Ср, 2024-04-24, 22:08
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:17
Бомби, газ та жарти - Frankfurter Allgemeine
Інші останні Іноземна преса про Україну
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський дуже любить жарти про атомні бомби, пише оглядач Frankfurter Allgemeine Конрад Шуллер. Так, у 2008 році він просив Москву в ім'я добросусідських відносин не погрожувати ядерною війною частіше "одного разу на квартал". Тоді, як відомо, начальник Генштабу РФ Юрій Балуєвський пообіцяв внести Польщу в список цілей для російських стратегічних ракет, якщо та розмістить на своїй території елементи американської ПРО.

Цього разу Сікорський пожартував з приводу авіакатастрофи під Смоленськом у 2010 році, яка досі є причиною суперечок російської сторони з польським урядом, а надто - з націонал-консервативними силами на чолі з депутатом Антонієм Мацеревичем. Останній, як повідомляє видання, веде власне розслідування і вважає, що авіакатастрофа сталася через вибух на борту, тому-то росіяни і не квапляться віддавати Польщі розбитий літак.

А не віддають вони його, пожартував міністр, бо "бояться, що коли віддадуть уламки, глава польської парламентської групи з розслідування катастрофи Мацеревич знайде на них сліди атомної бомби".

Тим часом, продовжує Шуллер, останнім часом російсько-польські відносини продовжують погіршуватися. І причина тому - не так авіакатастрофа під Смоленськом, як той факт, що в останні роки Варшава стала найсерйознішим суперником Москви в Східній Європі. Насамперед йдеться про боротьбу за Україну. "Тоді як Москва після поразки на Україні "помаранчевих" намагається повернути під свій контроль колишню радянську республіку за допомогою все вищої ціни на газ, Польща, яка сама довгий час потерпала від російського панування, опирається цьому і щосили намагається спрямувати Україну, нехай і з автократичним президентом Януковичем, на шлях європейський інтеграції", - йдеться в статті.

Так, Варшава вже давно вимагає від ЄС захистити Україну від російської газової монополії і підписати Угоду про асоціацію з ЄС, незважаючи на ситуацію з українською опозицією. В енергетичних питаннях, як висловився минулого тижня Дональд Туск, Євросоюз повинен діяти "ясно і однозначно". Політик закликав запобігти "загрозі вільному європейському ринку з боку російської монополії".

Переклад InoPressa


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 1103 | Додав: adminA | Теги: газ, бомби, жарти, Frankfurter Allgemeine | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]