Пт, 2024-03-29, 02:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:55
ГПУ нібито готова, але поки що не може звинуватити Тимошенко у вбивстві
Інші останні Політичні новини

Генеральна прокуратура (ГПУ) готова пред'явити колишньому прем'єр-міністру Юлії Тимошенко звинувачення в організації вбивства депутата Верховної Ради II скликання Євгена Щербаня, стало відомо виданню "КоммерсантЪ-Украина". Представники опозиції в свою чергу сумніваються в наявності у ГПУ доказів її провини. За словами народного депутата Геннадія Москаля (НУНС), син Євгена Щербаня Руслан, який заявив про причетність екс-прем'єра до вбивства його батька, зробив це під тиском.

За інформацією газети, в Генеральній прокуратурі готові пред'явити Тимошенко звинувачення в організації вбивства Євгена Щербаня, але поки не можуть цього зробити "з технічних причин".

"У нас є докази, що підтверджують пряму причетність Юлії Тимошенко до вбивства Євгена Щербаня. Збір цих доказів триває, - заявило високопоставлене джерело в ГПУ. - Пред'явити Тимошенко звинувачення ми поки не можемо, оскільки вона офіційно хвора. Як тільки вона видужає, звинувачення буде пред'явлено. Ми очікуємо, що це відбудеться в кінці червня-початку липня".

Тим часом представники опозиції відмовляються вірити в те, що у Генпрокуратури є докази причетності Юлії Тимошенко до вбивства Євгена Щербаня. "Янукович і його оточення шукають справу, якою будуть лякати Захід", - заявив народний депутат Сергій Пашинський ("БЮТ-Батьківщина"), зазначивши, що з моменту поновлення розслідування слідчі ГПУ опитали вже "більше сотні людей".

"Саме тому було реанімовано справу Щербаня і знайдені якісь підходи до його сина Руслана. У ГПУ немає жодного факту чи навіть натяку на причетність Юлії Тимошенко до вбивства", - резюмував депутат.

Про те, що син убитого в 1996 році народного депутата Євгена Щербаня Руслан, який звинуватив колишнього прем'єра Юлію Тимошенко в причетності до вбивства його батька, сам опинився фігурантом кримінальної справи про вбивство, народний депутат Геннадій Москаль (НУ-НС) заявив на спеціально скликаній прес-конференції.

"18 лютого 2012 біля села Сидорово Слов'янського району Донецької області під час полювання в ході з'ясування відносин Руслан Щербань пострілом з рушниці завдав смертельних поранень громадянину Дроздову, жителю міста Донецька, - розповів Москаль. - У протоколах первинних слідчих дій, які є у мене, сказано, що Щербань вистрілив в Дроздова".

За словами депутата, після того як на місці події попрацювала слідча група, було прийнято рішення про порушення кримінальної справи по факту - за ч. 2 п. 7 ст. 115 Кримінального кодексу ("вбивство з обтяжливими обставинами", що передбачає максимальне покарання у вигляді довічного ув'язнення). Саме бажання уникнути кримінального переслідування, впевнений Москаль, змусило депутата Донецької облради Руслана Щербаня виступити із заявою про причетність Юлії Тимошенко до вбивства його батька.

Нагадаємо, відповідну заяву Щербань зробив у квітні, виклавши наявну у нього інформацію в листі послу США в Україні Джону Теффту. Пред'явивши правоохоронним органам США претензії щодо перешкоджання розслідуванню, він також провів прес-конференцію, на якій зажадав від Генеральної прокуратури розслідувати можливу причетність Юлії Тимошенко до резонансної справи. "Я дав свідчення в Генеральній прокуратурі. Я віддав факти слідству, щоб вони розібралися, і передам ще..." - заявив Руслан Щербань.

Слід зазначити, що раніше ГПУ вже проводила розслідування цього вбивства, і було встановлено, що в 1996 році в Донецькому аеропорту Євгена Щербаня і його дружину розстріляли члени банди Євгена Кушніра (помер в 1998 році). У вироку Апеляційного суду Луганської області у цій справі замовником вбивства був названий помічник екс-прем'єра Павла Лазаренка Петро Кириченко (зараз живе в США). Руслан Щербань стверджує, що до вбивства причетний і сам Павло Лазаренко, який відбуває зараз покарання в американській в'язниці.

За словами Геннадія Москаля, відразу після квітневої прес-конференції Руслана Щербаня кримінальну справу, що стосується вбивства на полюванні, було перекваліфіковано на "вбивство через необережність" (ч. 1 ст. 119 КК; покарання від 3 до 5 років позбавлення волі).

"При цьому обвинуваченим став не Руслан Щербань, а його водій на прізвище Новіков. Він (Щербань) сам шукав, як вийти з цієї ситуації. У мене є дані, з ким він вів переговори про зняття з нього звинувачення - можу сказати, що це керівництво правоохоронних органів Донецької області ", - заявив Москаль, відмовившись назвати прізвища.

Тим часом Генпрокуратура просить прокуратуру Донецької області перевірити матеріали щодо причетності сина Євгена Щербаня Руслана до вбивства жителя Донецька Дроздова під час браконьєрства.

Нагадаємо, ще в серпні 2011 року перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін заявив, що в матеріалах американських кримінальних справ проти екс-прем'єр-міністра України Павла Лазаренка є показання свідка, згідно з якими кілер за вбивство Щербаня отримав гроші з рахунків Павла Лазаренка та Юлії Тимошенко. Сама Юлія Тимошенко відкидає всі звинувачення у причетності до вбивства Євгена Щербаня.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1007 | Додав: admin | Теги: вбивство, ГПУ, тимошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]