Чт, 2024-03-28, 20:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:37
ГПУ намагається криміналом загнати Тимошенко в кут
Інші останні Політичні новини

Екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко може бути причетна до трьох вбивств, вважають у Генпрокуратурі. Раніше перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін заявив, що ГПУ перевіряє інформацію про її можливу причетність до гучних замовлених злочинів минулих років - розстрілів в 1996 році президента Донецького акціонерного науково-комерційного товариства, голови компанії "ДАНКО" Олександра Момота, нардепа, бізнесмена Євгена Щербаня, а в 1998-му - голови Нацбанку України Вадима Гетьмана.

За словами першого заступника генпрокурора Віктора Пшонки, в цьому випадку Леді Ю. загрожує довічне ув'язнення. Але якщо доказів не знайдуть, про це так і скажуть, і справи припинять. Кузьмін підкреслив, що, крім Руслана Щербаня, сина розстріляного нардепа, є й інші свідки, які прямо вказують на Тимошенко і Лазаренка як на організаторів і замовників, які фінансували цей зухвалий злочин.

За даними інформованого джерела газети "Сегодня" в ГПУ, який побажав зберегти інкогніто, "чутки про причетність Лазаренка і Тимошенко до усунення Щербаня, Момота, Гетьмана ходили давно, але їм не давали хід, оскільки мало хто думав, що Юлю посадять". "Зараз, коли вона в колонії за одним злочином, а на підході інші справи, за якими їй, мабуть, додадуть термін, той же син Щербаня осмілів і публічно підтвердив сказане раніше без вказівки імен, оскільки побоювався, що і з ним розправляться, як з батьком".

Інше джерело в ГПУ сказало, що такими заявами Кузьмін хоче довести свою значимість. "Пшонка активно виживає його з Генпрокуратури (відсуваючи від розслідування найрезонансніших злочинів), і в Кузьміна просто немає іншого виходу, окрім як методично заганяти Юлю в кут, - говорить джерело. - Зараз він буде робити все, чого не захотіли, не змогли чи не зуміли зробити його попередники, які розслідували вбивства Момота, Щербаня, Гетьмана. Не без участі Кузьміна одного з уцілілих кілерів банди Кушніра, декого Болотських, що відбував покарання у Слов'яносербській колонії, днями перевели до Київського СІЗО - щоб закріпити свідчення, що група була пов'язана з Юлею".

Політологи вважають версію про причетність Тимошенко до вбивств Момота і Гетьмана непереконливою. "Якщо у випадку з вбивством Щербаня це виглядає правдоподібно - тут є і мотив, і непрямі факти, - то подібні заяви створюють вже відчуття перебору", - говорить Володимир Фесенко.

З ним згоден і Кость Бондаренко, автор серйозного дослідження з епохи Кучми: "У мене практично немає сумнівів у причетності Тимошенко до вбивства Щербаня. А от у ситуації з Момотом і Гетьманом це лише одна з версій, причому не сама переконлива. Куди більш правдоподібні версії, що у вбивстві Гетьмана є російський слід, а у вбивстві Момота - донецький".

Але якщо прив'язка Тимошенко до ще двох вбивств виглядає непереконливо, то навіщо це робиться? Тут думки політологів розходяться. "Це не приватна ініціатива Кузьміна, а в цілому лінія Генпрокуратури, яка намагається показати свою ефективність і незалежність, - вважає Кость Бондаренко. - Але, думаю, оточення Януковича не в захваті від поведінки ГПУ. Взагалі, на мій погляд, найбільш логічне - підвести риску під 90-ми роками, залишивши в минулому весь період первинного накопичення капіталу. Бо якщо його копати глибоко, на лаві підсудних опиниться не одна Тимошенко".

"Вся ця кампанія явно організована для Заходу, і її мета - дискредитувати Тимошенко в очах тих, хто її підтримує, - впевнений Володимир Фесенко. - Перші заяви Кузьміна на Заході не сприйняли, і тоді з'явився син Щербаня. А тепер у ГПУ виник азарт гончих, які будь-яким способом хочуть добити жертву".

А ось Вадим Карасьов не думає, що Генпрокуратура веде свою гру: "Це цілеспрямована робота, спрямована на те, щоб Тимошенко продовжувала сидіти. Раптом її потрібно буде звільнити за рішенням Європейського суду? А тут нові справи, причому не економічні, а кримінальні. І навіть не так важливо, підтвердяться заяви чи ні, дискредитувати можна і одними підозрами в причетності до криміналу".

Нагадаємо, 5 квітня Генпрокуратура відновила розслідування кримінальної справи за фактом убивства Щербаня після того, як його син Руслан передав відомству документи про можливу причетність до цього вбивства Павла Лазаренка, а також на той момент президента корпорації ЄЕСУ Тимошенко.

Перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін зробив ряд гучних звинувачень, в яких висловив підозри в причетності екс-прем'єра Юлії Тимошенко до вбивств народного депутата Євгена Щербаня, донецького бізнесмена Олександра Момота і екс-глави НБУ Вадима Гетьмана. Кузьмін також звинуватив Тимошенко у зв'язках з кримінальним угрупуванням - "бандою Кушніра". В опозиції вважають, що для Тимошенко готують довічне ув'язнення.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1005 | Додав: admin | Теги: кримінал, ГПУ, тимошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]