Чт, 2024-04-18, 22:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:22
Грецію знову охопили страйки: люди не хочуть жити "економно"
Інші останні Новини Європейського Союзу

Найбільші профспілки Греції проводять перший від часу приходу до влади консервативного уряду в червні загальний страйк проти заходів жорсткої економії і зниження рівня життя, повідомляє BBC-Russian.

24-годинна акція проводиться на знак протесту проти планів уряду заощадити 11,5 млрд євро (15 млрд доларів), що є умовою для отримання чергового траншу фінансової допомоги в розмірі 31,5 млрд євро від Євросоюзу та МВФ. Без цього кредиту країна може опинитися перед обличчям банкрутства.

У рамках страйку заплановані масові демонстрації в Афінах та інших містах країни.

Греція потребує черговому транші міжнародної фінансової допомоги, проте в суспільстві зростає невдоволення заходами економічної політики через рекордну безробіття і даних про те, що третина населення перебуває за межею бідності. Додатково до цього, консервативний уряд на чолі з Антонісом Самарасом пропонує знизити пенсійні виплати і підняти пенсійний вік до 67 років. До цього моменту правлячій коаліції вдалося узгодити скорочення бюджетних витрат на 9,5 млрд євро з необхідних 12 млрд.

Акцію організували найбільші об'єднання профспілок приватного і державного сектора - GSEE і ADEDY, які разом представляють половину працюючих громадян Греції.

У середу, 26 вересня, на роботу не вийдуть, зокрема, лікарі, вчителі, юристи, залізничники, авіадиспетчери і навіть журналісти, які планують лише повідомити про початок страйку, а потім долучитися до мітингарів.

Опитування, проведене минулого тижня соціологічною службою MRB, показало, що переважна більшість греків вважає заходи бюджетної економії несправедливими, вважаючи, що вони приведуть лише до значного погіршення становища незахищених верств населення.

Згідно з результатами дослідження, 67% греків виступають за збереження євро, а 83% очікують подальших заходів зі скорочення витрат у найближчому майбутньому. Третина опитаних вважає, що вже узгоджені заходи не розв'яжуть економічних проблем країни.

У зв'язку з наміченими акціями протесту місцеві жителі побоюються заворушень, якими нерідко закінчувалися попередні маніфестації. У зв'язку з цим у центр грецької столиці стягнуті додаткові сили поліції.

Зазначимо, що 24 вересня ЗМІ по всій Греції проводили 24-годинний попереджувальний страйк. Зокрема, державні і приватні телеканали і радіо не передають випуски новин та розважальні передачі. Закриті редакції і більшість прес-офісів як державних установ, так і приватних компаній. Припинили оновлюватися більшість новинних сайтів в Інтернеті.

Греція отримує фінансову підтримку ззовні з травня 2010 року, коли уряд звернувся до Євросоюзу по допомогу через неможливість обслуговувати 300-мільярдний зовнішній борг.

Черговий пакет допомоги з боку ЄС і МВФ потрібен Греції для виплати пенсій і зарплат держслужбовцям, порятунку банків, що постраждали внаслідок кризи, а також для повернення понад шести мільярдів євро, взятих у борг у приватних кредиторів. Але навіть заходів зі скорочення витрат, які тепер вживають, може бути недостатньо, щоб виправити економічну ситуацію. Об'єднання профспілок заявляють, що проведені скорочення вже призвели до рекордного безробіття та поглиблення рецесії.

"Зарплати, пенсії та допомога постійно знижувалися протягом останніх двох з половиною років. Гігантський борг і бюджетний дефіцит непереможні, і вони вимагають нових жертв", - йдеться в заяві профспілок, оприлюдненій напередодні страйку. "SOS - врятуйте країну, але без участі людей", - свідчать розклеєні по Греції постери.

Ситуація в Греції спровокувала невдоволення в інших країнах єврозони, які потерпають від кризи.

Раніше в цьому місяці більш як 100 тис людей вийшли на акції протесту в Португалії, а демонстрація проти урядових заходів жорсткої економії, яка пройшла в Мадриді, завершилася сутичками демонстрантів з поліцією. Іспанська преса повідомляє, що щонайменше 20 учасників акції протесту були затримані, і більше десяти отримали поранення. У четвер, 27 вересня, уряд Іспанії має оголосити про нові заходи зі скорочення бюджету.

А в ООН вважають Грецію головним болем світової економіки.

Нагадаємо, для Греції перспективи дефолту і виходу із зони євро знову набули реальної форми після парламентських виборів 6 травня 2012 року.

Греції необхідно вести термінові переговори з кредиторами з ЄС і МВФ за програмою реформ в обмін на кредити, яка де-факто застопорилася через політичну нестабільність у країні в останні місяці. З 2010 року сума кредитів, які Греція отримала від ЄС та МФВ, перевищила 240 мільярдів євро, а обсяг держборгу становить 150% ВВП. Експерти припускають, що країна в найближчі місяці може покинути єврозону.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1061 | Додав: nowyny | Теги: страйки, Греція | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]