Вт, 2024-04-23, 08:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:32
ГПУ: у справах проти активістів Майдану засудили 35 осіб. ВІДЕО
Інші останні Кримінальні новини

  У справах проти активістів Майдану засуджено 35 осіб, 152 особи перебувають у судових процесах, близько 190 - під досудовим слідством.

Про це повідомив генпрокурор Юрій Луценко в ефірі телеканала ICTV 21 листопада.

Луценко розповів про перспективи розслідування у Гаазі злочинів проти Майдану

"Можу сказати про те, що зроблено грандіозну роботу - 152 особи перебувають у судових процесах із врученими обвинуваченнями від Генеральної прокуратури України, 35 осіб уже отримали судові вироки, ще близько 190 осіб перебувають під підозрою і досудове слідство триває", - зазначив Луценко.

Разом з тим Луценко зауважив, що "не притягнуто до відповідальності тих, хто віддавав наказ убивцям".

"Так, убивці - на лаві підсудних, але ті, хто вкладав їм у руки зброю, хто давав наказ вбивати мирних людей - ховаються у Москві", - зазначив генпрокурор.

"Справа Майдану", як зазначає Hromadske.Ua, нараховує 89 кримінальних проваджень, у яких розслідують вбивство 91 людини (78 мітингувальників та 13 силовиків). Потерпілими у "справі Майдану" є 1973 учасників акцій протесту та близько 900 силовиків, у справі приблизно 9,5 тисячі свідків та 193 підозрюваних, з них у розшуку — 77, а 30 справ розглядаються в судах.

"За три роки у них винесено 9 вироків, але поки що лише одна людина відбуває покарання в колонії. Решта мають умовний термін. 13 людей очікують початку розгляду судової справи або вироків. Усі кримінальні провадження наразі розслідують 35 слідчих", - зазначає ЗМІ.

Як повідомлялося, 22 жовтня заступник генерального прокурора України – головний військовий прокурор Анатолій Матіос повідомив, що Луценко оголосив начальнику Департаменту спецрозслідувань Генеральної прокуратури України Сергію Горбатюку догану за неналежну організацію розслідування кримінальних проваджень щодо колишніх високопосадовців часів президента Віктора Януковича, фігурантів санкційного списку Європейського Союзу.

24 жовтня стало відомо про створення Управління з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями при ГПУ "для активізації та завершення досудового слідства і передачі в суд "великої кримінальної справи" стосовно екс-президента Віктора Януковича та його найближчого оточення". До складу цього управління увійшли 63 співробітники.

Нове Управління створено в рамках реорганізації Департаменту спеціальних розслідувань ГПУ з метою удосконалення організації роботи Генеральної прокуратури. Згідно з повідомленням ГПУ, Горбатюк і надалі залишається керівником Департаменту спеціальних розслідувань, до складу якого входять 56 співробітників. За цим Департаментом залишається розслідування та передача до суду справ щодо Майдану.

Луценко розповів про перспективи розслідування у Гаазі злочинів проти Майдану

Генпрокурор України Юрій Луценко обговорив з прокурором Міжнародного кримінального суду в Гаазі перспективи спільного розслідування злочинів щодо учасників мирного протесту на Майдані, військових злочинів та злочинів проти людяності на Донбасі та в Криму.

Про це генпрокурор повідомив за підсумками візиту до МКС у Гаазі.

"Наша делегація обговорила перспективи спільного розслідування злочинів щодо учасників мирного протесту на Майдані, військових злочинів та злочинів проти людяності на Донбасі та в Криму як нерозривного ланцюгу злочинів державної мафії Януковича та його кремлівських покровителів", - повідомив Луценко.

"Подякував за чітку позицію з визнання російської агресії в Криму і на Донбасі. Прокурор Фату Бенсуда підкреслила цінність інформації, наданої ГПУ та заявила про значний прогрес у нашій співпраці", - додав Луценко.

Окрім того, Луценко заявив, що слідство вважає, що не можна окремо розглядати події на Майдані, події під час анексії Криму та події на Донбасі.

Як заявив Луценко, екс-президент Віктор Янукович створив організоване злочинне угруповання і разом з іншими особами здійснював злочини проти українських громадян, став на шлях державної зради.

"Ми вважаємо, що це один склад злочину, і ми пропонуємо колегам з офісу прокурора МУС розглядати цю справу як справу державної зради екс-президента, вбивства за його наказом сотень людей, початок неоголошеної військової агресії, що призвело до злочинів проти людяності та воєнних злочинів", - зазначив генпрокурор.

Луценко додав, що якщо МКС покаже в цьому розслідуванні свою ефективність, то парламент України ратифікує Римський статут.

"Ми вважаємо, що у даному випадку дії МКС покажуть доцільність приєднання до Римському статуту в цілому. Якщо МКС зараз доведе свою ефективність в цих двох резонансних для українського народу випадках, я впевнений, що парламент прийме одностайне рішення про приєднання до авторитетної міжнародної угоди - Римського статуту", - сказав Луценко.

Нагадаємо, увечері 20 листопада Луценко вирушив до Гааги на переговори з представниками МКС про злочини проти активістів Майдану.

У лютому 2014 року Верховна Рада ухвалила заяву до МКС про визнання Україною юрисдикції суду про вчинення злочинів проти людяності вищими посадовими особами держави під час Євромайдану.

Однак суд у Гаазі заявив про відсутність достатньої кількості даних про те, що напади на активістів Майдану були спланованими.

Адвокат сім'ї Небесної сотні Маркіян Галабала повідомив, що до справи про спробу придушення Майдану, що розглядалася в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі, будуть додані документи, передані сім'ями Небесної сотні. За його словами, в звіті суду ці документи не були враховані, але вже ухвалено рішення їх залучити. На прокурора вплинуло те, що в поданні сімей доводився факт організованого насильницького характеру дій влади стосовно протестувальників Майдану.

Зазначимо, 15 листопада Міжнародний кримінальний суд у Гаазі прирівняв ситуацію на території Криму і Севастополя до міжнародного збройного конфлікту між Україною і Росією.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 819 | Додав: adminA | Теги: ГПУ, справи проти активістів Майдану, засудили 35 осіб | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]