Вт, 2024-04-16, 10:30
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:06
Гонтарева - валюта знайшла еквілібріум і готова стабілізуватися
Інші останні Економічні новини

Глава Національного банку України Валерія Гонтарєва заявляє про стабілізацію валютного ринку в останні тижні і початок роботи над поетапним усуненням валютних обмежень відповідно до зобов'язань у рамках нової програми співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ), повідомляє Интерфакс-Украина.

"Є підстави говорити про досягнення еквілібріуму на валютному ринку.. . Тому Національний банк констатує наявність передумов для лібералізації ринку і ослаблення деяких обмежень", - цитує прес-служба регулятора слова Гонтарєвої з щотижневої зустрічі з банкірами у вівторок.

Вона нагадала, що з 10 квітня 2015 вже знято вимоги обов'язкового використання акредитивної форми розрахунків за імпорт деяких життєво необхідних товарів (нафта, бензин, дизпаливо, медичні вироби для гемодіалізу та лікування хворих на онкологічні захворювання тощо) за прямими контрактами з їх виробниками, а також товарів військового призначення.

За словами першого заступника глави НБУ Олександра Писарук, протягом двох-трьох місяців Нацбанк закінчить процес очищення банківської системи, після чого перейде до структурної стабілізації ринку. "Регулятор працює над планом поетапного усунення валютних обмежень.. . Зокрема, поступово будуть скасовуватися всі введені обмеження на зняття коштів клієнтів з рахунків банків, які вводилися в 2014 - 2015 роках", - сказав він.

Гонтарева додала, що такі кроки регулятора повинні сприяти відновленню довіри громадян до банків і стануть своєрідною "точкою перезавантаження" для банківської системи.

Нагадаємо, більш жорстка монетарна політика НБУ націлена на стабілізацію валютного ринку і курсу гривні, яка з лютого минулого року знецінилася майже втричі.

З 5 лютого НБУ припинив щоденні індикативні аукціони на валютному ринку для визначення рівноважного курсу, "відпустивши" тим самим курс гривні "у вільне плавання".

При цьому глава НБУ Валерія Гонтарєва впевнено заявила, що "долара по 25 не буде" і в той же день Нацбанк прийняв рішення про підвищення з 6 лютого облікової ставки з 14% до 19, 5% річних.

4 березня облікова ставка в 2015 році була підвищена вдруге з 19,5% річних до 30%, що є рекордним показником за всю історію української економіки.

Сьогодні, 14 квітня, НБУ знову підтвердив збереження високої облікової ставки 30%.

Глава НБУ неодноразово заявляла про те, що "національна валюта сама знайде еквілібріум (рівноважний курс ) ".

При цьому 2 березня Гонтарева обіцяла, що після стабілізації ситуації на валютному ринку долар коштуватиме 22-23 гривні.

Після заходів щодо стабілізації курсу та ряду обмежень на валютному ринку гривня з демонструє зміцнення - останнє значення офіційного курсу НБУ до долара від 14 квітня складає 22,88 грн / дол.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 902 | Додав: adminA | Теги: еквілібріум, валюта, гонтарева, стабілізуватися | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]