Пт, 2024-04-19, 21:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:41
Гривня падає, але експерти прогнозують швидке зміцнення
Інші останні Економічні новини

Національний банк України сьогодні, 17 лютого, з 14.00 встановив курс гривні щодо долара на рівні 26,3587 грн/дол., що на 31 копійку нижче історичного мінімуму на рівні 26,0499 грн/дол., встановленого вчора, 16 лютого, повідомляється на сайті регулятора.

Таким чином, із початку цього року гривня за офіційним курсом подешевшала щодо долара в 1,7 раза, або на 10,59 грн.

Середньозважений курс гривні на міжбанківському валютному ринку станом на 13.30 становив 26,3651 грн/дол., котирування дилерів на міжбанківському валютному ринку на цю годину становлять 26,60/26,90 грн/дол.

Нагадаємо, НБУ перейшов до гнучкого курсоутворення на валютному ринку в лютому минулого року, і в результаті гривня за рік знецінилася до долара США за офіційним курсом удвічі.

Наприкінці 2014 року регулятор запровадив практику щоденних індикативних аукціонів для пошуку рівноважного курсу, після скасування яких з 5 лютого цього року гривня за офіційним курсом подешевшала до долара більш ніж у 1,5 разу за кілька днів.

Кабінет міністрів 12 лютого затвердив меморандум про співпрацю з Міжнародним валютним фондом у рамках нової програми терміном на 4 роки з обсягом фінансування 17,5 млрд дол., остаточне рішення Ради директорів МВФ очікується упродовж чотирьох наступних тижнів.

Валютний ринок на позитивні новини про нову програму з МВФ наразі не відреагував. За оцінками експертів, для стабілізації курсу гривні, крім відновлення фінансування МВФ та інших донорів, необхідне зниження напруженості на сході України.

Курс гривні стабілізується – експерти

Сьогодні гривня ще падає, але вже в березні-квітні почне зростати, обіцяють українські урядовці. До Верховної Ради Кабмін вже подав проект реформ, які погодили із МВФ. У разі їхнього затвердження парламентом, фінансисти очікують на добро Ради директорів МВФ і перший транш, який прийде на початку наступного місяця, повідомляє Радіо "Свобода" з посиланням на "Голос Америки".

Ризик дефолту, про який так довго говорили песимісти, скасовується. Україна домовилася з МВФ про нову програму фінансування. На саме поняття дефолт у Мінфіні тепер накладено табу.

"Сума – немала. Якщо порівняти до ВВП України, вона одна з найбільших в історії МВФ. Я думаю, що ця співпраця дозволить нам стабілізувати фінансову і банківську системи", – каже міністр фінансів України Наталія Яресько.

Експерти погоджуються – грошей, які надає МВФ та інші міжнародні донори, достатньо, щоб пережити нинішній скрутний рік.

Подібної думки дотримується й виконавчий директор міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. "В будь-якому разі обсяги зовнішнього фінансування, які ми отримаємо від МВФ та інших зовнішніх кредиторів, можуть дати нам можливість подолати нинішню кризу та в 2016-му сподіватися на невелике економічне зростання", – сказав він.

Перші результати громадяни відчують вже у березні-квітні. Експерти прогнозують – гривня нарешті стабілізується.

"Як тільки будуть зараховані перші кошти від МВФ, ми побачимо зміцнення гривні. На наш погляд, долар буде коштувати в діапазоні від 20 до 22 гривень. Якщо припустити, що уряд буде таки робити економічні реформи і програма співпраці з МВФ діятиме, ми можемо розраховувати навіть на суттєвіше зміцнення гривні", – продовжує Устенко.

Фінансисти додають: більше, ніж будь-які кредити МВФ, українці можуть допомогти собі самі. Якщо будуть здійснені справжні реформи й зупиниться війна, в Україну рине потік грошей. І не позичок, а інвестицій. І тоді ситуація в країні може змінитися на краще кардинально.

Зазначимо, 16 лютого в Кабміні пообіцяли, що середньорічний курс долара в Україні становитиме 21,7 грн/дол.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 926 | Додав: adminA | Теги: швидке зміцнення, експерти, гривня падає | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]