Пт, 2024-04-26, 01:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:10
ГПУ: Ющенко покривав Тимошенко у справі ЄЕСУ
Інші останні Політичні новини

Генеральний прокурор України Віктор Пшонка називає справу про фінансові порушення корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ), за якою звинувачується екс-прем'єр Юлія Тимошенко, найбільшою аферою за період незалежності країни.

"Це справа і сьогодні є найбільшою аферою за час незалежності України", - заявив Пшонка на брифінгу в четвер у Києві.

При цьому він зазначив, що екс-генпрокурор Святослав Піскун закрив справи стосовно Тимошенко під тиском третього президента України (2005-2010) Віктора Ющенка, передає "Інтерфакс-Україна".

"У мене була розмова зі Святославом Піскуном, чому він особисто своїм підписом скріпив, засвідчив незаконність постанови про закриття кримінальних справ. Він сказав, що йому подзвонив Ющенко", - розповів Пшонка.

За словами генпрокурора, Піскун не хотів закривати кримінальні справи, але Ющенко йому сказав: "Якщо Ви сьогодні не закриєте, то завтра не будете генпрокурором", і після цього кримінальні справи було закрито.

Водночас зі слів Пшонки можна зробити висновок, що він не збирається притягувати до кримінальної відповідальності Піскуна за винесення незаконного рішення і Ющенка - за незаконні вказівки.

"Тут більше йде моральний аспект. Піскун прийняв таке рішення, нехай сам дає собі оцінку у своїй прокурорській долі, а також нехай оцінку йому дають інші правники і його колеги", - сказав він.

Як повідомлялося, Тимошенко звинувачують в організації заволодіння та замаху на заволодіння чужим майном (державними коштами) шляхом зловживання службовим становищем, організації ухилення від сплати податків корпорацією ЄЕСУ, що призвело до фактичного ненадходження коштів до державного бюджету; ухилення від сплати прибуткового податку з громадян, що спричинило тяжкі наслідки. Здійсненню цих дій передувало неповернення в державу валютної виручки від експорту металу корпорацією ЄЕСУ на суму понад 160 млн доларів.

"Справу ЄЕСУ" передано в Київський райсуд Харкова. Попереднє судове засідання відбудеться в Харкові 19 квітня.

Тимошенко засуджена Печерським районним судом Києва до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання "газових контрактів" з Росією в 2009 році. Апеляційний суд залишив у силі цей вирок. В даний час вона відбуває покарання у Качанівській виправній колонії (Харків). 15 травня цього року Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ (Київ) розгляне касацію захисту на вирок у "газовій справі".

Тимошенко у справі про вбивство Щербаня виступить свідком

Екс-прем'єра України Юлію Тимошенко збираються допитати в контексті останніх заяв депутата Донецької облради Руслана Щербаня, сина вбитого1996 року депутата Верховної Ради Євгена Щербаня, заявив генеральний прокурор України Віктор Пшонка на брифінгу в четвер.

Він також повідомив, що справа Щербаня розслідується за тими ж томами, що і в 1996 році. На запитання про те, чи є підозрюваною Тимошенко, Пшонка сказав: "Ні", уточнивши, що вона буде допитана як свідок.

Пшонка нагадав, що син Щербаня написав скаргу, вважаючи, що Генпрокуратура закрила цю справу незаконно.

За словами генпрокурора, Руслан Щербань надав свою версію загибелі батька.

"Вивчалися та вивчаються всі версії, включаючи версію про вбивство через економічну діяльність. На цьому робить акцент його син", - зазначив він.

Генпрокурор підкреслив, що виконавці вбивства Щербаня відомі і щодо них давно винесено вирок.

"Головне - знайти замовника, зрозуміло, що в цій кримінальній справі справді був замовник", - сказав Пшонка.

За його словами, слідство також уточнює обставини загибелі 8 членів банди у цій справі, крім того, в розшуку перебувають ще 4 учасники бандугруповання. "Тобто щодо вбивць все відомо. Після того як син Щербаня зробив заяву, слідчі Генпрокуратури відновили активність слідства і особливо версії економічної та бізнес-діяльності Щербаня", - пояснив він.

"Мені незрозуміло, чому такий галас здійняли навколо ситуації з відновленням слідства. Що, треба, щоб вона не розслідувалася?.. Головна мета - знайти замовників цього вбивства. Якщо не буде знайдений замовник, це, на мою думку, якоюсь мірою мінус правоохоронцям. Є багато аспектів, багато незрозумілого, до чого повинні повернутися слідчі. І якщо знову звучить прізвище Тимошенко, то для цього є підстави, навіть у слідства", - сказав Пшонка.

Він продемонстрував рахунки про перерахування коштів з рахунку ЄЕСУ на рахунок Лазаренка, але не безпосередньо на прізвище Лазаренка, а на фірми інших суб'єктів.

За словами генпрокурора, 2,2 млн грн із 100 млн, які перераховані з рахунку ЄЕСУ, коли керівником була Тимошенко, було перераховано вбивцям.

"Є питання до Лазаренка, але у слідства поки що немає дозволу на допит та інші слідчі дії з Лазаренком. Так, у цій справі повинна бути допитана і Тимошенко, хоча б у тій частині тих рахунків, про які я сказав, а також повинна бути допитана щодо тієї ситуації, яку описав син Щербаня", - зазначив він.

"Немає вини, є алібі в цій ситуації - версії будуть іншими", - припустив Пшонка.

Як повідомлялося, члена виконкому Ліберальної партії, депутата Верховної Ради Євгена Щербаня застрелили невідомі 4 листопада 1996 року в Донецьку біля трапа літака. Правоохоронні органи відкинули політичну версію вбивства і як основну розробляли кримінальну.

Перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін наприкінці жовтня 2011 повідомив, що триває розслідування справи щодо замовників вбивства Щербаня, а інформація про можливу причетність до цього Тимошенко підлягає ретельній перевірці. "У нас є документи американської прокуратури, які підтверджують цю версію. І ці відомості мають бути перевірені", - зазначив він.

2 квітня поточного року Кузьмін заявив, що гроші на рахунок кілерів, які вбили Щербаня, надійшли від фірм, які контролювалися на той час прем'єр-міністром Лазаренком і Тимошенко, яка очолювала корпорацію ЄЕСУ.

При цьому захисник Тимошенко Сергій Власенко вважає, що нові звинувачення проти екс-прем'єра є безпідставною "пропагандою", мета якої - "очорнити ім'я Тимошенко". Він також назвав "абсурдною" інформацію про нібито причетність екс-прем'єра до вбивства Щербаня.

Син Щербаня Руслан на прес-конференції 4 квітня 2012 року заявив, що передав Генпрокуратурі документи про можливу причетність Тимошенко та екс-прем'єра Павла Лазаренка до вбивства його батька. Однак він не уточнив, які саме це документи, зазначивши тільки, що з моменту вбивства батька безперервно шукав підозрюваних. Він стверджує, що зараз у справі з'явилися нові обставини, у зв'язку з чим необхідно допитати Лазаренка і Тимошенко.

Начальник головного управління Генпрокуратури з розслідування особливо важливих справ Андрій Курись заявляє, що Генпрокуратура проведе всі необхідні слідчі дії, щоб перевірити викладені у зверненні Щербаня факти, що стосуються вбивства його батька.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1106 | Додав: admin | Теги: ЄЕСУ, ющенко, ГПУ, тимошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]