Пт, 2024-04-19, 16:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:17
Геологи виявили у Тихому океані підводний вулкан, що пульсує
Інші останні Новини світу

Європейські та новозеландські геологи виявили поблизу тихоокеанських островів Тонга підводний вулкан з украй неспокійним характером - його висота змінюється на десятки сантиметрів за кілька тижнів. Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Nature Geoscience.

Підводних вулканів на Землі набагато більше, ніж "сухопутних" - 32 000 проти 1,5 тисячі - однак вони вивчені набагато гірше через їх важкодоступність, передає РИА "Новости".

Група науковців під керівництвом Ентоні Уоттса з Оксфордського університету (Велика Британія) виявила украй незвичайний вулкан на дні Тихого океану, в околицях архіпелагів Кермадек і Тонга, приблизно за 800 кілометрів на північний захід від Нової Зеландії.

У цій області розташовано кілька ланцюжків підводних вулканів, зокрема, група вулканів Мановай, до якої саме і належить незвичайний вулкан.

Це сімейство було виявлено геологами в 1944 році. За 70 років дослідники здійснили кілька занурень і помітили, що його висоти сильно змінювалися за кожні 4-5 років, які проходили між вимірами.

Автори дослідження зробили в цей район дві експедиції в травні і червні 2011 року на борту німецького дослідницького судна Sonne. Невелика глибина дозволила геологам провести докладні дослідження вулканів.

Група Уоттса простежила за поведінкою вулканів, складаючи щоденні карти висот вулканів у зоні Мановай протягом усього часу експедицій.

Потім науковці порівняли отримані карти з тими, які були отримані іншими геологами в ході попередніх досліджень в 2004 і 2007 роках. Виявилося, що вони були зовсім не схожі між собою – частина високих ділянок обвалилася, а частина низин попередніх років виявилася на височинах в 2011 році.

У міру спостереження за станом вулканів вчені з подивом помітили, що висота поверхні в деяких точках групи Мановай зростала або падала прямо у них на очах.

Приміром, за два тижні між експедиціями в травні і початку червня 2011 року висота одного з вулканів в деяких точках збільшилася на 14 сантиметрів, тоді як в інших вона опустилася на 74 сантиметри. Крім того, за цей час у вулкана встигло з'явитися нове жерло, яке виросло на місці провалу, виявленого першою експедицією.

Зі слів геологів, вулкан змінює свою висоту приблизно в 10-50 разів швидше, ніж вказували заміри під час попередніх експедицій. Більш того, Мановай зростає і стискається приблизно в сто разів активніше, ніж найбільш неспокійні підводні вулкани - Кік-ем-Дженні в складі Малої Антильской дуги в Карибському морі і самоанський вулкан Вайлулу’у (Vailulu'u).

Тим не менш, порівняно постійні розміри вулкана вказують на те, що він прокидається лише на кілька тижнів на рік. Як вважають Уоттс і його колеги, вивчення інших підводних вулканів допоможе зрозуміти, чи є така поведінка підводних вогнищ вулканізму нормою або ж справді незвичайним феноменом.

Нагадаємо, в грудні минулого року повідомлялося, що виверження підводного вулкана біля Канарських островів може привести до появи нового острова.

Нагадаємо, один з найвідоміших і наймальовничіших грецьких островів - Санторіні, відомий також як Тіра - може бути знищений внаслідок сильного виверження підводного вулкана.

Крім того, в Індонезії прокинувся один з найактивніших вулканів Локон, розташований на острові Сулавесі. Більш як 10 тисяч жителів навколишніх сіл були у паніці: попіл сипався з неба.

Варто зазначити, що вулкани стали все частіше загрожувати існуванню Землі.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1064 | Додав: adminA | Теги: підводний вулкан, Тихому океані геологи, пульсує | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]