Пт, 2024-03-29, 09:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:48
Фільм про трагедію депортації зняли кримські татари. ВІДЕО
Інші останні Новини з регіонів України
За принципом народної толоки кримські татари створили фільм про трагедію депортації. Стрічку "Хайтарма" – "Повернення" – знято коштом підприємця з Москви, а більшість ролей зіграли непрофесійні актори. Картина викликала невдоволення російських дипломатів, повідомляє ТВі.

У головній ролі двічі Героя Радянського Союзу Амет Хана Султана знявся відомий київський актор Ахтем Сеїтаблаєв. Кримські татари згадують події травня 1944 року – тоді, за наказом радянського уряду, весь народ вивезли до Середньої Азії. Десятки тисяч літніх людей, дітей не витримали умов депортації. Трагічні події відтворено у фільмі.

Фільм "Хайтарма" став даниною пам’яті кримським татарам, які назавжди залишилися в місцях депортації. Стрічку створювали подібно до епосу – всім народом. У зйомках були задіяти переважно непрофесійні актори. Відтворити трагедію в кіно коштувало півтора мільйона доларів. Продюсером фільму став московський підприємець, кримський татарин з походження, Ленур Іслямов.

"Я хочу сказати слова вдячності всім-всім людям, котрі знімались у фільмі, – наголосив він. – Вони знімалися... від щирого серця, вони знімалися чесно, вони зранку до вечора були з нами. Вони витерпіли всі випробування, які були на зйомках".

Актор Ахтем Сеїтаблаєв є і режисером-постановником "Хайтарми".

"Ви уявляєте, що це таке – дати собі установку грати двічі Героя Радянського Союзу. Тому я намагався грати живу людину зі своїми драмами, пристрастями, закоханостями, втратами".

На екрані – жах депортації очима двічі Героя. Радянський ас, якого боялися німецькі пілоти, не зміг захистити свій народ, коли НКВСівці заганяли людей до вагонів для худоби.

Правдивий фільм про події тих років для кримських татар – явище не лише мистецьке, а й політичне. Генконсул Росії в Сімферополі напередодні прем’єри заявив, що фільм необ’єктивний, і не рекомендував ветеранам радянської військової авіації відвідувати показ.

Невдовзі "Хайтарма" з’явиться у київських кінотеатрах.

Нагадаємо, зйомки художнього фільму "Хайтарма" ("Повернення"), який розповідає про трагічну сторінку з життя кримських татар - сталінської депортації 1944 року, стартували у вересні минулого року.




Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 1035 | Додав: adminA | Теги: трагедія депортації, кримські татари, фільм | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]