Сб, 2024-04-20, 00:42
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:05
Фігури компромісні, але досвіду замало - політологи про нове керівництво парламенту
Інші останні Політичні новини
Українські політологи позитивно оцінюють сформовану 13 грудня президію Верховної Ради. Єдиний мінус Володимира Рибака, Ігоря Калетника та Руслана Кошулинського - відсутність практичного керівництва парламентом, зазначають експерти.

"Для Партії регіонів було важливо, щоб саме Володимир Рибак став спікером. Рибак - це консенсусна фігура всередині ПР. Він рівновіддалений від різних груп впливу в ПР, він дуже шанована людина. Інша важлива обставина - він людина спокійна, неконфліктна, до нього з повагою ставляться багато опозиціонерів, він схильний до компромісних рішень", - пояснив голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, передає Фокус.ua.

Ігоря Калетника, за його словами, оцінити можна буде через деякий час. "Зв'язка спікера і його першого заступника дає можливість більшості контролювати парламент. А яким буде Калетник першим віце-спікером, покаже час. Потрібно знати регламент, потрібно бути хорошим психологом. В Адама Мартинюка (перший віце-спікер у ВРУ VI скликання) був величезний досвід вправно користуватися регламентом, чи зможе також Калетник, поки що незрозуміло", - сказав політолог.

Що стосується "свободівця" Руслана Кошулинського в ролі віце-спікера, Володимир Фесенко вважає, що це свого роду діагноз того, як буде працювати опозиція. "З одного боку, коли їм потрібно буде, вони будуть провокувати конфлікти, але при цьому вони будуть користуватися всіма перевагами роботи в Раді, і не будуть відмовлятися від керівних посад. Те, що Кошулинський отримав необхідну кількість голосів, означає, що "Свобода" готова до закритих кулуарних домовленостей. Тобто і "Свобода" може бути конструктивною опозицією", - підкреслив експерт.

Але головний мінус всіх трьох членів президії - це відсутність досвіду керівництва парламентом. "Доведеться вчитися і Рибаку, і Калетнику з Кошулинським - новачкам депутатам", - зазначає Володимир Фесенко.

"Рибак не викликає негативних емоцій. Видно досвід ведення засідань, вирішення конфліктів. Я б у цій ситуація порадив йому бути головою усього парламенту і дотримуватися всіх законів. "Регіонали" повинні зрозуміти, що минули часи маніпулювання Радою і краще працювати відповідно до закону. І Рибак це може забезпечити", - сказав директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Якщо говорити про заступників Рибака, то Бала згоден з Фесенком. "Ми не знаємо Калетника як публічного політика. Є сумнівний момент - це норма регламенту про формування фракцій, яка передбачає, що фракція КПУ не може існувати в парламенті. Але ми подивимося на роботу Калетника, як і на роботу Кошулинського.

Він постарається бути запобіжником, якщо виникнуть спроби порушення регламенту. Думаю, що він з цією роботою справиться. Але більше про нього і про Калетника можна буде говорити з часом", - сказав політолог.

А директор компанії стратегічного консалтингу "Berta Communications" Тарас Березовець вважає, що Калетнику, в президії вочевидь не місце, передає "Обозреватель".

"Єдина людина, яка була обрана до президії явно не до місця, це Ігор Калетник. Думаю, що це сталося через конфлікт між Мартинюком і Петром Симоненком, який виник після того, як комуністи проголосували за внесення зміни до регламенту. Нібито Мартинюк повинен був знати про те, що ці зміни не сильно потрібні комуністам, але порекомендував їм голосувати. Начебто "регіонали" йому пообіцяли ту ж таки посаду в новому парламенті. А не вийшло", - каже Березовець.

І додає, що передбачав вже проблеми, які можуть виникнути у Калетника в президії, надто, якщо врахувати, що він погано знає українську мову, а "свободівці" вже виступають проти тих, хто не говорить державною мовою.

Нагадаємо, 13 грудня, на посаду спікера Верховної Ради України був призначений регіонал Володимир Рибак, його першим заступником - комуніст Ігор Калетник, віце-спікером став представник ВО "Свобода" Руслан Кошулинський.

Експерти: призначення Азарова – спроба Януковича зберегти статус-кво

64-річний уродженець Калуги Микола Азаров повернувся в крісло голови уряду України всього через 10 днів після того, як його кабінет пішов у відставку. Вона відбулася з формальної причини, оскільки сам прем'єр і деякі міністри були обрані депутатами парламенту за списком Партії регіонів. Тепер Азаров повертається в уряд, а чутки про можливе призначення на його місце голови Національного банку України, молодшого Сергія Арбузова виявилися безпідставними, пише DW.

"Призначенням Азарова президент Віктор Янукович намагається зберегти статус-кво як на внутрішньополітичній арені в країні, так і в Партії регіонів", - заявив експерт київського Центру імені Разумкова Арсен Стецьків.

Політолог Олексій Гарань із Києво-Могилянської академії вважає, що президент обрав найбільш безпечний варіант: "Після виборів запас міцності Партії регіонів зменшився, тому інша кандидатура могла б не набрати необхідної кількості голосів".

На виборах у Раду Партія регіонів отримала близько 30 відсотків голосів за партійними списками, що на три відсотки гірше, ніж п'ятьма роками раніше. Домігшись обрання Володимира Рибака спікером парламенту, а Азарова - прем'єр-міністром, за оцінками спостерігачів, партія продемонструвала здатність формувати у Верховній Раді більшість переважно завдяки депутатам, обраним в одномандатних округах за мажоритарною системою.

На думку експертів, Віктор Янукович не готовий до радикальних політичних кроків, зокрема через ситуацію в економіці, основні показники розвитку якої в 2012 році впали. На це в аналітичній записці за листопад звертають увагу експерти групи німецьких радників при уряді України Рікардо Джуччі та Роберт Кірхнер.

"Враховуючи непросту соціально-економічну ситуацію, прем'єр-міністру доведеться приймати якісь непопулярні рішення", - прогнозує політолог Олексій Гарань. І додає, що Азаров може піти у відставку з наближенням президентських виборів, намічених на 2015 рік. На думку експерта, зміна прем'єра в майбутньому дасть можливість Віктору Януковичу продемонструвати Україні і Заходу здатність влади до оновлення.

За українською Конституцією, вказують аналітики, прем'єр-міністр не є самостійною політичною фігурою. "Основні рішення приймає президент", - зазначає київський політолог Арсен Стецьків. З ним згоден і його берлінський колега Штефан Майстер, експерт Німецького товариства зовнішньої політики (DGAP). "Янукович виступає за посилення владної вертикалі", - вважає Майстер.

13 грудня Верховна Рада України 7-го скликання дала згоду на призначення прем'єр-міністром України Миколи Азарова. Янукович в той же день підписав указ про його призначення.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1102 | Додав: adminA | Теги: політологи, керівництво парламенту | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]