Пт, 2024-03-29, 08:05
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:46
Філарет: "мовний" закон - це підступ, а МС - нова імперія
Інші останні Релігійні новини
Українська православна церква Київського патріархату відстоює українську мову і виступає проти Митного союзу. Про це розповів патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, голова УПЦ КП в інтерв’ю "5 каналу".

"Я не можу сказати, що владна партія вся не підтримує українську мову, там різні є. Але церква наша зайняла тверду позицію: ми - за українську державну мову", - сказав він, коментуючи мовне питання.

"Тому що через те, що ми не мали мови української державної протягом трьох з лишком століть, ми багато втратили. І тому зараз, коли ми маємо свою державу, ця держава може стоять міцно, коли буде українська мова і буде українська церква. Ось тоді держава стоятиме на міцній духовній основі", - переконаний патріарх.

"А якщо основи підмиваються, то тоді при відповідних умовах держава не встоїть. Будинок державний, який ми збудували, може рухнути. Так от, щоб не рухнув цей будинок, коли тільки починаються якісь рухи проти нашої української державності, ми стаємо на захист – на захист не тільки держави, а й на захист своєї церкви, української церкви", - заявив голова УПЦ КП.

Саме тому, пояснив патріарх Філарет, його церква не підтримала "мовного закону".

"Ми бачимо, що це є підступ. І тому ми закликали голосувати за тих, хто відстоює українську мову. А хто відстоює українську мову? Той, хто відстоює українську державу. Тому наш вибір такий", - сказав патріарх.

Філарет також сказав, що УПЦ КП виступає проти вступу України до Митного союзу Росії, Бєларусі й Казахстану.

"Ми проти Митного союзу... Не тому, що ми проти Росії – Росія братня країна. Але Митний союз – це затягування України в нову імперію", - пояснив він.

"Ми не хочемо йти в нову імперію. Ми вже в імперії пожили і знаємо результати, наслідки цього. І тому ми проти Митного союзу, але не проти Росії, не проти торгівлі. А проти таких взаємовідносин, які б пошкодили нашій українській державі", - заявив голова УПЦ КП.

При цьому патріарх Філарет не вбачає в цих позиціях непокори чинній в Україні світській владі.

"Я не хочу сказати, що ми владі не покірні – ми покірні владі. І Христос підкорявся Римській владі. Бо коли спитали, чи треба давати податок кесарю – тобто імператору, то Христос взяв монету і спитав: "Чий тут образ?" – образ кесаря. Так ось: віддавайте кесарю кесареве. Отож Христос теж підкорявся тим законам, які тоді існували", - сказав він.

Раніше церковні лідери вже висловлювалися проти законопроекту про мову. Під зверненням року підписалися: предстоятель УПЦ Київського патріархату патріарх Філарет, предстоятель УПЦ Московського патріархату митрополит Володимир, верховний Архієпископ УГКЦ Любомир (Гузар).

Патріарх Філарет: зла влада є покаранням Божим, але треба коритися

Патріарх Філарет вважає, що владі треба коритися, навіть якщо вона чинить зло стосовно свого народу. Про це він сказав, коментуючи слова апостола Павла про те, що всяка влада – від Бога.

"Владі треба коритися. Всякій владі треба коритися. Я іноді ставлю досить гостро питання: а Сталіну, Леніну треба було коритись? Треба було. А чому, це ж – зла влада? Зла влада. Але народ заслужив – і тому зла влада є покаранням Божим за гріхи", - заявив патріарх Філарет.

"І тому не треба думать, що краща, інша влада приходить випадково. Все в світі звершується по волі Божій, але по волі Божій звершується добро, а зло звершується по попущенню Божому", - пояснив він.

"І тому і Гітлер – по попущенню Божому (був), і Ленін – по попущенню, і Сталін, і всі ті репресії, які були, – це є попущення Боже, а не воля Божа, тому що воля Божа тільки на добро. А зло Бог попускає як покарання за ті чи інші злочини, за гріхи, за відступлення", - сказав голова УПЦ КП.

Крім того, Філарет вважає, що Велика Вітчизняна війна 1941-1945 років посприяла наверненню людей до церкви.

"Мало хто замислюється, чому Бог допустив цю велику руйнівну війну. Не без божого промислу вона сталася, а тому що наш народ згрішив перед Богом. Тому що не тільки зруйнував храми і знищив духівництво і вірян, а й відступив від Бога", - сказав він.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 1121 | Додав: adminA | Теги: мс, Філарет, нова імперія, мовний закон | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]