Сб, 2024-04-20, 06:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:41
Геї та лесбіянки майже переконали Європу не приймати Україну до ЄС
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Європейський парламент знову розділився щодо України - частина підтримує рекомендацію Раді ЄС підписати з Києвом Угоду про спрощення порядку видачі віз, частина - ні, частина - підписати, але не просуватися далі з Україною в плані спрощення візового режиму, якщо українська сторона не зніме з порядку дня законодавство, котре ущемляє права гей-спільноти.

Як повідомляє кореспондент Інтерфакс-Україна, каменем спотикання стала ситуація з правами сексуальними меншинами (LGTB community) в Україні.

Дискусія розгорілася в ході обговорення відповідних рекомендацій у вівторок у Страсбурзі в ході планерного засідання Європейського парламенту. Доповідачем рекомендацій є депутат від Великобританії, соціаліст Клод Мораеш (Claude Moraes), який також опинився в числі тих, хто підтримує підписання Угоди, але закликає не просуватися далі з Україною з питання спрощення візового режиму, якщо українська сторона не змінить підхід до питання гей-спільноти.

Зокрема, сам доповідач заявив наступне: "Я, як доповідач, і моя група хочемо відправити чіткий сигнал українському уряду, парламенту щодо того, що не повинно бути подальшого поглиблення відносин Україна-ЄС (у сфері спрощення візового режиму - ред.) Так довго, як антипропагандистський закон лежить на столі уряду і парламенту. Ми хочемо бачити серйозні поліпшення (у цій сфері), у сфері верховенства права та демократії в Україні до того, як буде зроблено такі руху в напрямку лібералізації. Ми віримо, що це - частина візового діалогу, і ми повинні бачити поліпшення. Тільки на цій основі ми будемо підтримувати мою доповідь".

Європейський комісар Оллі Рен (Olli Rehn) у своєму виступі заявив, що "хотів заохотити ЄП дати свою підтримку голосуванням у четвер цією Угодою".

"Відносно стурбованості (у зв'язку озвученої позицією - ред.) Європейський Союз закликає Україну ухвалити всеосяжне антидискримінаційне законодавство, щоб гарантувати захист проти дискримінації", - заявив позицію Брюсселя європейський комісар.

Крім того, Рен повідомив про наміри ЄС вжити заходи для того, щоб угода набула чинності до літа цього року.

"Я б хотів повторити, що це - не подарунок уряду, але для українського населення в цілому. Ця угода також буде доступне для гей-активістів", - підкреслив він.

Павло Коваль (Польща, європейські консерватори) від імені комітету ЄП з питань закордонних справ повідомив, що рішення підтримати рекомендації було ухвалено, практично, одноголосно. "Враховуючи загальну європейську історію, ми повинні ввести повний безвізовий режим з Україною та іншими країнами", - упевнений європейський політик.

Його підтримав Яцек Протасевич (Польща, європейські народники), який висловився за те, щоб ЄС, "хоча б частково відкрило наші кордони".

"Громадяни України мають право приїхати до Європи і отримати швидкі і дешеві візи ... не для української влади, але для українського населення. Тому ми підтримуємо цю Угоду", - заявив він.

Софія Ін'т Вельд (Sohpia In'T Veld, Нідерланди, ліберали) закликала присутніх не просувати далі рекомендації для голосування.

"Ми підтримуємо спрощення візового режиму, але це повинно бути зроблено на основі європейських цінностей. Кілька тижнів тому в Парижі був побитий нідерландець через те, що він був геєм. Проект закону, який розглядається в Україні, робить свій внесок у клімат, в якому це може відбутися, і може стати обличчям того, що може зробити гомофобія. Законопроект не є невинним, і тому якщо ми серйозні у щодо того, щоб бути захисником прав людини, то ми повинні вистояти", - заявила вона.

У цьому зв'язку представник групи лібералів констатувала, що її група закликає повернути (рекомендації) до комітету і не "просувати їх до подальшого голосування зараз, щоб дати нам час привернути увагу наших українських колег і гарантувати, що законопроект в Україні не буде просуватися".

"Це - правильний момент, щоб зайняти цю позицію. Так, це правда, що ми застосовуємо подвійні стандарти, але те, що ми зробили помилки в минулому, не означає, що ми повинні продовжувати робити такі ж помилки зараз. Я закликаю не голосувати. Якщо ми будемо голосувати, що на жаль, ми будемо голосувати проти", - підкреслила вона.

Тетяна Зданока (Tatjana Zdanoka, Латвія) від імені групи заявила, що "зелені поділяють позицію доповідача".

"Потрібно підкреслити нашу стурбованість, і це ми робимо зараз", - сказала вона, додавши, що звичайні люди не повинні постраждати.

Голосування заплановане на четвер. Таким чином, виходячи з того, як розділилися голоси, можна припускати, що рекомендації будуть підтримані простою більшістю.

Як повідомлялося, 16 квітня європейське відділення Міжнародної асоціації геїв і лесбіянок (ILGA-Europe) звернулося до комітету Європарламенту з громадянських свобод, юстиції і внутрішніх справ з проханням відкласти спрощення візового режиму з Україною через недотримання прав сексуальних меншин.

Як відомо, голосування резолюції про спрощення візового режиму очікується у четвер, 18 квітня.

Нагадаємо, Верховна Рада України 2 жовтня 2012 року проголосувала в першому читанні за законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір). За ухвалення проекту закону проголосували 289 народних депутатів з 350, що зареєструвалися в залі. Автори законопроекту пропонують встановити відповідальність за дії, що пропагують стосунки сексуального характеру між особами однієї статі, зловживання свободою діяльності друкованих ЗМІ чи використання теле- та радіоорганізацій для пропаганди гомосексуалізму.

Після цього Європейський парламент схвалив дві резолюції, що закликають Росію та Україну відмовитися від своїх планів ЛГБТ-цензури.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1346 | Додав: adminA | Теги: геї, Європа, ЄС, україна, лесбіянки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]