Пт, 2024-03-29, 03:01
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:12
Готовий стати посмертним донором кожен третій українець
Інші останні Медичні новини
Ініціатива про видалення органів у померлих українців викликала чимало дискусій і в суспільстві, і в середовищі професіоналів. Особливо лякливі громадяни навіть роздумували над тим, що тепер українців будуть відловлювати на вулицях і "розбирати" на органи в сараях... Попри те, директор лікарні "Київський міський центр серця" Борис Тодуров запевняє, що незаконний забір органів і таємна трансплантологія на практиці неможлива, пише Golos.ua

За словами фахівців, усі важливі і найдорожчі органи придатні для пересадки лічені години. Так, наприклад, вилучене серце живе не більше ніж 3,5 години - і це при тому, що тільки півтори години йде на його пришивання, а ще півгодини на забір і консервацію. Тому боятися того, що людей почнуть таємно різати заради органів як мінімум нерозумно, впевнений Тодуров.

Директор відомого медичного серця запевнив, що на сьогодні в нашій країні працює тільки три центри з пересадки органів, що мають державну ліцензію. Та й трансплантологів в Україні вкрай мало, а провести таку операцію зможе тільки професіонал.

Також Тодуров зазначив, що за наявними статистичними даними, більш як 30% наших співгромадян - тобто кожен третій, - морально готовий стати донором після смерті. І таких людей потрібно не лякати, а заохочувати.

Як відомо, 17 листопада МОЗ передало у Раду законопроект, що дозволяє використовувати органи українців після їхньої смерті, якщо вони не написали відмови від цього при житті. Трансплантологи зазначили, що в Україні населення дуже негативно ставиться до презумпції згоди, і тому потрібно, щоб відомі люди - спортсмени, політики, зірки - публічно підтримали законопроект.

У травні вже повідомлялось, що МОЗ пропонує революційний експеримент – загальне "автоматичне" донорство. Доки проект нового закону перебуватиме в стадії підготовки, десяткам тисяч хворих пересаджувати органи в Україні можуть лише від найближчих родичів.

Донорів – одиниці. Навіть серед родичів, кажуть лікарі, на пересадку зголошується лише одна з п'яти родин. Лікарі твердять: така ситуація для тисяч пацієнтів означає смертний вирок.

Нагадаємо, зараз, за даними МОЗ України, в країні діє Державна цільова соціальна програма "Трансплантація", працюють 7 державних трансплантаційних центрів. Щороку вони могли б робити приблизно 6500 операцій з пересадки печінки, серця, нирок, допомагати хворим на цукровий діабет. Проте, за даними головного трансплантолога МОЗ України, лікарі роблять лише 1% необхідних операцій.

Побоювання людей таки небезпідставні. Рік тому в Боярці працівників місцевого моргу звинуватили в тому, що вони нелегально вирізали у мертвих рогівки очей на продаж. У вересні 2011-го справу було передано до суду.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Медичні новини | Переглядів: 1082 | Додав: adminA | Теги: посмертним донором, третій українець | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]