Вт, 2024-04-23, 17:05
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:50
Greenpeace клопоче за активістів, знавці радять "тиху дипломатію" - InoPressa
Інші останні Новини світу
Глава Greenpeace Кумі Найду запропонував Путіну, що він перебуватиме в Росії до кінця справи Arctic Sunrise в обмін на звільнення під заставу 30 заарештованих. Але в Мурманське СІЗО екологи не хочуть: виявляється, там немає ні кулерів з водою, ні вегетаріанського столу, скаржиться через ЗМІ група підтримки. Водночас наростає напруженість між Москвою і Амстердамом.

У будь-якій притомній країні акція Greenpeace на нафтовидобувній платформі закінчилася б затриманнями, великими штрафами, в крайньому випадку - невеликими умовними термінами, пише Le Monde, але в Росії військово- поліцейська еліта, що перебуває при владі, вірить у користь батога.

Видання нагадує: 8 жовтня російська юстиція відмовилася випустити трьох активістів під заставу. 30 учасникам акції біля платформи "Прирозломна", з-поміж них двом журналістам, загрожує до 15 років позбавлення волі.

Мурманське СІЗО, в якому утримують екологів, - прекрасна ілюстрація сучасної путінської Росії, в якій середньовіччя (у багатьох затриманих немає доступу до питної води) межує з сучасністю (відеоспостереження ведеться навіть у туалетах).

Невідповідність російської реакції красномовно свідчить: режим, підточений клановістю і корупцією, трясе, вважає Le Monde. "У поводженні з активістами Greenpeace немає нічого дивного - дивуватися треба відсутності реакції європейських лідерів, і це за кілька місяців до Олімпіади в Сочі".

"Спочатку пірати, тепер наркомани? Росія посилює звинувачення проти Greenpeace" - так названо коментар Фреда Вейра в The Christian Science Monitor.

"Що далі, то більше здається, що Росія збирається для прикладу дуже жорстко покарати 30 активістів Greenpeace", - йдеться в статті. СКР (Слідчий комітет Росії) дав зрозуміти в середу, що до звинувачень у піратстві деяким активістам можуть дописати додаткові статті. Слідчі, які обшукали захоплене судно Arctic Sunrise, заявили про виявлення апаратури "подвійного призначення" та наркотиків на основі опіатів.

Фред Вейр нагадує, що корабель перебував у російській економічній зоні, але не в територіальних водах країни. Він відзначає також наростання дипломатичного конфлікту між Росією та Нідерландами через дії Arctic Sunrise, що йшов під голландським прапором. Росія каже, що голландський уряд не втрутиться в "незаконні дії судна" - Нідерланди, зі свого боку, погрожують оскаржити "незаконне" захоплення Росією корабля і його команди у Міжнародному трибуналі з морського права в Гамбурзі.

Конфлікт досяг свого піку через арешт і ймовірне побиття у Нідерландах російського дипломата Дмитра Бородіна, якого поліція запідозрила у жорстокому поводженні з дітьми. Голландське МЗС принесло вибачення за порушення дипломатичного імунітету Бородіна, але зазначило, що "співробітники поліції (...) діяли у відповідності до своїх професійних обов'язків".

Російська влада дуже хоче перетворити справу Arctic Sunrise на показовий приклад задля застрашення, і завдання Greenpeace - терміново змінити свою стратегію, пише автор статті The Guardian Ніколас Мілтон. Журналіст згадує, як у 1998 році його самого заарештували за висадку на бурову платформу під час схожої акції Greenpeace.

"Однак за п'ять днів, поки берегова охорона доставляла нас до суду, негативний резонанс у суспільстві змусив владу просто винести нам застереження і відпустити. Принципова різниця була в тому, що платформа належала норвезькій Statoil", - йдеться в статті.

На погляд автора, Greenpeace чудово знає: види тиску, які спрацьовують у "демократіях типу Норвегії", неефективні в таких країнах, як Росія і Китай. Ймовірно, організація "просто недооцінила зміни в політичній обстановці в Росії". Мілтон побоюється, що гучні протести лише загострять ситуацію: Росія відчує на собі тиск і вважатиме за необхідне засудити активістів до тюремного ув'язнення.

Автор радить Greenpeace "вишукати способу, при якому російська влада змогла б, не втрачаючи обличчя, зняти обвинувачення з активістів". Потрібна "тиха закулісна дипломатія", треба звертатися до арбітражного суду, а не влаштовувати масові демонстрації, переконаний Мілтон.

У Мурманську, де утримуються під арештом 28 активістів Greenpeace і 2 журналісти, що висвітлювали їхню акцію біля нафтовидобувної платформи "Прирозломна"​​, екологічна організація створила групу підтримки. Одна з її учасниць, співробітниця аргентинського підрозділу Соль Госетті, розповіла Die Tageszeitung про умови утримання підозрюваних.

"Деякі з них не отримують чистої питної води, за іншими встановлено цілодобове відеоспостереження. Одна активістка - Веган, з моменту арешту вона харчується тільки овочевим відваром і хлібом. Зараз ми передали їй горіхи і сухофрукти, але це було непросто. Сам Greenpeace не має прямого доступу в СІЗО і до арештованих. Всередину пускають тільки адвокатів, дипломатів і (представників) місцевих неурядових організацій", - повідомила Госетті.

Активістка нагадала, що "традиція ненасильницького протесту" існує в Greenpeace десятиліттями, а з подібним поводженням організація стикалася лише одного разу - в 1985 році, коли французькі спецслужби потопили судно Rainbow Warrior I. "Ми хочемо боротися не з російським режимом, а з безвідповідальними діями в Арктиці. Там ось-ось розгорнеться битва між приватними транснаціональними корпораціями за переділ сфер впливу. Заради свого нафтового бізнесу вони ставлять на карту світову екосистему. Масштабні випади проти наших активістів виразно нас паралізують", - сказала вона.

Виконавчий директор Greenpeace Кумі Найду звернувся до російського президента Володимира Путіна з проханням про зустріч і запропонував самого себе замість активістів, затриманих у Печорському морі за "піратство", повідомляє La Repubblica. Кумі Найду запропонував переселитися до Росії і залишатися в країні в обмін на звільнення під заставу 30 заарештованих товаришів. Пропозиція містилася в листі, надісланому безпосередньо Путіну через кілька годин після того, як російські судді відмовилися звільнити під заставу трьох заарештованих, йдеться в статті.

Тим часом дипвідносини між Росією та Нідерландами усе погіршуються. За інцидент з дипломатом Дмитром Бородіним вибачення, яких вимагало російське МЗС, було принесено, Голландія визнала, що мало місце порушення Женевської конвенції, повідомляє видання, але "напруженість у справі Бородіна цілком може долучитися до напруженості, пов'язаної з судном Arctic Sunrise, і перетворитися на нестравну дипломатичну формулу, що має важкі наслідки". Ця вибухова суміш поповнилася ще одним елементом: російська влада заявила про "незадовільні результати аналізів" голландських молочних продуктів, додає La Repubblica.

Переклад InoPressa



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 990 | Додав: adminA | Теги: тиху дипломатію, активістів, Greenpeace | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]