Вт, 2024-04-23, 23:30
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:39
Генсек НАТО: співпраця України та НАТО залежить від долі Тимошенко
Інші останні Політичні новини
Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен сподівається, що політичне керівництво України якомога швидше вирішить питання щодо ув'язнених екс-прем'єра України Юлії Тимошенко та екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка з метою продовження співпраці з Альянсом.

В інтерв'ю в Брюсселі з нагоди 15-річчя підписання Хартії про особливе партнерство генсек Альянсу констатував, що за цей час сторони "досягли значного прогресу".

"Я думаю, що в майбутні роки є потенціал для ще тіснішої співпраці, але є й одна велика проблема - це те, що ми розцінюємо як політично вмотивовані судові переслідування лідерів опозиції в Україні", цитує "Інтерфакс-Україна".

Відповідаючи на репліку, що цей фактор став причиною перенесення в Україні візиту Північноатлантичної Ради (ПАР), яка могла відбутися цього року, орієнтовно, влітку, Фоґ Расмуссен пояснив, що в цьому зв'язку "було дано загальну оцінку поточній ситуації".

"Немає причини, з якої потрібно приховувати, що справи Юлії Тимошенко і Юрія Луценка є для нас предметом для занепокоєння. Взаємні зобов'язання поважати верховенство права, права людини - це теж частина нашого особливого партнерства. Я розглядаю ці справи основними каменями спотикання в наших відносинах, тому я закликав політичне керівництво України вирішити це питання якнайшвидше", - заявив генеральний секретар НАТО.

Відповідаючи на запитання, що стане для НАТО чітким сигналом про те, що відносини можуть повернутися в колишнє річище, і візит ПАР таки відбудеться, генсек Альянсу підкреслив, що стосовно цього візиту "необхідно брати до уваги багато моментів, у тому числі той факт, що у нас дуже щільний графік".

"Але зрештою дозвольте і мені бути дуже відвертим: я думаю, що звільнення Тимошенко буде одним з важливих елементів. В цілому, я гадаю, що важливим елементом для подальшого розвитку нашого особливого партнерства є прихильність України реформам, реформам судової та правової систем", - упевнений Расмуссен.

Торкаючись безпосередньо 15-річчя Хартії, генсек Альянсу відзначив важливість особливого партнерства, яке ґрунтується на тому, що "незалежна, суверенна і стабільна Україна є одним з наріжних каменів євроатлантичної безпеки". "Це причина, через яку ми вирішили співпрацювати з Україною в рамках особливого партнерства. За ці 15 років ми досягли значного прогресу в наших стосунках", - підкреслив він.

Нагадавши, що за цей час в Україні кілька разів змінювалося політичне керівництво, Расмуссен констатував, що "у нас були хороші відносини з Україною, наші відносини розвивалися поступово".

Крім того, він звернувся до рішення Бухарестського саміту НАТО 2008 року про те, що Україна буде членом НАТО. "Це, звичайно ж, запрошення і свідчить про те, що наші двері залишаються відкритими. Після цього ми ще кілька разів підтвердили позицію про те, що наші двері залишаються відкритими, але в той же час ми повністю поважаємо рішення України відповідати статусу позаблокової держави. Це - рішення України", - позначив генсек позицію Альянсу.

При цьому він ще раз підкреслив, що НАТО "розглядає Україну як важливого партнера, хоча зараз у нас також є і стурбованість". "Я сподіваюся, що політичне керівництво України знає про це і зробить всі необхідні кроки, щоб усунути цей камінь спотикання", - висловив надію Расмуссен.

Нагадаємо, науковий співробітник Королівського інституту міжнародних відносин Chatham House Джеймс Шерр висловив думку, що Україна, проголосивши позаблоковий статус, ініціювавши кризу у відносинах з ЄС і США, стає все менш значущою для НАТО та його членів.

Раніше президент України Віктор Янукович затвердив Річну національну програму співробітництва Україна-НАТО на 2012 рік. Відповідний указ №273/2012 від 19 квітня розміщено на офіційному сайті глави держави.

НАТО вітав би участь України в тренувальній місії в Афганістані після 2014 року

НАТО вітатиме можливу участь України в тренувальній місії в Афганістані після 2014 року, зазначає генеральний секретар Альянсу Андерс Фоґ Расмуссен.

Він розповів, що поточна бойова операція ISAF закінчується в 2014 році, і на саміті НАТО в Чикаго було погоджено продовжити після 2014 року "місію підтримки, фокусуючись на навчанні, допомозі, порадах афганським силам безпеки".

"Тому ми закликаємо наших партнерів по ISAF розглянути можливість також зробити свій внесок у цю тренувальну місію. Якщо Україна також зможе зробити свій внесок, ми б це тепло вітали", - сказав він.

Відповідаючи на запитання про інші можливості участі України в Афганістані після 2014 року, зокрема, використання транспортних можливостей Києва, Расмуссен ще раз підкреслив, що суть місії після 2014 року полягає в продовженні навчання і тренувань.

"Але ця діяльність також включає в себе і перевезення підрозділів, устаткування. Можливо, будуть необхідні й інші елементи, щоб провести таку діяльність, але все ж основне - це навчання", - констатував генсек НАТО.

Україну запрошено до участі в "розумній обороні" і "взаємопов'язаних силах"

Країни-партнери НАТО, зокрема Україна, запрошені до участі в реалізації так званої "розумної оборони" Альянсу, підтверджує генеральний секретар організації Андерс Фоґ Расмуссен.

Він нагадав, що відповідне рішення було ухвалене в ході саміту НАТО в Чикаго.

"У дуже чітких формулюваннях ми сказали, що ми готові співпрацювати з партнерами, коли мова йде про розвиток військового потенціалу. В цьому і полягає суть концепції розумної оборони, коли від суто національних рішень ми спільно хочемо прийти до багатонаціональних проектів. Ми впевнені, що, допомагаючи один одному, можемо більш ефективно використовувати ресурси. Це включає в себе і партнерів", - заявив генсек НАТО.

Крім того, за його словами, такий же принцип стосується ініціативи взаємопов'язаних сил.

Расмуссен пояснив, що така ініціатива має на увазі проведення спільних тренувань, навчань, "зробити так, щоб наші військові фактично могли працювати разом".

"У ситуації, коли країна-партнер направляє своїх військових у міжнародні операції, які здійснюються під керівництвом НАТО, важливо, щоб наші війська і техніка могли ефективно працювати разом. Ми також запросили і партнерів до участі в цій діяльності", - сказав генеральний секретар Альянсу.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1106 | Додав: adminA | Теги: тимошенко, Співпраця України та НАТО | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]