Сб, 2024-04-20, 11:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:50
Гройсман обіцяє забезпечити економічне зростання в 2017 році
Інші останні Економічні новини

Уряд у рамках виконання державного бюджету на 2017 рік, ухваленого Верховною Радою вночі проти 21 грудня, забезпечить зростання економіки і добробуту громадян, сказав на засіданні уряду прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

"Наше завдання було – зупинити кризу, визначити пріоритети на 2017 рік та з оптимізмом дивитися в майбутнє", - сказав Гройсман, передає УНІАН.

Він також повідомив, що після схвалення бюджету уряд почне розробку стратегічного плану розвитку України на 2017-2020 роки.

Окрім того, Гройсман наголосив, що пріоритети бюджету були і залишаються колишніми – підтримка армії, масштабне будівництво доріг (на ці цілі виділяється близько 35 млрд грн), реформування системи охорони здоров'я та освіти з обов'язковим підвищенням зарплат вчителям та лікарям.

Як повідомлялося, Верховна Рада України в ніч проти 21 грудня ухвалила в цілому підготовлений урядом проект державного бюджету на 2017 рік з дефіцитом 3% і закладеним зростанням економіки також у 3%. Представляючи документ, міністр фінансів України Олександр Данилюк зазначав, що в бюджет закладено тенденції розвитку економіки на найближчі три роки.

Заступник голови бюджетного комітету Верховної Ради Сергій Мельник наголошував, що проголосована редакція законопроекту вже враховує прийняті раніше Верховною Радою норми про державні субвенції і податкові зміни.

Доходи держбюджету встановлено в сумі 721,4 млрд грн, що на 15,1 млрд грн більше від показника за попереднім проектом. Витрати в оновленому проекті встановлено в сумі 790,4 млрд грн, що на 15,1 млрд грн більше за попередній показник. Граничний рівень дефіциту залишається на колишньому рівні - 77,5 млрд грн.

Як і раніше, граничний обсяг державного боргу на 31 грудня 2017 року встановлено в розмірі 1,717 трлн грн, гарантованого державою боргу – 579,4 млрд грн, що в сумі становить 2,296 трлн грн.

Основою для розрахунку показників держбюджету на 2017 рік став макроекономічний прогноз, який передбачає зростання реального ВВП на 3%, зростання номінального ВВП до 2,585 трлн грн, споживчу інфляцію до кінця року на рівні 8,1%, курс гривні на рівні 27,2 грн за долар.

Гройсман: консолідація акцизу на паливо дозволить збільшити доходи місцевих бюджетів на 2 мільярди

Об'єднання ставки акцизу з роздрібного продажу нафтопродуктів із його базовою ставкою дозволить збільшити доходи місцевих бюджетів більш ніж на 2 млрд грн на рік.

Про це на засіданні Кабінету міністрів повідомив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

"Ми очікуємо, що внаслідок зміни системи адміністрування акциз для місцевих бюджетів по всій Україні зросте більш ніж на 2 млрд грн... Консолідація і формульний перерозподіл (акцизу на паливо) забезпечить збільшення доходів місцевих бюджетів", - сказав прем'єр-міністр.

За словами Гройсмана, заяви про те, що в результаті такої консолідації акцизу можуть скоротитися надходження до місцевих бюджетів, не відповідають дійсності.

"Було багато спекуляцій, що уряд нібито хоче забрати акциз із нафтопродуктів (його надходження до місцевих бюджетів). Повна нісенітниця! Ми нічого ні в кого не забираємо", - наголосив Гройсман.

Нагадаємо, роздрібний акциз на нафтопродукти було запроваджено за рекомендацією Міністерства фінансів на початку 2015 року. У 2016 році його ставка становила 0,042 євро з 1 літра бензину, дизпального або автогазу.

20 грудня Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроект №5132, згідно з яким з 1 січня 2017 року скасовується акциз із роздрібного продажу нафтопродуктів, а також збільшується базова ставка акцизу для імпортерів і виробників палива, наприклад, для бензину – на 13,7%, до 213,5 євро за тонну. Для дизельного пального передбачена ставка акцизу з 1 січня по 31 березня 2017 року на рівні 125 євро/тонна, а з 1 квітня 2017 року – 139,5 євро/тонна. Скраплений газ (автогаз) матиме з початку наступного року ставку акцизу на рівні 52 євро/тонна.

Коментуючи ці нововведення, директор спеціальних проектів Науково-технічного центру "Психея", що вивчає ринки енергоносіїв, Геннадій Рябцев зазначав, що, згідно з Податковим кодексом, роздрібний акциз прямував тільки до місцевих бюджетів, і в разі його скасування має бути запропонований механізм, за яким загальні надходження від адміністрування базової ставки акцизу, що надходять до держбюджету, мають частково перерозподілятися на місцевий рівень.

Кабмін надасть у 2017 році понад 35 млрд грн на утримання доріг, заявив Гройсман

Уряд у рамках виконання державного бюджету на 2017 рік, ухваленого Верховною Радою вночі проти 21 грудня, виділить на ремонт і реконструкцію автомобільних доріг країни фінансування обсягом понад 35 млрд грн.

Про це сказав у ході засідання уряду прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

"На дороги, як ми і обіцяли, ми закладаємо більш як 35 млрд грн. Це масштабне будівництво. Потрібно визначити стратегію розвитку доріг, ми повинні будувати дороги, які підкреслюватимуть наші логістичні можливості", - наголосив Гройсман.

Нагадаємо, що 17 листопада Верховна Рада створила Державний дорожній фонд. За рахунок Дорожнього фонду уряд планує збільшити обсяг коштів, що виділяються на ремонт доріг з 2017 року. В даний момент основними джерелами фінансування є кілька видів акцизних зборів і мит.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 842 | Додав: adminA | Теги: Гройсман, економічне зростання в 2017 році | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]