Пт, 2024-03-29, 02:30
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:42
FT - Греція прийняла умови кредиторів
Інші останні Новини Європейського Союзу

Влада Греції погодилася прийняти умови міжнародних кредиторів, пише Financial Times з посиланням на лист прем'єр-міністра Греції Алексіса Ципраса, який він відправив главам Єврокомісії, Міжнародного валютного фонду (МВФ) і Європейського центрального банку (ЄЦБ) у вівторок, 30 червня.

Ципрас погодився на умови кредиторів, які були запропоновані на минулому тижні.

Видання зазначає, що послання зазнало незначних змін.

У листі грецький прем'єр просить продовжити програму фінансової допомоги в обсязі 29,1 млрд євро. Ципрас згоден на всі умови, включаючи реформи щодо жорсткої економії.

Єдиний виняток, на якому наполягає Ципрас, - запровадження 30%-ї податкової пільги для грецьких островів. У листі прем'єр пояснив необхідність цього складністю в постачанні необхідних товарів і ресурсів.

Ципрас також погодився на підвищення пенсійного віку до 67 років, проте просить закінчити підвищення до жовтня 2022 року, а не відразу. У листі також відображене прохання про збереження до 2019 року спеціальних "грантів солідарності" для бідних пенсіонерів, відмова від яких проводитиметься повільніше, ніж вимагають кредитори.

Кредитори Греції в Європейському союзі вважають референдум, призначений на 5 липня, проблемним питанням у переговорах сторін, повідомляє Bloomberg з посиланням на інформовані джерела.

На референдумі громадяни Греції повинні схвалити або відхилити запропоновані кредиторами умови.

Міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле заявив вдень 1 липня, що термін дії другої програми допомоги Греції закінчився 30 червня і тепер країні буде потрібно третя програма в рамках Європейського механізму стабільності (ESM), пише The Guardian.

"Греція повинна ясно дати зрозуміти, чого вона хоче. На даний момент немає підстав для серйозних переговорів з Грецією", - додав міністр.

Раніше в МВФ підтвердили прохання Греції про продовження виплат за кредитами. Також МВФ офіційно підтвердив, що уряд Греції не здійснив платіж у встановлений термін 1,5 млн євро заборгованості, через що програма фінансування Фонду призупиняється. Таким чином, як зазначили у Фонді, Греція стала першою країною з розвиненою економікою, яка допустила дефолт.

Раніше міністр фінансів Греції Яніс Варуфакіс підтвердив, що країна не виплатить 1,6 млрд євро Міжнародному валютному фонду 30 червня, що фактично означає дефолт країни.

Нагадаємо, парламент Греції вночі проти неділі, 28 червня, схвалив пропозицію прем'єр-міністра країни Алексіса Ципраса провести референдум, на якому населення має вирішити, чи пристане воно на умови кредиторів.

При цьому влада Греції закрила банки країни до 6 липня, заборонила переказ грошей за кордон, а також обмежила суму коштів, що знімаються в банкоматах, до 60 євро на добу.

Греція повинна була виплатити близько 1,5 млрд євро МВФ 5 червня. Афіни провели останнє погашення в сумі близько 750 млн євро, спустошивши резервні рахунки у Фонді, і нещодавно заявили, що сплатити борг у червні не зможуть. В уряді Греції заявили, що вже не можуть йти на поступки в переговорах з кредиторами, і зазначили, що міжнародні структури повинні взяти на себе відповідальність за остаточний результат.

У ЄС були негативно здивовані кроком, на який пішов грецький уряд, висунувши на всенародний референдум 5 липня питання щодо прийняття країною умов міжнародних фінансових кредиторів.

Глава Єврогрупи Єрун Дейсселблум перед початком засідання у Брюсселі назвав рішення про референдум "сумним для Греції" та констатував, що воно "зачинило двері для переговорів".

Єврогрупа припинила програму фіндопомоги Греції.

30 червня Єврокомісія зробила останню спробу врятувати становище, зробивши прем'єр-міністрові Греції Алексісу Ципрасу пропозицію погодитися на виплату боргу з подальшими переговорами.

Варто зазначити, що навіть у такій ситуації кредитний рейтинг Греції на одну сходинку вищий, ніж в України (СС).

У Греції вже почалося життя після дефолту

30 червня могло стати фатальним днем для грецької економіки: у країні настав фактичний дефолт. Однак поки це скоріше дефолт з символічними наслідками, пише РБК.

