Ср, 2024-04-24, 03:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:50
Гонтарева - НБУ скасує ряд обмежень на валютному ринку після реструктуризації зовнішнього боргу
Інші останні Економічні новини

Національний банк України (НБУ) сподівається на швидку реструктуризацію приватного зовнішнього боргу України, що дозволить перейти до чергового етапу скасування адміністративних обмежень на валютному ринку, заявила глава НБУ Валерія Гонтарєва.

"Наступні валютні обмеження будуть скасовані, як тільки Мінфін завершить реструктуризацію зовнішнього боргу. Якщо в липні завершить - то в липні, якщо у вересні - то у вересні", - сказала вона на засіданні профільного фінансового комітету Верховної Ради в Києві в середу, повідомляє < a href = "http://interfax.com.ua/">Интерфакс-Украина.

Нагадаємо, наприкінці лютого 2014 Нацбанк обмежив отримання готівкових коштів в іноземній валюті з поточних депозитних рахунків клієнтів через каси та банкомати в розмірі 15 тис. грн на добу. Наприкінці липня того ж року Нацбанк розширив введене раніше обмеження з видачі готівкової гривні через каси банків і банкомати в межах до 150 тис. грн на добу на поточні та депозитні рахунки клієнтів.

Ці обмеження кілька разів продовжувалися (востаннє - з початку березня 2015 на три місяці ) і поки діють до 3 червня 2015 року, як і обмеження на покупку валюти населенням на суму в еквіваленті не більше 3 тис. грн на добу.

На початку червня НБУ заявив, що хотів би лібералізувати валютний ринок, але МВФ зажадав зберегти більшість діючих в Україні обмежень на валютному ринку, хоча будуть певні послаблення: з 4 червня був збільшений ліміт на зняття готівкової гривні з 150 до 300 тис. Грн, а юрособам можна купувати валюту до 25 тис. доларів (до цього - до 10 тис.). Наступним етапом може бути збільшення ліміту на зняття готівкової валюти в 5 тисяч доларів.

Голова НБУ сподівається на вирішення Жеваго проблем банку "Фінанси та Кредит" до кінця літа

Основний акціонер банку "Фінанси та Кредит", український бізнесмен і народний депутат Костянтин Жеваго взяв на себе зобов'язання конвертувати в капітал 1,5 млрд грн депозитів великих юридичних і фізичних осіб, а також погасити 4 млрд грн кредитів, виданих інсайдерам, що має стабілізувати ситуацію в банку, заявила глава Національного банку України Валерія Гонтарєва.

"У найближчому часі. .. Це навіть ближче кінця літа", - відповіла вона на наполегливі запитання, коли може стабілізуватися ситуація в банку.

Гонтарева додала, що, за оцінками НБУ, у Жеваго є ресурси для виконання цих обіцянок, нагадавши, що він вже вклав в капітал банку 2 млрд грн "реальних грошей".

"Головне завдання (акціонера - ред.) - Реструктуризувати всі свої зобов'язання. Якщо впорається, то банк буде жити, якщо не впорається, то його чекає одна доля - Фонд гарантування вкладів фізичних осіб", - сказала глава НБУ.

Гонтарева уточнила, що регулятор активно працює з акціонером.

"Жеваго точно в країні, приходить в Нацбанк, ми бачимо його дуже часто", - сказала вона.

За її словами, у банку знаходиться куратор, який ретельно відстежує цільове використання наданого Нацбанком рефінансування - для поповнення ліквідності на погашення депозитів фізосіб в сумі до 200 тис. грн. Гонтарева нагадала, що НБУ на початку року виділив фінустанові 700 млн грн і недавно - ще 750 млн грн.

"Нацбанк до останнього працює з акціонером, з тим, з яким можна працювати, якщо він пізнаний, ідентифікований, якщо дає зобов'язання. .. Нацбанк, як кредитор останньої інстанції, зобов'язаний допомагати капіталізувати банк - це наша функція", - зазначила глава НБУ.

Вона уточнила, що в банку "Фінанси та Кредит" 97% "звичайних депозитів" (до 200 тис. грн), а загальна сума депозитів, що підпадають під гарантії Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), - близько 5 млрд грн.

Відповідаючи на запитання, взяті у заставу під рефінансування корпоративні права Жеваго, Гонтарева зазначила, що питання застави торгуються на Лондонській фондовій біржі акцій гірничорудної компанії Ferrexpo, мажоритарієм якої є Жеваго, розглядалося.

"Але технологічно це неможливо зробити. Нацбанк не може взяти в заставу паперу з Лондонської біржі в Euroclear", - пояснила глава регулятора.

Нагадаємо, в червні поточного року банк "Фінанси та Кредит" збільшив статутний капітал на 1,972 млрд грн, або на 57,7% - до 5388 млн грн шляхом приватного розміщення допемісії акцій за прискореною процедурою.

Станом на 1 липня 2015 основними акціонерами банку "Фінанси та Кредит" були ТОВ "Асканія" (32,77%), Forth Asset Management (28,2%), F & C Realty (21,6%), ТОВ "Індастріал констракшн "(12,27%)," Київмедпрепарат "(4,7%). За даними банку, кінцевим власником компаній "Асканія" і F & C Realty виступає Жеваго.

За розміром загальних активів на 1 квітня 2015 банк "Фінанси та Кредит" займав 10-е місце (41470000000 грн) серед 133 діючих у країні банків.

Нацбанк в лютому і червні 2015 прин імал рішення про підтримку ліквідності банку і надання йому стабілізаційного кредиту відповідно на 700 млн грн і 750 млн грн, враховуючи докапіталізацію його акціонерами в 2014-2015 рр., а також плани подальшої докапіталізації.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 931 | Додав: adminA | Теги: ряд обмежень, гонтарева, реструктуризація зовнішнього боргу, валютний ринок, НБУ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]