Чт, 2024-03-28, 19:54
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:01
Фінансування партій Рада запровадила коштом держбюджету з липня 2016 року
Інші останні Економічні новини

Верховна Рада України підтримала у другому читанні законопроект №2123а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції".

За відповідне рішення в цілому проголосували 229 нардепів за 226 мінімально необхідних, інформує "РБК-Україна".

Зокрема, проектом передбачається запровадити (починаючи з 1 липня 2016 р.) пряме державне фінансування політичних партій. Таке фінансування здійснюватиметься у формі щорічного державного фінансування статутної діяльності партій, не пов'язаної із участю таких партій у виборах, та часткового відшкодування витрат партій на здійснення передвиборної агітації на виборах народних депутатів України.

Такі форми фінансування сприятимуть активній діяльності партій не лише під час виборчого процесу, а й у міжвиборчий період.

Законопроектом передбачається запровадити облік таких коштів на спеціально відкритих з цією метою рахунках партій у банках, заборонити перерахування таких коштів до виборчих фондів, а також наділити повноваженнями щодо контролю за законністю їх використання Рахункову палату та Національне агентство з питань запобігання корупції.

Серед правок, що були внесені до закону після проходження у першому читанні - відповідальність за подання недостовірних відомостей у звіті партії про її доходи і видатки. Подання свідомо недостовірних відомостей у звіті партії про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру або у фінансовому звіті про надходження та використання коштів виборчого фонду партії, місцевої організації партії, кандидата на виборах відповідно до закону карається штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на термін до двох років, або обмеженням волі на той самий термін, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до трьох років.

Крім того, порушення встановленого порядку надання або отримання держфінансування статутної діяльності партії, а так само порушення встановленого законом порядку надання або отримання фінансової підтримки для здійснення передвиборної агітації, агітації з всеукраїнського або місцевого референдуму тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 70 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від 100 до 130 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією суми внеску на підтримку політичної партії, наданої або отриманої з порушенням закону.

Слід також зазначити, що законом встановлюється розмір добровільних внесків особи до виборчого фонду кандидата на пост президента України, висунутого партією або шляхом самовисування. Зазначається, що внески обмежуються розміром максимального внеску на підтримку партії протягом року, встановленим Законом України "Про політичні партії в Україні".

Щорічний внесок на користь партій з боку юридичних осіб не повинен перевищувати 800 розмірів мінімальної зарплати, а з боку фізичних осіб - 400 розмірів мінімальної зарплати.

Право на отримання держфінансування статутної діяльності будуть мати тільки ті партії, які за результатами останніх виборів отримали не менш як 2% голосів виборців. Якщо якісь кошти не були використані партією протягом року, вона зобов'язана перерахувати їх до держбюджету.

В ході обговорення відхилених поправок пропонувалось ввести фінансування політичних партій не цього скликання, а наступного, тобто через сім років. Однак парламентарі не підтримали таку поправку під час голосування.

Закон було ухвалено з поправками народного депутата Руслана Князевича (фракція "Блок Петра Порошенко") і техніко-юридичними правками.

Нагадаємо, у червні президент України Петро Порошенко, виступаючи із зверненням до Верховної Ради, заявив, що виступає за запровадження бюджетного фінансування політичних партій.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 813 | Додав: adminA | Теги: рада, фінансування партій, липень 2016 р, кошти держбюджету | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]