Чт, 2024-04-25, 02:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:09
Гривня впала нижче за 25. Голова НБУ назвала причини. ВІДЕО
Інші останні Економічні новини

  Ситуація на валютному ринку України більш-менш стабільна. Про це 27 січня заявила голова Національного банку України Валерія Гонтарєва, передає "Сегодня".

"Валютний курс перебуває на рівні 25–25,2 грн за долар. Третій день поспіль Національний банк не виходить з інтервенціями на валютний ринок. Ринок сам знаходить баланс між попитом і пропозицією на рівні 24,8–25,2. Це рівень, на якому останні три дні без участі НБУ українські банки торгують валютою", – пояснила Гонтарєва.

Нацбанк опустив офіційну гривню до 25,15 за долар

"При прийнятті нами гнучкого нефіксованого курсу гривні ще в 2014 році НБУ попереджав, що коливання курсу будуть, тому що це невід'ємна складова режиму гнучкого курсоутворення. Курс визначається співвідношенням попиту і пропозиції – і ринок повинен реагувати на все це самостійно. При цьому завдання НБУ – не фіксувати обмінний курс, а знизити його надмірну волатильність і допомогти ринку знайти рівноважне значення курсу", – уточнила глава Нацбанку.

За її словами, на валютний ринок в Україні впливають як одномоментні, так і фундаментальні фактори.

"Перш за все хочу відзначити одномоментні фактори. Як НБУ не раз підкреслював, волатильність (коливання курсу національної валюти) була наслідком дисбалансу попиту та пропозиції валюти, пов'язаного з дуже великою кількістю новорічних свят. Як ви знаєте, країна не працювала до 11 січня. А 16 і 18 січня наші робочі дні збігалися зі святковими в Америці. Це такі ситуативні дисбаланси, які спостерігалися", – зазначила Гонтарєва.

"Ринок сам знаходить баланс між попитом і пропозицією на рівні 24,8–25,2 грн/дол", – каже голова Нацбанку.

Вона також нагадала, що в цей період НБУ, щоб нівелювати дисбаланси, проводив інтервенції на на міжбанківському валютному ринку. "Таких інтервенцій було п'ять. Сума, на яку НБУ продав під час цих інтервенцій, – 118 млн доларів. Для чого ми це зробили? Щоб згладити надмірні коливання курсу", – зазначила Гонтарєва.

Говорячи про фундаментальні фактори, які впливають на валютний ринок України, Валерія Гонтарєва перерахувала:

- погіршення зовнішньої кон'юнктури, зниження цін на світових сировинних ринках;

- цикл підвищення процентної ставки США;

- девальвацію валют країн торгових партнерів;

- закриття Росії для українських експортерів.

"Окреслені ризики реально позначилися на показниках нашого платіжного балансу і, відповідно, на курсі гривні", – пояснила Гонтарєва.

"Зараз усі країни світу девальвують стосовно долара США. Особливо ця девальвація спостерігається в країнах-експортерах сировини. До них належать і валюти країн СНД. Ви можете побачити, що зараз відбувається з російським рублем, тенге, азербайджанським манатм. Ці країни – наші торговельні партнери. Наша валюта не може ніяк не реагувати на те, що зараз відбувається у світі", – уточнила глава НБУ.

Згладити вплив таких ризиків, за словами Гонтарєвої, Україні допоможе допомога МВФ і падіння цін на енергоносії.

Гонтарєва нагадала, що НБУ може коментувати тільки легальний ринок готівкової валюти, який працює через банківські обмінні пункти і небанківські інституції, які мають відповідні ліцензії.

"Готівковий курс завжди трохи вищий за міжбанківський, який є визначальним для курсоутворення в нашій країні. Тому на ринку готівки, крім раніше позначених факторів, ще є додаткові. Їх три. Найважливіший фактор – настрій населення. Другий – сезонний фактор. Сезонний фактор – бо 10 святкових днів, підвищуються платежі за кордоном і банки закривають свої валютні позиції за допомогою покупки валюти через міжбанківські обмінні пункти. Цей фактор не дуже великий, але він є. Крім того, пропозиція в січні-місяці найнижча, ніж в інші місяці року. І третій фактор, який може тиснути на ринок готівки, – це надмірна ліквідність, яка може бути пов'язана із соціальними виплатами", – уточнила глава НБУ.

Нацбанк опустив офіційну гривню до 25,15 за долар

Згідно з інформацією офіційного сайту Національного банку України, Нацбанк на 29 січня встановив такий офіційний курс гривні до світових валют:

100 USD США – 2515.1769 (28 січня – 2487.0474)

100 EUR – 2742.2974 (28 січня – 2707.8972)

10 RUR – 3.2510 (28 січня – 3.1483)

У четвер, 28 січня, котирування гривні до долара США на міжбанківському валютному ринку до закриття торгів встановилися на рівні 25,15/25,25 грн/дол.

Котирування гривні до євро встановилися на рівні 27,4430/27,5520 грн/євро, до російського рубля – на рівні 0,3290/0,3310 грн/рубль.

За даними Національного банку, середньозважений курс гривні на міжбанку до 17.00 встановився на рівні 25,1534 грн/дол., до цього часу було укладено 382 угоди на суму 216,03 млн дол.

Після стабільного перебування в коридорі 21-23 грн/дол., котирування гривні до долара США в середині січня зрушилися у бік зниження – до 24-25 грн/дол., а курси готівкового та "чорного" ринку досягли 26-27 грн/дол.

При цьому експерти вважають, що гривня може впасти до 30 за долар і зміцнитися в середньому на позначці в 27.

Держбюджет на 2016 рік ухвалено на базі середньорічного курсу гривні 24,1 грн/дол. Згідно з очікуваннями Міністерства фінансів, до кінця 2016 року курс національної валюти становитиме 24,4 грн/дол.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 869 | Додав: adminA | Теги: нижче за 25, гривня, причини, голова НБУ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]