Чт, 2024-03-28, 13:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:28
Головатов лише виконував наказ Горбачова
Інші останні Новини світу

Екс-командир групи "Альфа" Михайло Головатов, який брав участь у штурмі вільнюського телецентру, розповів Die Presse про події 13 січня 1991 року, свій нетривалий арешт цього літа в Австрії і подальші наміри.

Ініціативу Литви, за запитом якої його 14 липня взяли під варту у віденському аеропорту "Швехат", Головатов вважає "політичним (за своєю природою) і безвідповідальним кроком". До дій австрійських органів виконавчої влади у нього претензій немає - вони "вели себе абсолютно коректно". Свій арешт він вважає "просто непорозумінням".

Після затримання над Головатовим провели кілька маніпуляцій для впізнання особистості, зокрема зняли відбитки пальців і сфотографували. На запитання кореспондента, чи є така процедура звичайною, полковник запасу КДБ відповів: "Я сам не знаю. Хочеш перевірити? Можу влаштувати, щоб тебе заарештували в "Шереметьєві".

Наступного дня адвокат Габріель Ланський, найнятий, на думку Головатова, російським посольством, прочитав розпорядження про взяття під варту і сказав: "Жодна держава ЄС на підставі цього ордера на арешт не стане виконувати вимоги литовської сторони". Він також запевнив підопічного, що той перебуває у "виграшному становищі".

Співрозмовник австрійської газети не зміг пояснити, чому з інтерв'ю, яке він дав по гарячих слідах російському інформаційному агентству РИА "Новости", зникли його слова про те, що російський посол перебуває в постійному контакті з генеральним прокурором, заступником міністра закордонних справ і черговим МВС Австрії (це речення виявилося, "очевидно, занадто дражливим", - вважає кореспондент).

Головатов відкинув можливість того, що Росія у зв'язку з його справою чинила будь-який тиск на Австрію. Він також нагадав, що інкриміновані йому події мали місце в 1991 році, а закон, на підставі якого його затримали, ухвалили в 2003-му. "Я тоді був у Литві лише чотири дні. Як я міг зробити те, в чому мене звинувачують?" - вигукує Головатов. Катувань, убивств і заподіяння каліцтв з його боку "не було і бути не могло. Я виконував поставлене переді мною завдання".

Убиті й поранені з-поміж людей, що оточили телевежу, були: "По них стріляли з довколишніх будівель. З дахів та балконів. Хто стріляв? Я, в усякому разі, своїх людей туди не ставив", - стверджує Головатов. За його словами, бойових патронів бійці "Альфи" з собою на це завдання не брали. Описавши механізм ухвалення рішень про подібні операції в СРСР, співрозмовник Die Presse зробив висновок: "Не може такого бути, щоб Горбачов про це нічого не знав". На уточнювальне запитання: "Чи слід розуміти, що він віддав наказ?" - Головатов відповів: "Він його не скасував. Дане питання було йому повідомлено і погоджено". Сам командир групи "Альфа" отримав команду "звільнити телецентр і телевежу" від голови КДБ.

Головатов визнав, що виданий ордер Литвою "дуже" заважає його бізнесу, і заявив про намір домагатися зняття всіх обмежень ("Гадаєш, я сидітиму і чекатиму?" - сказав він інтерв'юеру). В даний час, за його словами, готуються необхідні документи. Головатов готовий діяти як через владу інших країн ЄС, так і через суд з прав людини. Контактувати безпосередньо з Литвою він не збирається. Подати позов до Страсбурга він має намір вже цього року.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1408 | Додав: nowyny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]