Пт, 2024-04-19, 09:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:02
Франція завдала авіаударів по тренувальному табору ІДІЛ у Сирії
Інші останні Новини світу

Французька авіація вдруге атакувала позиції терористичного угруповання "Ісламська держава" в Сирії. Наразі поряд з міжнародною коаліцією на чолі зі США, в яку входить Франція, місця дислокації ІД на сирійській території бомблять також російські літаки в рамках розпочатої 30 вересня повітряної операції. Втім, американська влада і керівництво НАТО вважають, що пріоритетом для Росії є підтримка режиму президента Сирії Башара Асада і ослаблення підтримуваної Вашингтоном опозиції САР, а не боротьба з "Ісламською державою", пише NEWSru.com.

Як повідомив в ефірі "радіо Europe 1" міністр оборони Франції Жан-Ів Ле Дріан, авіаударів було завдано вночі проти п'ятниці, 9 жовтня, по Рацці.

"Два літаки Rafale завдали бомбових ударів по тренувальному табору бойовиків ІД. Завдання виконано", - пояснив глава відомства.

Крім того, Ле Дріан прокоментував військову операцію РФ у Сирії. Міністр заявив, що 80-90% військових дій Росії в Сирії спрямовані не проти ІД, а на захист режиму Асада. Ле Дріан зазначив, що нинішній сирійський президент винен у загибелі сотень тисяч громадян своєї країни, що він є ворогом свого народу протягом багатьох років, та все ж головним ворогом для Франції в САР залишається "Ісламська держава".

Вперше французькі ВПС розбомбили бази ІД у Сирії в ніч проти 27 вересня. Раніше французькі літаки завдавали ударів по позиціях "Ісламської держави" в Іраку.

Чисельність терористів у Сирії, що протистоять режиму Асада, становить близько 120 тис. осіб. Міжнародна коаліція на чолі зі США за 420 днів своєї повітряної операції проти ІД завдала, за підрахунками незалежного громадянського проекту Airwars, більш як сім тисяч ударів в Іраку і Сирії. З них у САР - більше двох тисяч. Цей показник у 40 разів більший, ніж нинішні успіхи російської авіації.

Наразі політики та експерти активно обговорюють операцію Росії в Сирії, її мету і можливі наслідки. Аналітики вже неодноразово висловлювали припущення, що, проголосивши курс на боротьбу з "Ісламською державою", фактично РФ за допомогою авіаударів намагається ослабити сирійську опозицію і зберегти режим Асада.

Зокрема, генсек НАТО висловив стурбованість тим, що російська сторона бомбить здебільшого не ІД, а територію, зайняту опозицією. Раніше про це ж говорили міністр оборони США Ештон Картер і глава прес-служби Держдепартаменту США Джон Кірбі, який повідомив, що більш ніж 90% авіаударів Росія завдає не по ІД, а по місцях дислокації повстанців. Схожі заяви озвучувало керівництво Саудівської Аравії і Туреччини, зауважуючи, що Росія вважає терористами і атакує всіх супротивників режиму Асада.

При цьому офіційна версія про те, що РФ в першу чергу "захищає народ Росії від загрози тероризму", атакуючи позиції ІД у Сирії, вигідна російському керівництву з кількох причин: це надає президентові РФ Володимиру Путіну можливість вийти з міжнародної ізоляції після української кризи, що, правда, не гарантовано, а також зміцнити панівне становище Росії на Близькому Сході, применшуючи значущість дій міжнародної коаліції на чолі зі США. Варто зазначити, що в Держдепі США вже нагадують: незважаючи на те, що Сирія нині лідирує в заголовках ЗМІ, це не означає, що у Вашингтоні заплющили очі на дії РФ в Україні.

Крім того, як показують опитування, політику російського керівництва в Сирії підтримує і більшість росіян. Майже половина при цьому виступає за бомбардування російської авіації, спрямовані на сирійську опозицію.

Проте експерти звертають увагу на серйозні негативні наслідки від операції Росії в Сирії. Зокрема, журналісти з'ясували, що недавній удар російської флотилії з Каспію по позиціях ІД в арабській республіці обійшовся російській стороні в суму до 1 млрд рублів. На цьому тлі зросли витрати бюджету на військові потреби, але влада РФ заперечує зв'язок цієї обставини з ситуацією в Сирії. Крім того, кілька терористичних угруповань вже почали війну проти Росії в САР.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 962 | Додав: adminA | Теги: тренувальний табір ІДІЛ, Сирія, авіаудари, Франція | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]