Вт, 2024-04-23, 12:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:45
Говоритимуть про все - Порошенко і Америка
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

У середу президент України починає чотириденний робочий візит до Сполучених Штатів Америки.

Формально головною темою поїздки Петра Порошенка до США є участь у саміті з ядерного роззброєння, але оглядачі очікують, що крім цього глава держави проведе низку двосторонніх переговорів.

Коментатори прогнозують: внутрішня ситуація в Україні стане однією з головних тем цих розмов.

Натомість відсутність президента у Києві матиме вплив і на розв'язання української політичної кризи: спостерігачі називають малоймовірним вихід з політичного клінчу до повернення Порошенка на батьківщину.
"Бенефіс Обами"

Колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко називає саміт з ядерного роззброєння "бенефісом президента Обами", який почав свій останній рік на посаді лідера США.

На полях цього заходу відбудуться десятки двосторонніх зустрічей.

Київський політолог Володимир Фесенко каже, що одну з найважливіших розмов Петро Порошенко проведе із лідером Китаю.

Експерт нагадує, що востаннє український президент – тоді ним був Віктор Янукович – відвідував Пекін під час Євромайдану, а більшість досягнених тоді домовленостей залишилися на папері, оскільки спільні проекти стосувалися переважно Донбасу та Криму.

Повідомляються, що окрім іншого Петро Порошенко зустрінеться із генсеком ООН, а також лідерами Польщі та Аргентини.

Крім того, у середу Петро Порошенко виступить на форумі "Боротьба України за свободу, яка триває". Цей захід пройде в Капітолії.
Зустрічі з Обамою не буде?

Утім, спостерігачі кажуть, що головним пунктом перебування президента України в США стануть його переговори із представниками американського керівництва.

Зустріч із президентом Обамою наразі виглядає маловірогідною, утім, Володимир Фесенко припускає, що їхнє спілкування може відбутися на полях форуму.

Представники МЗС напередодні заявили, що українська сторона сподівається на таку зустріч.
Джо Байден каже, що спілкується з Петром Порошенком частіше, ніж з власною дружиною

"Ми безумовно хотіли б такої зустрічі, тому що вона була б не лише символічною в традиційному розумінні цього слова. Я вважаю, що Україна, яка перебуває на вістрі боротьби між демократією і тим, від чого ми свого часу відірвалися, заслуговує на таку зустріч", - цитує "Інтерфакс-Україна" заступника глави відомства Вадима Пристайка.

Натомість відомо, що двосторонні переговори Петро Порошенко проведе з віце-президентом США Джо Байденом, якого позаочі називають головним спеціалістом з української проблематики в американському керівництві і який під час візиту до Києва у грудні минулого року заявив, що "говорить із Порошенком частіше, аніж з власною дружиною".
"Ситуація майже патова"

Політолог Володимир Фесенко каже, що коло для перемовин у Петра Порошенка та Джо Байдена буде надзвичайно широким – від реалізації Мінських угод та розширення військово-технічного співробітництва до ситуації у Генпрокуратурі України та політичної кризи у Києві.

Минулого тижня Петро Порошенко заявив, що новий український уряд "має бути встановлено" 29 березня.

Київські спостерігачі зробили з цього однозначний висновок: президент хоче приїхати до США із розв'язаною політичною кризою.

"Я розумію логіку Порошенка: він хотів приїхати на ці зустрічі, маючи хороший аргумент: ми продовжуємо ті справи, які проголошено, у нас є нова коаліція, новий дієздатний уряд, ми йдемо вперед. Цього він зараз сказати не може", - каже Володимир Огризко.

Сподівання Петра Порошенка на те, що до Штатів він приїде з уже вирішеною політичною кризою і запущеним новим урядом, не виправдалися

Натомість відсутність ясності із формуванням нової коаліції та нового уряду робить переговірні позиції українського лідера слабшими, зазначають співрозмовники ВВС Україна.

"Для Порошенка було би набагато кращим тлом, якби він приїхав до США з уже вирішеною кризою: мовляв, все добре, я контролюю ситуацію. А тут ситуація майже патова… Я не виключаю, що може обговорюватися і варіант дострокових парламентських виборів", - каже Володимир Фесенко і додає: цей варіант західні партнери Києва вважають найменш прийнятним у нинішній ситуації.

