Пт, 2024-03-29, 09:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:10
Годинник судного дня: світ наблизився до ядерного апокаліпсиса
Інші останні Новини світу науки і технологій

Світ на одну хвилину наблизився до ядерного апокаліпсиса. Такого висновку дійшли видавці американського журналу Bulletin of the Atomic Scientists ("Бюлетень науковців-атомників").

Видання було засновано науковцями Чиказького університету, які брали участь у створенні ядерної зброї, але стали пацифістами, жахнувшись наслідків атомних бомбардувань Японії. На прес-конференції, що відбулася у Вашингтоні, видавці журналу оголосили про те, що переводять на одну хвилину вперед стрілки символічного "годинника судного дня", передає ИТАР ТАСС.

Тепер вони показують 23 годину 55 хвилин. Тобто до "ядерної півночі" залишається п'ять хвилин. Востаннє на цій позначці стрілки годинника перебували в 2007 році. Торік вони зовсім не рухалися, а в 2010-му були навіть переведені на хвилину назад.

"Незважаючи на перспективи, які відкриває новий дух співпраці й зменшення напруженості між США і Росією, рада з науки й безпеки ("Бюлетеня науковців-атомників") вважає, що шлях до миру, вільного від ядерної зброї, поки що не розчищений, а керівництво (обох країн) не дає ради своїм обов'язкам", - йдеться у заяві видання.

"Ратифікація у грудні 2010 року нового Договору про СНО зупинила дрейф у відносинах США й Росії в ядерній сфері. Однак відсутність дій за договором про всеосяжну заборону ядерних випробувань з боку лідерів США, Китаю, Ірану, Індії, Пакистану, Єгипту, Ізраїлю й Північної Кореї, а також щодо договору зі скорочення виробництва ядерних матеріалів, придатних для створення зброї, як і раніше, тримає мир у небезпеці", - вважають науковці.

Як один із прикладів, що викликають серйозну стурбованість, вони навели аварію на японській АЕС "Фукусіма-1".

В ухваленні рішення про переведення стрілок "годинника судного дня" видавці журналу керуються кількома факторами - наявністю рухів у переговорах з ядерного роззброювання й непоширення, станом справ у мирній атомній енергетиці, можливістю проведення теракту з використанням ядерної зброї. У січні 2007 року було ухвалене рішення про те, що в пересуванні стрілок буде також ураховуватися небезпека, яку становить для людей зміна клімату планети.

Годинник, що з'явився вперше на обкладинці журналу в 1947 році, на самому початку холодної війни, повсякчас показував 23.53, за сім хвилин до півночі. З моменту свого існування стрілки "годинника судного дня" переводилися 20 разів.

Мінімальне значення до півночі - за дві хвилини до 12-ї ночі - вони показали в 1953 році, після того як США й СРСР із різницею в дев'ять місяців випробували водневу бомбу. Найдалі від півночі годинник було переведено в 1991 році - на 17 хвилин - на хвилі оптимізму, що виник після закінчення холодної війни. Цьому сприяла позитивна подія - укладення між наддержавами угоди, що передбачає скорочення стратегічних ядерних сил. Годинник в різні періоди реагував на підйоми й спади холодної війни, а також розширення клубу ядерних держав.

Зазначимо, британські дослідники впевнені, що світ вступив у нову еру гонки озброєнь. Найбільшими конкурентами в перегонах озброєнь найближчі 10 років будуть США і Росія, сукупні витрати яких на ядерну зброю та супутні галузі становитимуть щонайменше 770 мільярдів доларів.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1189 | Додав: adminA | Теги: світ наблизився до ядерного апокалі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]