відбудеться 18 листопада.

Найгірша ситуація склалася з виконанням двох пунктів "списку Фюле", в яких від Києва було потрібно поліпшити бізнес-клімат та подолати наслідки вибіркового правосуддя. "У ситуації з бізнес-кліматом не просто немає прогресу - там очевидний регрес у порівнянні з 2012 роком" , - заявив високопоставлений західний дипломат, акредитований у Києві.

Проте в Євросоюзі готові заплющити очі на цю проблему. Важлива вимога ЄС - почати реформу прокуратури, але тут зусилля влади відповідають європейським очікуванням. Фактично єдиною умовою підписання УА залишається звільнення Юлії Тимошенко.

Як відомо, переговори з Києвом про долю екс-прем'єра від імені ЄС веде спеціальна місія Європарламенту (ЄП) у складі Патріка Кокса та Олександра Кваснєвського. Тиждень тому представники ЄП оптимістично відгукувалися про перспективи завершення своєї роботи. Однак за останні дні ситуація різко змінилася.

У суботу стало відомо, що 21 жовтня місія Кокса-Кваснєвського прибуде до України з екстреним візитом. Вперше за півтора року роботи місія поширила спеціальну заяву перед приїздом.

"Завершується час, за який потрібно забезпечити прийнятне рішення, - нагадали в місії. - Базовою умовою є повага гідності і дотримання домовленостей ключовими особами з обох сторін".

Нагадуючи про дотримання домовленостей, панове Кокс і Кваснєвський, судячи з усього, натякають на позицію глави української держави. Наприкінці минулого тижня Віктор Янукович заявив, що виступає за надання Юлії Тимошенко "канікул" у тюремному ув'язненні, для чого Верховна Рада повинна ухвалити спеціальний закон. Джерела стверджують, що це докорінно суперечить компромісу, досягнутому раніше між президентом і місією Європарламенту.

Під час минулого візиту на початку жовтня європейські політики і пан Янукович домовилися про "часткове помилування" екс-прем'єра.

Глава держави повинен був зняти з неї частину покарання, призначеного Печерським районним судом Києва в рамках вироку у газовій справі від 11 жовтня 2011 року, в результаті чого екс-прем'єр мала виїхати до Німеччини в статусі засудженої, але вільної людини.

Патрік Кокс і Олександр Кваснєвський розуміють, що вирішити виниклу суперечність потрібно якомога швидше. На поточному тижні Верховна Рада може прийняти закон, що дозволяє виїзд в'язнів на лікування за кордон, після чого процес стане незворотним.

Тому місія прибуде до Києва вже сьогодні і зустрінеться з президентом, незважаючи на його зайнятість - як відомо, 21-22 жовтня в Україні перебуватиме з офіційним візитом президент Чехії Мілош Земан.

Тим часом у Брюсселі вже почалася дискусія про можливість знову відкласти крайній термін ухвалення рішення про підписання УА в разі, якщо на листопадовій зустрічі міністри закордонних справ країн-членів ЄС не дійдуть консенсусу.

15 жовтня представник Європейської служби зовнішніх дій Дірк Шубель заявляв, що 18 листопада - крайня дата, і якщо до цього дня компромісу не буде досягнуто, то Євросоюз офіційно відмовиться від підписання договору у Вільнюсі.

Іншої думки дотримуються в Єврокомісії (ЄК). 16 жовтня газета "Голос України" з посиланням на офіційного представника ЄК Пітера Стано повідомила, що є шанс підписати УА навіть без досягнутого консенсусу в рамках Ради ЄС. За словами пана Стано, в цьому випадку відповідальність за ухвалення рішення про підписання перейде на рівень президентів і прем'єр-міністрів країн-членів ЄС.

Але навіть якщо ЄК візьме гору в цій суперечці, і Україні дадуть ще одну відстрочку на кілька днів, без розв'язання проблеми Юлії Тимошенко успіху годі досягти, і УА залишиться не підписаною. З цим згодні в усіх європейських органах влади.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 882 | Додав: adminA | Теги: Євросоюз, відкласти підписання Асоціації | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]