Сб, 2024-04-20, 18:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:47
Гонтарєва назвала терміни стабілізації ПриватБанку
Інші останні Економічні новини

Глава Національного банку України Валерія Гонтарєва заявила, що процес стабілізації націоналізованого ПриватБанку може зайняти від одного до трьох років. Про це вона повідомила в ефірі телеканалу "Україна", пише ZN.UA.

"Думаю, ПриватБанк матиме вартість, і його можна буде продати... За моїми підрахунками, це займе не менше року, але не більше трьох років", – сказала Гонтарєва.

Глава НБУ також повідомила, що до складу наглядової ради ПриватБанку увійдуть зарубіжні менеджери.

"Банк як бізнес не перестав існувати, ми не відправили його на ліквідацію, а гарантували населенню всі його депозити. Зараз капітал банку сформований державними паперами, прийде нова сильна команда менеджменту та наглядова рада з закордонними фахівцями, які допоможуть з трансформаціями цього банку", – запевнила Гонтарєва.

Напередодні міністр фінансів Олександр Данилюк пообіцяв до кінця дня представити склад правління та наглядову раду націоналізованого ПриватБанку.

Державний ПриватБанк (Дніпро) у середу, 21 грудня, здійснює всі операції з рахунками юридичних осіб та суб'єктами господарювання, а також обслуговує фізичних осіб у звичайному режимі, без обмежень, повідомляється в прес-релізі фінустанови.

Як наголошується в повідомленні, банкоматна мережа ПриватБанку завантажена готівкою, а збої у роботі банкоматів з технічних причин не перевищують 7%.

Згідно з інформацією банку, 20 грудня було опрацьовано 775 тис. платежів юросіб, підприємців та суб'єктів господарювання. СЕП НБУ працювала до 22:00.

У свою чергу, Державна фіскальна служба (ДФС) повідомила платників податків, що не стягуватиме штрафів через можливі порушення термінів сплати податків в період 19-20 грудня 2016 року.

Як повідомлялося, уряд за пропозицією Нацбанку і акціонерів ПриватБанку 18 грудня ухвалив рішення про націоналізацію банку: держава отримає 100% в капіталі ПриватБанку, а обсяг емісії облігацій внутрішньої держпозики для цих цілей оцінюється в межах 116,8-148 млрд грн.

Після цього банк на добу призупинив проведення операцій юросіб, а вранці 20 грудня відновив їх лише частково, обмеживши доступ до коштів, наявних на рахунках до 19 грудня. ПриватБанк у другій половині дня відновив платежі корпоративних клієнтів, а з 21 грудня – відновив ліміти за овердрафтами.

ПриватБанку списали борги за єврооблігаціями, - ЗМІ

В ході націоналізації ПриватБанку борги установи перед утримувачами єврооблігацій були конвертовані в капітал банку. Про це FinClub повідомило джерело в ФГВФО.

Обсяг емісії двох випусків єврооблігацій становив 335 млн дол., пише видання. Після конвертації боргу в капітал і його зменшення після формування резервів, 100% акцій ПриватБанку були продані Міністерству фінансів за 1 грн.

Таким чином, заборгованість перед власниками єврооблігацій була обнулена. Аналогічне "списання" планувалося і субборгу на 220 млн дол.

Як повідомила заступник голови НБУ Катерина Рожкова, новий статут ПриватБанку, згідно з яким Мінфін є 100% акціонером банку, вже відправлений на реєстрацію в Дніпро.

"Ми дали пропозицію Мінфіну докапіталізувати ПриватБанк на 116 млрд грн, тому що 32 млрд грн ми запропонували, згідно зі ст. 41.1 закону "Про систему гарантування вкладів фізосіб", як необтяжені зобов'язання ПриватБанку, направити для операції bail-in (конвертація коштів пов'язаних з акціонерами осіб в капітал банку)", - заявила в понеділок, 19 грудня, глава НБУ Валерія Гонтарєва.

Міністр фінансів Олександр Данилюк анонсував, що обов'язковій конвертації в капітал підлягають єврооблігації.

"Вони розглядаються Нацбанком як пов'язані і підлягатимуть bail-in", - сказав міністр фінансів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 738 | Додав: adminA | Теги: терміни стабілізації ПриватБанку, Гонтарєва | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]