Чт, 2024-04-25, 14:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:15
Гройсман - 11 областей уже затвердили перспективні плани об'єднання громад
Інші останні Офіційні новини

Голова Верховної Ради, голова Конституційної комісії Володимир Гройсман констатує, що 9 обласних рад і 2 військово-цивільні адміністрації затвердили перспективні плани об'єднання громад.

"Сьогодні цей процес (реформа управління територіями – ред.) стартував. Вже дев'ять областей – Дніпропетровська, Житомирська, Хмельницька, Херсонська, Миколаївська, Полтавська, Харківська, Чернігівська та Рівненська – взяли перспективні плани формування самодостатніх громад на сесіях облрад, а ще дві – Луганська і Донецька – затвердили плани рішенням військово-цивільних адміністрацій", - пише спікер парламенту в статті "Навіщо нам децентралізація?", опублікованій у понеділок, 22 червня, в "Українській правді".

Водночас Гройсман зазначив, що ці плани не зобов'язують громади об'єднуватися, вони лише визначають можливі межі такого об'єднання.

"Принципово важливо, щоб у процесі об'єднання не виникли "мертві зони", коли слабкі громади залишаться нікому не потрібними. Саме тому в законі України "Про добровільне об'єднання територіальних громад" передбачено наявність такого плану на обласному рівні як необхідна умова", - додав він.

Спікер парламенту наголосив, що рішення, чи йти далі шляхом об'єднання або вичікувати – це "справа самих громад".

Водночас, за інформацією прес-служби Верховної Ради, Гройсман в понеділок, 22 червня, на зустрічі з представниками органів місцевого самоврядування в Одесі наголосив, що об'єднання громад має відбуватися без тиску.

"Треба розуміти, якими будуть майбутні об’єднані громади, тому розробка і затвердження перспективних планів такого об’єднання - одне з найважливіших на сьогодні питань", - сказав Гройсман, наголосивши на важливості чим скоріше опрацювати і затвердити відповідні перспективні плани.

У цьому контексті він зауважив, що "запас потужності, який ми мали по інерції, вже вичерпано", і тому без створення нових робочих місць, забезпечення людей роботою, не буде і розвитку територій.

Нагадаємо, 3 березня президент України Петро Порошенко підписав Закон "Про добровільне об'єднання територіальних громад".

Закон спрямований на децентралізацію публічної влади з реальним забезпеченням загальновизнаних європейських принципів організаційної, правової і фінансової самостійності органів місцевого самоврядування, передбачених Конституцією України принципів справедливого і неупередженого розподілу суспільного багатства між громадянами і територіальними громадами.

Закон регулює відносини, що виникають у процесі добровільного об'єднання територіальних громад сіл, селищ, міст.

Президент також заявив, що місцеві вибори в Україні пройдуть 25 жовтня поточного року, проте їхнє проведення на окупованих територіях Донбасу під питанням.

Зазначимо, в громадах, які не встигнуть об'єднатися до місцевих виборів, волевиявлення відбудеться 25 жовтня, а пізніше там пройдуть позачергові вибори.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 893 | Додав: adminA | Теги: Гройсман, 11 областей, перспективні плани об'єднання грома | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]