Чт, 2024-03-28, 14:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:41
Французькі спецслужби - хімічну зброю Сирії допомогала виробляти Росія
Інші останні Новини світу
Французькі спецслужби представили уряду доповідь про сирійську програму виробництва хімічної зброї.

Доповідь була основана на розвідувальних даних, зібраних за понад 25 років.

Зокрема, газета Le Journal du Dimanche, у розпорядженні якої опинилася копія доповіді, пише, що доповідь можуть розсекретити найближчим часом, щоб продемонструвати французам і світовій спільноті необхідність військової операції в Сирії.

Відомства, які підготували доповідь - Генеральний директорат зовнішньої безпеки ( DGSE ) і Управління військової розвідки ( DRM) - погодилися з американськими колегами в тому , що хімічна атака в передмісті Дамаска 21 серпня 2013 була зроблена урядовими силами. Крім того, на думку французьких спецслужб, цей інцидент продемонстрував , що сирійська влада вирішила активно використовувати хімічну зброю для залякування населення.

Сирія готова до нападу Заходу – представник служби безпеки країни

Зокрема, згідно із наявними у доповіді даними, для здійснення атаки 21 серпня сирійські війська використовували радянські системи залпового вогню «Град», а в наступний період постаралися знищити докази своєї провини за допомогою артилерійських обстрілів. Від висновків щодо особистої причетності до того, що трапилося президента Башара Асада автори доповіді утрималися.

Сирія надала інспекторам ООН докази непричетності до хіматаки

За даними французьких спецслужб, хімічний арсенал Дамаска включає тисячі тонн готових реактивів і прекурсорів та є одним з найбільших у світі , причому знищувати хімічну зброю уряд Асада не планує. У доповіді говориться , що велику допомогу в становленні сирійського виробництва хімічної зброї спочатку надавала Росія, проте незабаром це виробництво стало спиратися виключно на внутрішні ресурси.

Зараз об'єкти виробництва хімзброї розкидані по всій території Сирії.

Під час громадянської війни в Сирії , яка почалася в 2011 році , влада західних держав неодноразово заявляли про можливість іноземного військового втручання в разі , якщо Дамаск застосує хімічну зброю. Після атаки 21 серпня, жертвами якої стали близько півтори тисячі осіб , про намір застосувати військову силу проти режиму Асада заявили США , в даний час питання про це знаходиться на розгляді Конгресу.

Офіційний Дамаск покладає провину за те, що трапилося на повстанців, а висновки інспекторів ООН , що обстежили місце атаки, поки не оприлюднені.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 899 | Додав: adminA | Теги: хімічну зброю, французькі спецслужби, Росія, Сирії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]