Вт, 2024-04-23, 11:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:06
Євросуд з прав людини розгляне справу Тимошенко. Пріоритетно
Інші останні Новини Європейського Союзу

Європейський суд з прав людини взяв до розгляду скаргу екс-прем'єра України Юлії Тимошенко щодо порушення норм Європейської конвенції з прав людини під час притягнення її до кримінальної відповідальності, повідомляє "Інтерфакс-Україна" посилаючись на поінформоване джерело в Україні.

"Європейський суд вирішив вважати скаргу Тимошенко прийнятною і надав їй статуус пріоритетної, а також задовольнив клопотання Тимошенко про швидкий розгляд і зобов'язав уряд України дати свої коментарі до 22 березня 2012 року", - сказав співрозмовник агентства в п'ятницю.

Нагадаємо, 11 жовтня Печерський райсуд засудив Тимошенко до 7 років ув'язнення за перевищення повноважень при підписанні газових угод з Росією в 2009 році.

Одразу після оголошення вироку Тимошенко заявила: "Ніякий вирок мене не зупинить. Ми будемо боротися і захищати моє чесне ім'я в Європейському суді, і я переконана, що Європейський суд з прав людини винесе законне, правомірне рішення".

У свою чергу захист екс-прем'єра заявив, що найближчим часом оскаржить вирок екс-прем'єру. Адвокат Тимошенко Юрій Сухов тоді повідомив, що в апеляції захист буде вказувати на порушення "Конвенції з прав людини", а також на відсутність будь-якого кримінального злочину в діях його підзахисної, в тому числі і за ст.365 Кримінального кодексу (перевищення службових повноважень).

"Для того щоб потрапити до Європейського суду з прав людини, ми повинні пройти апеляційну та касаційну інстанції в українських судах. Думаю, саме Європейський суд буде останньою інстанцією в цьому процесі", - сказав Сухов.

Євросоціалісти визнали катастрофою арешт екс-прем'єра України і вимагали пояснень від місцевої влади.

А міжнародні правозахисні організації констатували кінець "відкритої" політики в Україні.

7 і 8 грудня Шевченківський районний суд провів виїзні засідання у СІЗО і обрав для Тимошенко запобіжний захід у вигляді арешту на два місяці у справі ЄЕСУ. Під час засідань Тимошенко лежала, лікарі підтверджували її тяжкий стан.

Виїзні судові засідання в СІЗО у справі екс-прем'єра також є порушенням національного законодавства та Європейської конвенції з прав людини, визнала парламентський омбудсмен України Ніна Карпачова.

13 грудня, Апеляційний суд Києва почав розгляд по суті скарги екс-прем'єра Тимошенко про позбавлення її волі на сім років.

Важливим є те, що в понеділок 19 грудня повинен відбутися саміт Україна-ЄС, на якому, як очікувалося, можливо, буде оголошено про завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі.

Керівництву країни з Брюсселя надсилали чіткий сигнал, що все, що відбувається в аспекті справи Тимошенко, буде враховуватися при підготовці до саміту.

У свою чергу, Апеляційний суд Києва вирішив не розглядати апеляцію на повторний арешт без Тимошенко (яка за станом здоров'я не могла бути присутня на засіданнях): повернеться до неї після саміту з ЄС.

Сторона Юлії Тимошенко пов'язує перенесення розгляду її скарги із самітом. "Напередодні саміту вони бояться вкотре продемонструвати відсутність правосуддя в Україні. І саме тому, не маючи підстав для перенесення, вони все одно перенесли справу, як і попередні судді, на 21 грудня, тобто після 19-го", - кажуть у БЮТі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1159 | Додав: nowyny | Теги: Юлія Тимошенко, Європейський суд з прав людини | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]