Чт, 2024-04-25, 16:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:09
ГПУ не встановила, хто вбив Нігояна і Жизневського
Інші останні Кримінальні новини

Особи вбивць перших активістів Євромайдану поки не встановлені. Про це сьогодні, 18 листопада, заявив начальник управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк.

"22 січня були вбиті Сергій Нігоян, Михайло Жизневський і Роман Сеник. На жаль, на даний час безпосередньо особи, які скоїли вбивства, нами не встановлені", - сказав він, передає "Інтерфакс-Україна".

За його словами, експертизою встановлено, що Нігояна, Сеника і Жизневського вбили з відстані до 3-х метрів у той час, коли правоохоронці стояли не менш як за 30 м від активістів майдану.

"Це свідчить, що їх убили або провокатори, або переодягнені правоохоронці", - сказав Горбатюк, передає УНІАН.

У ГПУ заявляють, що координацією "тітушок" за часів Майдану займався колишній на той час міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко, за вказівкою тодішнього президента Віктора Януковича, про що свідчать дані розслідування.

"Зводилася координація цієї діяльності на колишньому міністрі внутрішніх справ Захарченку та людях з його оточення, які займалися координацією, підбором і фінансуванням цих "тітушок" і їхніх організаторів. Це все робилося з відома і за вказівкою колишнього президента (Януковича - ред.), Як це встановлено в повідомленні про підозру", - сказав Горбатюк.

Встановлено й те, що люди з оточення Захарченка, яким повідомлено про підозру, підбирали осіб з різних регіонів України, а ті, у свою чергу, "підбирали бійців для виконання інших завдань".

"Це була велика кількість осіб з Харкова (такого угрупування як "Оплот" під керівництвом Жиліна), з Києва, яку очолювали напівкримінальні елементи з Житомира, Білої Церкви, Ніжина та інших регіонів", - повідомив слідчий.

За словами Горбатюка, чітко встановлено й те, що "представникам "тітушок" видавались міліцейські засоби, щити, шумові гранати, кийки, які вони використовували під час протестних акцій".

"Колишня влада взагалі перейшла всі межі і вирішила озброїти "тітушок" 20 лютого. Тоді з мобілізаційних складів МВС, де зберігалась зброя, було видано безпосередньо представникам "тітушок" 408 одиниць вогнепальної автоматичної зброї та 90 тисяч патронів", - повідомив Горбатюк.

За його словами, представники колишньої влади "свідомо перейшли всі межі і були готові для широкомасштабного застосування цієї зброї".

Він зазначив, що вказівку на видачу цієї зброї зі складів віддавав безпосередньо екс-міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко.

"За цими епізодами повідомлено про підозру колишньому міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку, його заступнику Ратушняку, начальнику департаменту ресурсного забезпечення, які безпосередньо давали вказівки на видачу цієї зброї. Також трьом працівникам мобілізаційних складів МВС повідомлено про підозру. На даний час слідство щодо них завершується. Крім того, повідомлено про підозру п’ятьом "тітушкам" і один з них арештований", - додав Горбатюк.

Раніше в ГПУ заявили, що Янукович особисто ухвалив рішення про розгін Євромайдану в ніч на 30 листопада 2013 року. Також там зазначили, що на сьогоднішній день до кримінальної відповідальності притягнуто понад 270 осіб, підозрюваних у скоєнні злочинів проти активістів Революції Гідності.

Нагадаємо, на виконання доручення президента України Петра Порошенка, Генеральна прокуратура, СБУ та МВС 17-20 листопада проведуть серію брифінгів, на яких будуть оприлюднені результати розслідування злочинів проти учасників Революції Гідності.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 874 | Додав: adminA | Теги: хто вбив Нігояна і Жизневського, ГПУ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]