Країна не виплатила у встановлений термін Міжнародному валютному фонду свій борг у розмірі 1,5 млрд євро. При цьому Афіни просили про продовження виплат, але в МВФ підкреслили, що продовження фінансування можливе тільки після виплати боргу. Пропозиції Греції будуть обговорюватися на засіданні Єврогрупи (рада міністрів фінансів країн зони євро) 1 липня. Чи говорить продовження переговорів про те, що оголошення дефолту Греції буде відкладено, поки неясно. Найважливішу функцію в цьому питанні виконує Європейський центральний банк, який підтримує грецьку економіку на плаву за допомогою спеціальної програми. ЄЦБ поки не повідомив, як відреагує на пропуск платежу МВФ.

При цьому, зазначає агентство, в офіційному лексиконі МВФ слова "дефолт" немає, є тільки "прострочена заборгованість". Поки що не називають те, що трапилося дефолтом і кредитно-рейтингові агентства, оскільки для них дефолт - це несплата за зобов'язаннями перед комерційними кредиторами.

Борг Греції перед приватними кредиторами складає всього лише близько 39 млрд євро (після величезних списань 2012 року). Це 13% від загального боргу. У минулому році Греція розміщувала нові трирічні і п'ятирічні облігації, але умови цих випусків такі, що крос-дефолт можливий тільки у разі дефолту за зобов'язаннями тієї ж категорії, тобто комерційним.

Найбільший ризик будь-якого неплатежу - каскад дефолтів за положеннями про перехресний дефолт, які часто включаються в сучасні кредитні договори. Нинішня невиплата навряд чи спровокує перехресні дефолти по комерційних облігаціях Греції.

Рейтингові агентства в цілому не вважають дефолтом невиконання зобов'язань перед "офіційними кредиторами", такими як МВФ чи ЄЦБ. Але це не означає, що сам ЄЦБ не визнає це дефолтом.

Правда, неплатіж МВФ дає право найбільшому кредитору Греції - Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF), через який фінансову допомогу Афінам виділяли країни єврозони, право вимагати дострокового погашення зобов'язань. За даними RBC Capital Markets, Греція винна EFSF майже 142 млрд євро.

Найближчі виплати - погашення казначейських векселів на 2 млрд євро 10 липня, погашення облігацій, номінованих в японських ієнах, які Греція випустила в 1995 році, на 83 млн євро 14 липня і відсотки на 71 млн євро за облігаціями, випущеними в минулому році 17 липня. S&P оголосить дефолт Греції, якщо грецький уряд пропустить платіж по випуску комерційних облігацій.

Нарешті, 20 липня Греція повинна виплатити 3,5 млрд євро Європейському центральному банку, але невиплата по цих облігаціях, як повідомило напередодні рейтингове агентство, не зачепить комерційних кредиторів.

За даними учасників ринку, грецькі облігації, що належать ЄЦБ, передбачають грейс-період (пільговий період, протягом якого дефолт не зараховується) в 30 днів, хоча ЄЦБ це офіційно не підтверджує.

Нагадаємо, загальна сума боргу Греції на 1 квітня 2015 року, за даними Міністерства фінансів країни, становить 312,7 млрд євро. Значна частина боргу, 184 млрд євро, належить Європейському фонду фінансової стабільності і урядам країн єврозони, у тому числі Німеччини, Франції, Естонії, Словаччини. Греція також винна 27 млрд євро Європейському центробанку і 21 мільярд євро Міжнародному валютному фонду.

На непогашену заборгованість нараховується штрафний відсоток. Греція винна МВФ близько 35 млрд євро, не рахуючи відсотків. Вартість обслуговування грецького боргу перед МВФ варіюється в залежності від поточного обсягу заборгованості і термінів погашення, але середня процентна ставка становить від 3 до 4%, за даними Bloomberg.

Греція тим часом готується провести референдум 5 липня, громадяни повинні будуть проголосувати, приймати чи ні умови кредиторів. Формулювання питання референдуму матиме технічний характер: "Чи готові ви прийняти проект угоди, представленої Єврокомісією, Європейським центральним банком і Міжнародним валютним фондом на засіданні Єврогрупи 25 червня і що складається з двох документів?" Далі у бюлетені будуть слідувати складні назви двох документів.

Напередодні голосування влада ввела обмеження на зняття грошей і оголосили банківські канікули, паралізувавши роботу бізнесу. Біля банкоматів грецьких банків вишикувалися довгі черги охочих зняти дозволені 60 євро в день.

Результати опитування, проведеного грецьким інститутом вивчення громадської думки ProRata і опублікованого в середу, свідчать, що греки, ймовірно, проголосують проти прийняття умов "трійки" міжнародних кредиторів.

Так, до призупинення роботи банків проти угоди з кредиторами висловилися 57%, за - 30%, 13% вагалися з відповіддю. Після закриття банків проти виступили 46%, за - 37% і 17% не змогли. Частка тих, хто сумнівається громадян збільшилася до 17% з 13%. Близько 86% опитаних заявили про намір взяти участь у референдумі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 951 | Додав: adminA | Теги: умови кредиторів, ft, Греція | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]