Чт, 2024-03-28, 23:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:27
Фінансування бібліотек Мінкульт хоче прив'язати до відвідуваності і запустити бібліоавтобуси
Інші останні Культурні новини

Міністерство культури збирається давати менше грошей маловідвідуваним бібліотекам і збільшити фінансування бібліотек з великою відвідуваністю. Про це сказав міністр культури В'ячеслав Кириленко у радіопрограмі "Про культуру", передає LB.ua.

За його словами, це передбачено проектом Стратегії розвитку бібліотечної справи до 2025 року. Цей документ Мінкульт виносив на громадське обговорення впродовж серпня.

"Він передбачає, що буде ефективне фінансування бібліотек. Зараз часто фінансуються навіть ті, до яких ніхто не ходить. А популярні великі бібліотеки недофінансовуються. Ми встановимо сучасні критерії ефективності бібліотек, і та, яку відвідують, отримуватиме в рази більше фінансування з центрального та з місцевих бюджетів. Це буде справедливо, бо той, хто працює і хоче працювати, має отримувати значно більше", - сказав міністр.

Кириленко повідомив, що зараз в Україні працюють 18,5 тис. публічних бібліотек (тих, до яких усі мають доступ). Однак, за його словами, цими бібліотеками охоплено лише 52% населених пунктів. Міністр має намір боротися із цим за допомогою бібліоавтобусів.

"Бібліоавтобуси зараз пропонується зробити, вони будуть їздити з села в село, з містечка в містечко, нова література, обмін і так далі. Потім пересувні пункти - не стаціонарні, а такі, що місяць-два в одному місці, потім переїжджають до іншого і так далі", - розповів міністр.

Нагадаємо, у 2015 році відновлено бюджетне фінансування для закупівлі книг українською мовою, які поповнили фонди бібліотек. Цього року воно становило 9 млн гривень, при цьому бібліотеки, враховуючи потреби читачів, самостійно вибирали, які саме книги закуповуватимуться.

13 лютого Верховна Рада звільнила від податків українські книжки.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 875 | Додав: adminA | Теги: Мінкульт, фінансування бібліотек, бібліоавтобуси, Відвідуваність | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]