Пт, 2024-04-19, 11:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:56
Гонтарева повідомила про повне очищення банківського сектору
Інші останні Економічні новини

  Голова НБУ Валерія Гонтарева заявила, що 100% банківської системи має своїх, публічно відкритих акціонерів.

Про це вона розповіла в інтерв'ю "Українській правді".

"У нас залишилося на сьогоднішній день ще тільки два банки з непрозорою власністю, які оголосили про самоліквідацію. Вони тільки повинні провести збори акціонерів і самоліквідуватися", - зазначила вона.

За словами Гонтаревої, це маленькі банки, у них немає ні активів, ні пасивів.

"У нас більше немає банків, у яких невідома власність. У нас на сьогоднішній день 88,6% банківської системи - це 20 банків. Вони якраз всі у нас пройшли стрес-тести і підписали програми рекапіталізації. Наступні 40 банків - ми зараз тільки робимо інспектування та стрес-тест. Але всі інші банки, крім цих 20 великих, для банківської системи не становлять системних ризиків", - заявила вона.

"Тому все - у нас не залишилося більше непрозорої структури власності, 100% банківської системи має своїх, публічно відкритих акціонерів. Ми пояснювали це всім дуже давно: якщо ти самоліквідуєшся, виплатиш всім своїм вкладникам гроші, більше не будеш нікому винен і просто підеш з ринку, тому що у тебе непрозора власність", - підсумувала голова НБУ.

Раніше комітет з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду платіжних систем Нацбанку визначив ПАТ "ПриватБанк", ПАТ "Ощадбанк" та ВАТ "Укрексімбанк" системно важливими. При цьому Нацбанк приступив до діагностичного обстеження другої двадцятки українських банків.

Зазначимо, банківська система України, з урахуванням неплатоспроможних фінустанов, в першому кварталі 2016 року зазнала 7,740 млрд грн збитків.

Гонтарева: Президент мені не те що з приводу "Привату" не дзвонить, він мені взагалі не дзвонить

Гонтарева заявила, що президент України Петро Порошенко їй не телефонує.

"Президент мені не те що з приводу" Привату "не дзвонить, він мені якось взагалі не дзвонить. Вам хочеться, щоб він мені дзвонив, а він мені не дзвонить", - сказала Гонтарєва.

Журналісти, посилаючись на свої джерела, нагадали, що в Адміністрації президента обговорюють питання "ПриватБанку".

"Зі мною цю тему навіть не обговорюють", - заявила голова НБУ.

У відповідь на слова журналістів, що переговорами по "ПриватБанку" займаються партнер інвестиційної компанії ICU, яка раніше належала Гонтаревій, Макар Пасенюк і голова Адміністрації президента Борис Ложкін, глава Нацбанку заявила:

"Особливо мені подобається згадка Макара Пасенюка, це просто зовсім смішно. Якщо вони і перемовники - може, вони перемовляються між собою, це мені невідомо".

Вона нагадала, що в банку зараз проводиться реструктуризація його кредитів рефінансування.

"Він їх виплачує. Як ви бачите, він показує щомісяця погашення на 650 млн грн. Жодного разу з графіка ми не зійшли. Загальна заборгованість була 26 млрд грн, і по 650 млн він нам щомісяця гасить, плюс ще відсотки - близько 500 млн, тобто по 1,1 млрд у нас йде погашення", - розповіла Гонтарева.

Глава НБУ додала, що за результатами переговорів з рекапіталізації "ПриватБанку" був укладений гарантійний лист. Також акціонер Ігор Коломойський дав свої персональні гарантії.

"Крім застав, це персональна гарантія, особисто його. Він відповідає всім своїм майном. Це вже переходить далі, ніж просто ваш бізнес, це ваші персональні гарантії", - заявила Гонтарева.

"ПриватБанк" є лідером банківського ринку України. Він посідає перше місце в країні за кількістю банкоматів і терміналів, вкладників, випущених карток і виданих кредитів.

Банк був заснований в 1992 році нинішніми його власниками Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим.

Глава НБУ обіцяє власникам банку "Михайлівський" по 5 років позбавлення волі

Гонтарева обіцяє власнику банку "Михайлівський" Ігорю Дорошенку та Віктору Поліщуку по 5 років позбавлення волі.

"До 5 років позбавлення волі", - сказала Гонтарева, відповідаючи на запитання про перспективи кримінального провадження у зв'язку з подіями в "Михайлівському".

Крім того, за її словами, кримінальне провадження потрібно відкривати як на голову банку Ігоря Дорошенка, так і на Віктора Поліщука, якому належить 92,5% банку.

"Я вважаю, що двом: і Дорошенку, і Поліщуку, бо все було сплановано. Двом - по 5", - уточнила вона.

Гонтарева обіцяє за оперативне виведення з ринку банку "Михайлівський" віддячити своїм співробітникам.

"За оперативне виведення з ринку банку "Михайлівський" я не просто не звільню, а збираюся нашим співробітникам виділити якщо не грошові премії, тому що вони у нас не передбачені, то, як мінімум, подяки голови Нацбанку", - заявила глава НБУ.

Крім того, Гонтарева пояснила ситуацію, яка сталася з банком.

"Банк був віднесений до категорії проблемних ще в минулому році. Для банку також була розроблена програма, яку вони повинні були виконати, в якій чітко все розписано. Ми з керівником банку, паном (Ігорем) Дорошенком, спілкувалися і попереджали, що є шанс потрапити під кримінальну відповідальність, якщо банк буде робити щось незаконне", - пояснила вона.

За словами Гонтаревої, тепер можна констатувати факт: банк потрапив (і менеджмент банку, і акціонери банку) під кримінальну відповідальність.

"Що ж зробив банк? Звільняється Дорошенко, вранці нам це стає відомо зі ЗМІ. Він навіть напередодні нам нічого не повідомив. У цей момент банк був проблемним і перебував на особливому моніторингу з боку Нацбанку. Крім того, у нас там постійно перебував куратор", - розповідає глава НБУ.

"З ранку куратору кажуть, що операційна система банку не працює з технічних причин. Це означає, що куратор не може нічого побачити в системах, він не може побачити, що банк робить. Куратор нам негайно це повідомляє, потім ми ще дізнаємося, що несподівано звільнився Дорошенко і розуміємо, що відбувається щось дивне. Ми тут-таки відключаємо банк від системи СЕП і перекриваємо можливості вивести гроші за межі України", - констатує Гонтарева.

Глава НБУ запевнила, що регулятор встиг відключити рахунки, щоб банк не зміг вивести кошти.

"У них коррахунок був відключений, вони навіть гривню вивести не змогли",- пояснила банкір.

За її словами, у цей день, коли в банку "Михайлівський" відключили повністю всі системи, керівництво зробило проводку в балансі з компанії на банк.

"Вони зробили на 5 тисяч проводок у балансі і записали 1 млрд гривень собі в пасив. Фондом гарантувалося 1,6 млрд гривень вкладів, і вони, зовсім нелегально, додали туди ще цей мільярд. Ми це відразу заперечили і баланс у них з цими даними не прийняли. Що робиться з іншого боку, з боку активів? Вони 111 тисяч кредитів, виданих приватним особам, переоформлюють на свою споріднену компанію. Це просто проводка в балансі. Цей баланс у них ніхто не прийняв, не хвилюйтеся", - підсумувала вона.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 757 | Додав: adminA | Теги: повне очищення банківського сектору, гонтарева | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]