Пт, 2024-03-29, 12:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:37
Фінська дизайнерка 6 років видавала за власний принт картину Катерини Приймаченко
Інші останні Культурні новини
У Фінляндії вибухнув мистецький скандал з українською складовою. Випадково виявилося, що принт, який уже шостий рік використовує одна з найбільших дизайнерських компаній, є практично повною копією малюнка української художниці Марії Приймаченко, пише УНІАН.

Генеральний директор Національного музею прикладного мистецтва Адріана В'ялець порівняла картину українки з малюнком, на якому стоїть авторський значок фінської компанії, та не знайшла значних відмінностей.

"Композиція не змінювалася. Навіть нахил дерев", - зазначила В'ялець.

Картину Приймаченко у Києві побачив громадянин Фінляндії. Із репродукцією він приїхав додому, впевнився, що малюнки місцевої дизайнерської компанії схожі на неї, як дві краплі води, та подзвонив журналістам.

Щоб дізнатися, де і як використовували картину Приймаченко, музей прикладного мистецтва, де зберігається оригінал, збирається написати у Фінляндію лист.

Виявилося, що з 2008 року у Фінляндії, Америці та країнах Азії торгують постільною білизною, посудом, ковдрами та навіть дитячими слинявчиками з малюнками під назвою "Мешканці лісу", які дуже схожі на картини Марії Приймаченко.

Дизайнерка Крістіна Ісола, авторству якої належить серія "Мешканці лісу", визнала плагіат через прес-реліз: "Я не замислювалася про авторські права, про те, що привласнюю чиюсь творчу роботу. Вона здавалася такою близькою, що цим лісовим дивом мені захотілося поділитись з усіма. Я розумію, що вчинила неправильно. Мені соромно". Проте ці зізнання юридичної сили не мають. "Авторські права належать родині Марії, її спадкоємцям, онукам, це Іван і Петро, але право на публікацію належить музею", - зауважила директорка музею.

Родина художниці лише вчора дізналася про фінський скандал, але ще не вирішила, що робити. Юристи кажуть, що у разі, якщо родичі таки підуть до суду, сума їхньої матеріальної претензії цілком може стати рекордною для України.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1045 | Додав: adminA | Теги: фінська дизайнерка, власний принт, картина Катерини Приймаченко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]