Чт, 2024-03-28, 22:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:09
Феросплавне виробництво Україна може повністю втратити
Інші останні Економічні новини

Україна може повністю втратити феросплавне виробництво, і держава не може або не хоче вжити заходів, щоб змінити ситуацію. Як передає УНІАН, про це заявив на прес-конференції в Запоріжжі голова Ради директорів Української асоціації виробників феросплавів (УКРФА), голова правління ПАТ "Запорізький завод феросплавів" Павло Кравченко.

"На сьогодні у Верховній Раді лежить законопроект, яким пропонується скасувати 5%-ве ввізне мито на феросплави. Якщо у вересні його ухвалять, то Україна втратить феросплавне виробництво як таке. Вітчизняним феросплавникам неможливо успішно конкурувати зі світовими виробниками феросплавів, маючи тариф на електроенергію у кілька разів вищий, ніж у конкурентів, і абсолютно не маючи ніякого захисту з боку держави", - заявив Кравченко.

При цьому він зазначив, що на сьогодні для українських виробників феросплавної продукції ціна 1 мегавата електроенергії становить 92,6 дол, тоді як у США його ціна для вітчизняних виробників 25 дол, у Грузії – 30 дол, у Казахстані – 20 дол, в Індії і ААР – 70 і 65 доларів за мегават відповідно.

За словами Кравченка, представники галузі намагаються розв'язати проблему тарифів на електроенергію вже понад рік, але безуспішно.

"Держава не тільки не хоче або не може запропонувати власний варіант вирішення проблеми, а й не розглядає варіантів, які пропонують виробники, – вона просто повернулася до феросплавників спиною", - сказав Кравченко.

Черговим проявом такого стану справ Кравченко назвав візит прем'єр-міністра України Миколи Азарова в Запорізьку область. За його словами, "в ході візиту повинен був відбутися круглий стіл з керівниками та акціонерами низки найбільших підприємств області - бюджетонаповнювальних підприємств, які через, м'яко кажучи, "незрозумілу" державну політику нині перебувають у стані зупинки або на межі зупинки виробництва".

"Люди приїхали, привезли пропозиції, планували вирішити проблеми, відновити виробництва, повернути людей на робочі місця, а Азаров цей запланований круглий стіл просто взяв і скасував", - констатував Кравченко.

За його словами, в результаті подібної бездіяльності влади ситуація в феросплавній галузі і далі розвивається таким чином, що "вже у вересні 2012 року Стахановський завод феросплавів буде змушений зупинити 50% потужностей, а Запорізький завод феросплавів вже сьогодні, незважаючи на впровадження найсучасніших енергоощадних проектів, на межі повної зупинки виробництва".

Довідка

ПАТ "Запорізький завод феросплавів" - один з найбільших у Європі виробників феросплавів. Єдиний в СНД комбінат, що виплавляє широкий асортимент марганцевих і кременистих феросплавів, металевий марганець. Входить в Українську асоціацію виробників феросплавів. У 2011 р. підприємство скоротило щодо 2010 р. обсяги виробництва феросплавів на 29,25% - до 300,127 тис тонн. За даними офіційної звітності, ЗЗФ завершив 2011 р. чистими збитками в обсязі 759 млн грн проти 105 млн грн прибутку за підсумками 2010 р.

ПАТ "Стахановський завод феросплавів" (Луганська область) виробляє феромарганець, феросилікомарганець і феросиліцій. Середньорічна виробнича потужність заводу становить 220 тис тонн феросплавів. ПАТ "Стахановський завод феросплавів" за 2011 р. скоротило проти 2010 р. виробництво на 5,2%, або на 11,5 тис тонн, - до 208,3 тис тонн продукції. За даними офіційної звітності, СЗФ завершив 2011 р. з чистими збитками у розмірі 235 млн грн проти 5,5 млн грн чистого прибутку за підсумками 2010 р.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1029 | Додав: adminA | Теги: втратити феросплавне виробництво, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]