Сб, 2024-04-20, 15:26
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:10
Гра в одні ворота: ЦВК, Рада і суди заганяють опозицію у глухий кут
Інші останні Політичні новини
Кандидати від опозиції в мажоритарних округах № № 94, 132, 194, 197 і 223 обурені рішенням Центрвиборчкому щодо повторних виборів і відзначають незаконність дій ЦВК. З п'яти кандидатів двоє категорично не згодні на переголосування. Про це вони повідомили у коментарях виданню "Дзеркало тижня. Україна".

Член партії "Фронт змін", кандидат то Об'єднаної опозиції Віктор Романюк (94-й округ, Обухів) вважає, що ЦВК своїм рішенням продемонструвала некомпетентність і недбале ставлення до виконання службових обов'язків.

"Навіщо проводити повторні вибори у 94-му окрузі, якщо результат виборів відомий? Є всі протоколи ДВК та всі бюлетені. Такі дії - повна профанація цього органу! Якщо ЦВК не прийняла протокол ОВК, у цього органу є всі правові підстави просто перерахувати бюлетені і поставити в історії крапку, а не займатися саботажем", - заявив Романюк.

Однак на питання щодо наміру взяти участь у повторних виборах кандидат запевнив:"Інакше й бути не може, буду йти до перемоги".

Як повідомлялося, 9 листопада суд відмовив у задоволенні позову ОО "Батьківщина" про визнання протиправним та скасування постанови ОВК 94 про визнання недійсним голосування на 27 дільницях, яке фактично анулював голоси 30 тисяч виборців. У мотивуванні такого рішення серед причин зазначено "недопущення спостерігача на виборчу дільницю".

Член ОО "Батьківщина" Аркадій Корнацький (132-й округ, Первомайськ) зазначив, що в його окрузі немає жодних перешкод для оголошення переможця виборів. "ЦВК має лише виконати те, що прописано на такий випадок в законі: через неможливість окружної виборчої комісії забезпечити встановлення підсумків голосування ЦВК зобов'язана взяти функції ОВК на себе. Тобто взяти протоколи дільничних виборчих комісій і підсумувати цифри, які в них стоять", - підкреслив він.

Опозиціонер висловив здивування, що у ЦВК немає жодних претензій до результатів виборів за партійними списками. "Якщо члени Центральної виборчої комісії одностайно пдійшли висновку, що вибори в цих округах проведені "без дотримання передбачених Конституцією України та законом принципів і засад виборчого процесу", то не можна визнавати і результати голосування у багатомандатному виборчому окрузі", - зазначив кандидат у депутати.

"Я не тільки не боюся повторних виборів, але і обов'язково візьму в них участь. Але переконаний: перевибори - це спроба влади легалізувати беззаконня", - заявив Корнацький.

Раніше повідомлялося, що суд відмовив у задоволенні позову кандидата в депутати від "Батьківщини" Аркадія Корнацького до ЦВК про неможливість встановлення результатів виборів на ОВК 132 в Первомайську на Миколаївщині.

Член ВО "Батьківщина" Микола Булатецький (194-й округ, Черкаси) заявив, що для повторних виборів в його окрузі просто немає підстав. "Коли партійний актив опозиції заявив про можливість перевиборів, я зателефонував лідерам і попередив, що нікого на таке рішення щодо свого округу не уповноважував", - повідомив кандидат.

"Перевиборів не буде. Жодного юридичної підстави для цього немає. Це було б приниженням моїх виборців: вони проголосували, чесно відпрацювали, забезпечили процес, незважаючи на тиск, побиття, погрози, провокації з боку влади та правоохоронних органів, - а тут повторні вибори?! І я радше здохну, чим на них піду!", - заявив Булатецький.

Відзначимо, що в скандальному окрузі № 194 у Черкасах, де переміг кандидат від опозиції Микола Булатецький, 6 листопада Верховна Рада під час голосування, що представляє інтереси провладної більшості, постановила провести повторні вибори.

Висуванець Об'єднаної опозиції, член ВО "Батьківщина" Леонід Даценко (197-й округ, Канів) також ставиться до ідеї перевиборів вкрай негативно: "Цього не розуміють виборці, які обрали мене народним депутатом. На канівській площі, яка кипить під приміщенням окружкому вже понад 10 днів, люди запитують: де гарантія, що результат наступних виборів не буде сфальсифіковано?"

"Як ми, лідери наших політичних сил і кандидати, будемо дивитися цим людям в очі, якщо погодимося на повторні вибори? Хто нам повірить завтра? Якщо ми не доб'ємося справедливого підрахунку голосів сьогодні, то потім нам буде вкрай важко виконати й інші наші обіцянки" , - підкреслив кандидат.

Висуванець ВО "Свобода" Юрій Левченко (223-й округ, Шевченківський район Києва) повідомив, що готовий "брати участь і перемагати, якщо не з першої спроби, то з другої".

"У нормальній ситуації результати виборів можна встановити за протоколами з мокрими печатками з кожної ділянки. Інша справа - що в них вже пізніше почали вносити фальсифікації, і, враховуючи це, перевибори дійсно можуть бути кращим варіантом", - вважає Левченко.

Нагадаємо, Верховна Рада України 6 листопада постановила рекомендувати Центральній виборчій комісії призначити повторні вибори в 5 одномандатих округах - № 94, 132, 194, 197, 223.

На таке рішення парламентську більшість надихнула постанова ЦВК, ухвалена 5 листопада, якою головний відповідальний за вибори в Україні орган державної влади визнав неможливим встановити достовірні результати виборів у 5 одномандатних округах: № 94, 132, 194, 197, 223.

Раніше повідомлялося, що кандидати в народні депутати від опозиції з так званих "проблемних" округів почнуть свою акцію протесту з вимогою зарахувати їм перемогу на підставі протоколів ДВК з мокрими печатками, які є в розпорядженні Центральної виборчої комісії.

Тим часом біля будівлі ЦВК 300 осіб продовжують акцію протесту проти фальсифікацій на виборах Верховної Ради, розпочату 5 листопада. Її представники заявляють, що результати голосування у низці мажоритарних округів було сфальсифіковано.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 967 | Додав: adminA | Теги: опозицію у глухий кут, Рада і суди, ЦВК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]