Ймовірно, припускає він, йтиметься про методи виходу з кризи без таких крайніх кроків.

"Можливо, Петро Олексійович аргументуватиме, що для того, аби вийти із ситуації, що склалася, Арсеній Яценюк повинен чіткіше заявити, що він повинен піти з посади. Можливо, допомога американців знадобиться, щоб зговірливішою стала Юлія Тимошенко", - каже політолог.
Прокуратура

"Не виключено, що американці поцікавляться: а хто буде замість (звільненого напередодні генпрокурора. – Ред.) Шокіна? Тим більше, що навіть після того, як він пішов, люди з його команди ніяк не заспокояться", - припускає Володимир Фесенко.

В останній день перебування на посаді Віктор Шокін звільнив заступника генпрокурора Давида Сакварелідзе, підтримку якому раніше висловлювали представники Заходу і який відповідав за реформування прокуратури в Україні.

Резонансу також набули наміри Генпрокуратури розслідувати можливе нецільове використання американського гранту на реформування прокуратури та можливий, за словами заступника генпрокурора Брія Столярчука, допит посла США в Україні Джеффрі Пайєтта.

Згодом у Генпрокуратурі заявили, що їх неправильно зрозуміли, однак Володимир Фесенко сміється: якщо раніше на Банковій могли розглядати кандидатуру Юрія Столярчука у якості спадкоємця Віктора Шокіна, то цією заявою він "якщо не обнулив, то суттєво знизив свої шанси стати генпрокурором".
Допомога

Крім того, йтиметься на зустрічах у Вашингтоні і про предметну допомогу, яку Штати можуть надати Україні.

 У Вашингтоні Петро Порошенко обговорюватиме питання військово-технічної та фінансової допомоги, яку США можуть надати Україні

Володимир Фесенко відзначає, що у програмі візиту Петра Порошенка наразі немає даних про його перемовини з представниками МВФ. Але недавно у Фонді заявили, що не призупинятимуть співпрацю з Україною, очікуючи, втім, на розв'язання політичної кризи та формування нового уряду.

Друга сфера, у якій Київ розраховує на допомогу Вашингтона, - це військово-технічне співробітництво.

Йдеться не лише про тактичні питання українсько-американської співпраці у цьому напрямку, але і про підготовку до Варшавського саміту НАТО, запланованого на липень, каже Володимир Огризко.

Без президента

Чи вплине спілкування Петра Порошенка з представниками американського керівництва на внутрішньополітичну ситуацію в країні?

Наразі однозначно відповісти на це питання співрозмовники ВВС Україна не можуть.

"У наших західних партнерів є велика проблема – вони занадто ліберальні", - каже Володимир Огризко.

У Києві припускають, що до повернення Петра Порошенка до України політичну кризу можуть і не вирішити

"Батіг і пряник – мені соромно про це говорити, але ця логіка, на превеликий жаль, має бути застосована до нашої влади. В України була можливість кинути всі сили на прорив, у неї була унікальна можливість, парламентська більшість у понад триста голосів, але ми цей шанс втратили. Тепер, я дуже на це сподіваюсь, американці скажуть: назбирати бодай 226 і працювати. Буде так – буде підтримка, не буде так – буде рішення про її відсутність", - продовжує він.

Утім, київські спостерігачі припускають, що фізична відсутність Петра Порошенка у Києві і його неучасть у коаліційних переговорах помітно знижують шанси цих розмов на успіх.

"Без президента "розрулити" дуже складно. Ми не раз бачили, що у складних конфліктних ситуаціях саме його напір і тиск є тараном у вирішенні проблем. Без нього самому Гройсману буде дуже важко", - каже Володимир Фесенко.

Проблема полягає у тому, що одразу після Вашингтону Петро Порошенко летить не до Києва, а починає наступний закордонний візит – до Японії.

Тому, припускає політолог, якщо нові коаліцію і уряд не сформують до кінця нинішнього сесійного тижня, то розвитку ситуації потрібно чекати тільки після повернення президента.

"Тобто це середина квітня", - резюмує він.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 928 | Додав: adminA | Теги: про все, Порошенко і Америка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]